İletim istasyonlarında basınç 50-70 bar'dan, yüksek basınçlı ülke içi iletim hatlarında 15-40 bar'a (genellikle 25 bar) daha sonrasında ise orta basınclı ülke içi iletim hattında yaklaşık olarak 3 bar basıncına düşürülür. Basınç düşürme işlemi kısılma vanaları ile yapılmaktadır.
Bunun için kaloriferin üst yan kısmında bulunan müşür bölümünü düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Su gelene kadar açık tutun. Bu bölümün altına bir kova yerleştirerek suyun akmasını bekleyin. Su alırken basınç değerini kontrol edin ve basınç yeteri kadar düştüğünde işlemi sonlandırın.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
RMS doğalgaz istasyonları yüksek basınçlı bölgesel istasyonlardan orta basınçta gelen gazı ihtiyaç duydulan basınca düşürür. Bu şekilde faturalamayı baz alacak ölçümü yapmak için kurulan istasyonlara rms istasyonları denir.
Su seviyesinin artması su sızdırmaya ve daha farklı sorunlara neden olabilir. Genellikle kombiye fazla su basıldığında basınç göstergesi 3 bar olmaktadır. Kombiye fazla su basılması halinde olması gereken 1,5-2 bar seviyesi geçilir. Bu nedenle su basıncını düşürmek gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Emniyet ve basınç düşürme cihazları, izin verilen limit aşıldığı takdirde devreye girerek basıncı izin verilen değerlere düşüren veya tamamen yok eden cihazlardır. Bunlar arasında en bilindik olanları, güvenlik valfleri, patlama diskleri, bel verme çubukları ya da denetimli basınç düşürme sistemleridir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombi basıncı yükseliyorsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz tek işlem doldurma musluğunu kontrol etmektir. Doldurma musluğu ile su basma işlemi yaptığınız zaman açık bırakmış ya da açık unutmuş olabilirsiniz. Açık kaldıysa bu sebeple basınç yükseliyor ve su akıntısı sorunu da beraberinde gelir.
Demirdöküm kombinize yakın bir radyatörün hava alma kısmını düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Açtığınız zaman altına derin bir kap ya da kova tutun. Açmanız sonrasında bu bölümden su gelecektir. Bir miktar kadar su aldığınızda Demirdöküm kombi basıncında azalma olduğunu göreceksiniz.
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
Kombi basıncını gösteren basınç göstergesinde 3 bar seviyesi görülüyorsa kombiler su sızdırmaya başlamaktadır. Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Kombi su seviyesinin birkaç ayda bir düşmesi olağan bir durumken, sık sık düşmesi bir sorunun olduğu anlamına gelir. Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir.
Servis kutularının giriş tarafındaki hat PE olup taşıdığı basınç 1- 4 bar' dır. Servis kutularının çıkış tarafındaki basınç ise 21 mbarg veya 300 mbarg olmak üzere iki ayrı değerde olabilecek şekilde tesis edilmektedir.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi 1500 m3'tür Aylık ortalama tüketim ise 125 m3'tür. Kışın ise aylık en az doğal gaz tüketimi 250 m3 dolayındadır.
Su Basınç Düşürücü Nasıl Çalışır;
Yayın baskı kuvveti pistona uygulanan kuvvetten büyük ise piston aşağıya doğru, küçük ise piston yukarıya doğru hareket eder ve çıkış basıncının kontrollü bir şekilde ayarlanmasını sağlar. ( NOT: 1/4", 1/2" ve 3/4" ürünlerde INOX yay kullanılmaktadır. )
Sabit basınç istenmesi durumunda basınç düşürücüler kullanılmalıdır. Basınç düşürücü vana nerelerde kullanılır? Evlerde ve ofislerde basınç düşürücü vanalarının kullanım sebebi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, rezervuar arızaları, kombi ve musluklar vb. cihazları olası yüksek basınçlardan korur.
Orta basınçta giren gaz basıncını bina içinde dağıtım veya direkt bir üniteyi beslemek için düşük basınca düşüren istasyonlardır. Her iki istasyonda dizilim ve ihtiva ettiği cihazlar bakımından ayni görünümde olmakla beraber seçilen cihazların uygun debi ve giriş-çıkış basıncında olması gerekir.
Sonuç olarak, sizler de kullandığınız kombinin basıncını arttırmak yani su basmak için bu vanalara benzer olanı tespit edip, işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak sola doğru çevrildiğinde çalışır.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri