Doğal sabun için gerekli olan hammaddelerin başlıcaları yağ, sodyumhidroksit (kostik) ve su. Bu 3 hammadde basit anlamda size doğal sabun yapmak için yeterli olacaktır. Gelin kısaca doğal sabun yapımı için gerekli olan bu üç hammadeyi kısaca tanıyalım.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Neden doğal sabun kullanmalıyım? Doğal sabun yapımında kullanılan malzemeler kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişi yaşamazsınız. Cilt tarafından emilip kana karışabilen sentetik maddeler içermez. Doğal sabunları kokusu çok fark edilmese de market ürünlerinden daha taze kokar.
İlgili 15 soru bulundu
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Sabunun Organik Olduğu Nasıl Anlaşılır? Sabunun organik olduğu tamamen sizin zamanla, kullanım tecrübesi sonucu anlayacağınız bir geribildirimdir. Sabun herhangi zararlı bir kimyasal içermiyorsa cildinizi kurutmayacaktır, sabunun üzerinde zaman içerisinde beyazlaşmalar oluşmayacaktır.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Zeytinyağı sabunu; zeytinyağı, su ve kostiğin karışımıyla soğuk yapım tekniğiyle yapılan sonra da kalıplara dökülen sabunlardır. Zeytinyağı sabununda önemli olan yağın kalitesidir.
Doğal içerikli sabunlar cilt sağlığını korumada öncü ürünleri oluşturmaktadır. Bu ürünler sayesinde eller daha hijyen sağlama adımında nemlendirme basamağına da katkıda bulunmaktadır. Doğal sabunlar içeriklerinde yer alan sağlıklı formüller sayesinde kimyasaldan uzak cilt dostu ürünlerdir.
Su ile karıştırılan odun külü sodalı su üretir, bu da daha sonra sabun yapmak için hayvansal yağ ile karıştırılabilir. Külünüze kaynar su eklemeniz, birkaç gün bekletmeniz ve kül suyunu (sodalı su) karışımdan boşaltmanız yeterlidir.
En temel temizlik malzemesi olan sabun tanım olarak, uzun zincirli organik yağ asitlerinin NA ve K tuzları olarak ifade edilirler.
%100 doğal ve el yapımıdır. Yüzyıllardır kullanılan bu sabun, cildi nazikçe temizlerken aynı zamanda nemlendirir ve besler. Doğal zeytinyağı sabunu, cilt dostu özellikleri nedeniyle günümüzde de popülerliğini korumaktadır.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Hakiki Zeytinyağlı Sabun Nasıl Anlaşılır? Hakiki zeytinyağlı sabunun rengi de kremden yeşile çalan bir renkte olur. Çok koyu yeşil renkteki sabunlar kimyasal ürünler ile hazırlanmıştır. Eğer sabunda yoğun şekilde parfüm kokusu varsa; bu sabunun doğal olmadığını gösterir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Saf ve Doğal Hacı Şakir fabrikasında yetişmiş ustaların nesilden nesile aktardıkları engin sabunculuk bilgisi ve deneyimlerine sadık kalınarak günümüze getirilen Hacı Şakir sabunları, 100 yılı aşkın süredir kalite geleneğinden ödün vermeden, Türkiye'de ailelerin saf ve doğal temizlik için güvendiği sabun olmayı ...
Genelde böyle söylebiliriz doğal sabun hiç bir zamanen bozulmaz fakat zaman ile rengi, koku ve şekil değişir.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
Bunlar cilt ve saç sağlığı açısından oldukça yararlı bileşenlerdir. Yeşil çay sabunu, içeriğinde kullanılan zeytinyağı ile zeytinyağlı yeşil sabun olarak da isimlendirilmektedir. Zeytinyağının ve yeşil çayın sabunla birleşimi sayesinde cilt sağlığı ve güzelliği üzerinde oldukça faydalı bir ürüne dönüşmektedir.
Cilt sağlığı için sarı kantaron, çay ağacı, biberiye ve limon kabuğu sabunları özellikle sivilce problemi olanlara iyi gelmektedir. Diğer organik sabun çeşitleri; papatya sabunu, menengiç sabunu, tarçın, kayısı, meyan kökü ve buğday sabunu şeklinde sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri