Çünkü insanlık hayvanların refahını geliştirme gücüne sahiptir. Çünkü gezegenimiz için sürdürülebilir ve değerli bir gelecek ancak hem insanlar hem de hayvanlar bunun bir parçasıysa elde edilebilir. Çünkü hayvanların farklı yaşam ve iklim koşullarında nasıl hayatta kalabildiklerini araştırıp öğrenebiliriz.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Soluduğumuz havadaki oksijen, karbondioksit ve azot oranlarında yaşanacak küçük değişimler bile Dünya'daki yaşamı sonlandırabilir. Bu derece hassas dengelere bağlı olan yaşamın devamlılığını garanti altına almak için doğanın korunması ve yaşam alanlarının dikkatli şekilde belirlenmesi gerekir.
Evin veya konutun dışındaki alanlara hem güneş ışığından faydalanma, hem yaşanacak mekan kazanılması hemde oda sıcaklığında olmasını sağlayan yerlere doğal mekanlar diyoruz.
İlgili 38 soru bulundu
Genlere sahip olmaları, doğal seçilim yoluyla evrimleşmeleri ve kendi kendilerine bir araya gelme yoluyla kendilerinin birden fazla kopyasını oluşturarak çoğalmaları nedeniyle "yaşamın sınırındaki organizmalar" olarak tanımlanmışlardır.
Doğal çevre terimi çoğunlukla Dünya ve Dünya'nın bazı bölgeleri için kullanılır. Bu kavram, insanlığın hayatta kalmasını ve ekonomik faaliyetlerini etkileyen tüm canlı türlerinin, iklimin, hava durumunun ve doğal kaynakların etkileşimini kapsamaktadır.
Günümüzde artan nüfus, gelişmiş teknoloji ve etkinlikler doğal kaynaklar üzerindeki insan baskısını artırmıştır. İşte, doğal kaynakların ya da belli bir ekosistemin kurumsal, yasal, bilimsel ve teknolojik düzenlemelerin de yardımıyla planlı biçimde korunmasına “çevre koruma” diyoruz.
Doğanın Önemi:
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğayı korumak için atılması gereken çok sayıda önemli adım vardır. Atık yönetimi, su tasarrufu, enerji verimliliği, yeşil enerji kaynaklarına geçiş, doğal habitatların korunması, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi bunlardan bazılarıdır.
Enerji tasarrufu için evlerimizde enerji verimliliği önlemleri alabiliriz. Doğal kaynaklar üzerindeki basıncı azaltmak için sürdürülebilir ürünler satın alabiliriz. Toplu taşıma, bisiklet veya yürüyüş gibi çevre dostu ulaşım seçeneklerini kullanabiliriz. Fazla su kullanımını önlemek için su tasarrufu yapabiliriz.
Doğa Koruma Alanı Tanımı
Doğa koruma alanı, doğal çevrenin korunduğu alanlara verilen isimdir. Buna tabiatı koruma alanı da denir. Korunma altında olan alanlar, tehlike altındaki ekosistemlerin korunmasını amaçlar.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmaların bütününe çevre koruma denir.
Çevre Koruma ve Kontrol bölümü hava, toprak ve su kirliliğine yol açan atıkların imha edilmesini sağlayan elemanlar yetiştirir. Bireylerin sağlığını her türlü olumsuz şarttan koruyan bölüm, ihtiyaç duyulan önlemlerin alınmasını da sağlar.
Doğal yeryüzü şekilleri ve doğal varlıklardan oluşan çevreye doğal çevre denir. Doğal çevre, sadece dağ, orman, nehir, deniz gibi doğal varlıklardan oluşan çevredir. Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır.
Yani insanlar tarafından değil de zamanla doğa olayları tarafından şekillenip, ortaya çıkmışlardır. Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Yukarıda sayılan görevlerin dışında ilgili yasalarla çevrenin izlenmesi, denetlenmesi ve politikalar oluşturulması görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğundadır.
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Doğal yaşam, toprakla ve doğayla uyum içinde yaşamaktır. Doğal ürünler kullanma konusunda bilinçli seçimler yapmak anlamına gelir. Hayata gerçekten bağlı hissetmek, sağlığınızı iyileştirmek ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamak için doğayla bağlantılı yaşamak ve dünyanın doğal ritimlerini takip etmekle ilgilidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri