Kuş (Manyas), Ulubat (Apolyont), Hazar, Çıldır, Tortum ve Sera gölleri bu şekildedir. Buna karşılık bazı göllerimizin dışa akışı yoktur. Kapalı havza tabanlarında yer alan bu göllere örnek olarak Van gölü, Tuzgölü, Beyşehir gölü, Burdur gölü, Acıgöl, Akşehir gölü, Eber gölü ve Seyfe gölü gösterilebilir.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Doğal Set Gölleri
Kıyı set gölleri arasında Büyük ve Küçükçekmece gölleri, Durusu önemli örneklerdir. Heyelan set göllerine ise Tortum, Sera, Abant ve Yedigöller örnek verilebilir. Alüvyal set gölleri arasında Çamiçi, Köyceğiz, Eymir, Mogan gölleri yer alır.
Göller Yöresi; Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Antalya, Konya, Denizli topraklarına yayılır. Göller yöresinin sınırlarını; doğuda Beyşehir Gölü, batıda Salda gölü ve Acıgöl, kuzey Eber Gölü, güneyden Köprülü ve Güllük Geçitleri oluşturur.
İlgili 26 soru bulundu
54-Türkiye de en fazla göl hangi bölgemizde bulunur? -Akdeniz Bölgesinde bulunur. (Zaten Göller Yöreside Bu bölgededir.)
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur.
Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Üç milyon üzerindeki göl ile dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşir. Kanada'nın neredeyse %9'u göllerle kaplıdır. Bununla birlikte dünya üzerindeki göllerin de neredeyse %60 kadar Kanada sınırları arasında yer alır. Göl bakımından en zengin ülkenin Kanada olduğunu söylemek mümkündür.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Yapay set gölü= Akarsu vadisinin önünün yapay bir setle kapatılması ile oluşan baraj gölleridir.
Yapay göl, doğal yollar yerine insanlar tarafından oluşturulan göllerdir. Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür.
Akşehir Gölü'nün havzası Konya ve Afyonkarahisar illeri arasında yer alıyor. Kapalı bir havza olduğu için doğal riskler taşıyan Akşehir Gölü, insan eliyle yok edilen göllerimizden biri. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak bölgeye her yıl daha az yağış düşüyor.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
İlk yapay göl, Düzköy ilçesi Hırsafa Yaylası'nda oluşturuldu. Hayvan içme suyu ve rekreasyon amaçlı kullanılacak, 108 metre uzunluğundaki göl, 30 bin metreküp su tutacak.
Salda Gölü Sulak Alanı 1. Derece Doğal Sit alanıdır ve bu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün de sorumluluk alanındadır.
Gölbaşı Özel Çevre Koruma bölgesinde en önemli doğal unsurlar olan Mogan-Eymir gölleri havzası yaklaşık 971 km2 büyüklüğünde genelde düzgün yer yer orta engebeli bir havzanın güney alt ucunda alüvyoner setlerin arkasında oluşmuş doğal baraj gölleridir.
İstanbul'da dört doğal göl bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, baraj gölleri de vardır.
Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır. Referans no. Çukurova'da bulunan Akyatan Gölü'nün, 2011.03.16 tarihinde, 344 km yükseklikten NASA tarafından çekilmiş uzay fotoğrafı. Lagün alanı 14.000 ha, en derin yeri 4 m, genişliği 4 km, uzunluğu 17 km'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri