Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Dünyamızı aydınlatan en büyük ışık kaynağı ise Güneş'tir. Doğal ışık kaynakları kendiliğinden ışık yayabilen kaynaklardır. Güneş ve Güneş yapısındaki yıldızlar doğal ışık kaynaklarıdır.
Doğal Işık Kaynakları: Kendiliğinden ışık verebilen ışık kaynaklarıdır. İnsanlar tarafından üretilmezler. Doğal ışık kaynaklarına örnek olarak Güneş, Ateş böceği, Fener balığı, Lav, Kuzey ışıkları ve Şimşek gösterilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz. Ancak hem gündüz hem de gece görebilmemiz için ışık kaynakları ikiye ayrılır.
ÖRNEK: Güneş, yıldızlar, ateş böceği, şimşek, yıldırım ve deniz diplerinde yaşayan bazı balıklar doğal ışık kaynaklarından bazılarıdır.
Yapay elektrikli aydınlatmadaki ışık kaynakları teknolojilerinin gelişimi tarihte ilk dönüm noktası olarak kabul edilen Edison'un elektrik lambasını icadı ile başlayıp günümüzde ikinci dönüm noktası olarak görülen LED teknolojilerinin gelişimi ile devam etmektedir.
El feneri, ışık vermesi amacıyla saydam bir maddeden yapılmış ya da bir parçası olan ve içinde bir ışık kaynağı bulunan bir alettir. El fenerinin içindeki ampul pilden aldığı elektrik enerjisini, ışık enerjisine dönüştürür ve bu sayede ampulden ışık gelir.
Okyanusta yaşayan bazı balık, ahtapot, karides, denizanası, denizyıldızı, alg, köpekbalığı türleri gibi birçok canlı biyolüminesans özelliğe sahiptir. Tatlı sularda yaşayan çok az sayıda canlı ışık yayabilir. Ateşböceği ve mantar ise biyolüminesans yapabilen kara canlılarındandır.
Lampyridae ailesinde bulunan ve ışık yayan böceklere genel olarak ateşböceği adı verilir. Dişilerin hepsi, erkeklerinse büyük çoğunluğu ışık yayar. Bu tür böcekler nemli ortamları sevdiği için tropik ve ılıman bölgelerde, genellikle bataklık ya da su kenarları gibi yerlerde yaşarlar.
Yıldızların parlamasının nedeni ise, çekirdeklerinde meydana gelen çekirdek kaynaşması (füzyon) tepkimelerinde açığa çıkan nükleer enerjinin yıldızın içinden geçtikten sonra dış uzaya radyasyon (ışınım) ile yayılmasıdır.
Şimşek doğal ışık kaynağıdır. Deniz diplerinde yaşayan bazı canlılar: Su yüzeyinin 200-1000 metre arasında yaşayan organizmaların çok büyük bir bölümünün ışık ürettiği bilinmektedir. Bazı balık, ahtapot, karides, denizanası, denizyıldızı, alg, köpekbalığı türleri ışık yayan canlılara örnek gösterilebilir.
Ateş, kendi ışık enerjisini kendisi ürettiğinden dolayı doğal ışıktır.
Ay'ın kendi ürettiği bir ışık olamaz. Çünkü ay dediğimiz cisim, bir uydu, yani yıldız değil. Bir gökcisminin ışık üretebilmesi için çekirdeğinde nükleer tepkimelerle foton (ışık) salması gerekir. Ama gezegenlerde ve uydularda böyle bir nükleer reaksiyon (hidrojen-helyum)olayı yok.
Mum, parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.
Ay tamamen doğal süreçler sonucu oluşmuş doğal bir uydudur. Ayın oluşumu ile ilgili çeşitli hipotezler olsa da gerek dünya yüzeyinden yapılan gözlemler gerekse de ay yüzeyinden alınan parçalarla yapılan gözlemler ayın tamamen doğal olduğunu kanıtlamıştır.
Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.
Bununla beraber ateşböceği ya da fener balığı gibi canlılar yaşamını devam ettirebilmek için kendiliğinden ışık yayarlar. Elbette bir takım doğal unsurlarla oluşması üzerinden meydana gelen şimşek, lav ya da kuzey ışıkları gibi doğal ışık kaynakları da bulunur.
Güneş ve ay doğal ışık kaynaklarıdır. Elektrikli ışıklandırma araçları, mum gibi kaynaklar ise yapay ışık kaynaklarıdır.
(Güneş en temel ışık ve ısı kaynağı olduğu için onun ısı, ışık yayma prensibinden hareket edeceğim.) Güneş'in ışık yayması şu prensiple alakalıdır; dört helyum atomu füzyon (nükleer kaynaşma) aşamasında açığa bir enerji çıkarır bu da şu an güneşin çekirdeğinde gerçekleşen bir olgudur.
Günümüzde yerkürenin önde gelen iç ısı kaynağının, gezegen bileşiminde bulunan radyoaktif elementlerin parçalanmasından ortaya çıkan enerji olduğu düşünülür. Bunların önde gelenleri uranyum, toryum, potasyum, rubidyum ve radon izotoplarıdır (238U, 235U, 232Th, 40K, 87Rb, 222Rn).
Venüs atmosferinin neden olduğu gözlem özellikleri
Gündüz-gece çizgisi üzerinde kalan Venüs atmosferinin güneş ışınları ile aydınlanması, gezegenin evresinin beklenenden daha büyük olarak algılanmasına neden olur.
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri