Kimyasal ihtiva eden güneş kremlerinden farklı olarak, doğal güneş kremleri UV ışınlarını cilde emmek yerine yansıtarak ve saçarak çalışır. Tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu onları hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz.
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor. Çünkü zeytinyağının da bir SPF (Sun Protection Factor) değeri bulunuyor.
Organik güneş kremleri, UV radyasyonunu emmek için sentetik organik bileşikler kullanan kimyasal güneş kremleri kadar cilde derinlemesine nüfuz etmedikleri için genellikle hassas ciltler için daha güvenli kabul edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir. Ancak yaz aylarında ve uzun süreli güneş maruziyeti durumlarında daha yüksek SPF değerleri tercih edilebilir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Hücreleri kantaron yağı olmaksızın UV ışınlarına maruz bıraktığımızda ise bu canlılık oranı yüzde 3-4 civarında. Bu da demek oluyor ki kantaron bitkisi hücreleri UV ışınlarının zararlı etkisinden koruyor.
Bu uygulamayı haftada 1-2 defa yapabilirsiniz. Cildimiz, güneşin zararlı ışınları, sivilce problemleri gibi nedenlerden dolayı lekelenebilir. Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Yapılışı: Bir yemek kaşığı ceviz yağı, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını bir şişeye ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı 11:00-15:00 dışındaki saatlerde cildinize yedirerek uygulayın ve yarım saat güneşlenin. Bu yağı düzenli olarak kullanarak kısa sürede bronzlaşabilirsiniz.
Koyu ten sevenlerin sağlıklı bir tene sahip olmalarını sağlayan ceviz yağı bronzlaştırır mı diye sorgulamanıza gerek kalmaz, zira ceviz yağı hem güneşe karşı korur hem de bronzlaştırır.
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Şapka, gözlük ve uygun giysiler giymek de güneşte yanmamak için önemlidir. Şapka ve gözlük, yüz bölgesini güneş ışınlarından koruyarak güneş yanıklarına ve göz rahatsızlıklarına karşı sizi korur. Ayrıca açık renkli, pamuklu ve hafif giysiler giyerek de cildinizi güneşten koruyabilirsiniz.
Zeytinyağını direkt teninize uygulayabileceğiniz gibi ev yapımı güneş kremi tarifini de uygulayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan iyi bir Öz Köyüm zeytinyağını aloe vera yaprağı, 1 yemek kaşığı pirinç nişastası ile karıştırıp blenderden geçirdiğinizde harika bir güneş kremi elde edeceksiniz.
Bazı platformlarda zeytinyağı sürmenin yüzde kıllanma yaptığı ifade edilse de aksine zeytinyağı cildi kirden arındırır, cildin daha parlak ve yumuşak olmasını sağlar. Cilt üzerinde herhangi bir kıllanma etkisi yapmayan zeytinyağı sayesinde cilt canlı ve sağlıklı bir yapıya kavuşarak güzelleşmenin de yolunu açar.
Peygamberimiz (asm) bir sünneti de zeytinyağının saça sürülmesidir. Bu yağ saça sürüldüğü zaman saç bitlenmez mi?.. buyurduğu sahih hadis kitaplarımızda geçmektedir. Bazı kitaplarda: "Çünkü o hoş ve mübarektir... Çünkü onda yetmiş derde deva vardır, cüzzam da bunlardan biridir.
Ayrıca zeytinyağı, içerdiği oleik asit sayesinde kan basıncını düşürerek hipertansiyonu kontrol altına alır. Limon ise içerdiği antioksidanlarla damarların sağlıklı kalmasını destekler ve kan dolaşımını düzenler. Zeytinyağı ve limon karışımı, antioksidan özelliklere sahip olan bileşenler içerir.
Maserasyon yöntemiyle elde edilen bitkinin toprak üstü kısımları topraktan 5 cm üzeri olacak şekilde toplanır. 2-3 cm uzunluklara parçalanarak saf zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulup (1:5 oranında) 4-6 hafta arasında belirli aralıklarla çalkalanarak güneş ışığı altında bekletilir.
✔️yağı içerek kullanacaksanız gölgede. ✔️deriye sürecekseniz güneşte bekletin.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Güneş kremi dendiğinde akla ilk olarak La Roche-Posay geliyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Eylül 2022 tarihli araştırma raporu sonuçlarına göre, dermatologların en çok reçetelediği marka olan La Roche-Posay, 1896 yılında Fritz Hoffmann-La Roche tarafından İsviçre'nin Basel kentinde kuruldu.
ULTRA ETKİLİ güneş koruyucu
BIODERMA geliştirdiği Photoderm Lait ULTRA SPF50+ ile tüm ciltlerin kullanımına uygun ve tüm ciltlerin kullanmaktan zevk aldığı bir ürün geliştirmek istedi. Bu yeni temiz içeriklere sahip formülasyon ile ürün, cildi tahriş etmeden etkili UVA ve UVB koruması sağlar.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri