Peki ideal kombi basıncı kaç olmalı? Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
Kombiye fazla su basılması halinde olması gereken 1,5-2 bar seviyesi geçilir. Bu nedenle su basıncını düşürmek gerekir. Kombi su basıncının yükselmesi kombinizin arıza yapmasına neden olur.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir.
Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombinizin basıncı ortalama olarak 1.2 ve 1.5 bar seviyesinde olabilir. Eğer kombi basıncınız bu seviyelerdeyse kombinizde herhangi bir arıza bulunmuyor şeklinde yorumlanabilir. Eğer kombi basıncınız ortalama olarak 1.5 bar ve 2 .0 bar seviyesinde yine aynı şekilde kombinizde bir sorun yok demektir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Ana SayfaKombi Çalışırken Basınç Neden Yükselir? Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Burada önemli olan basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombide su eksilmesi 2-3 ayda bir oluyorsa olağan bir durumdur ve normaldir. Bu durumda kombi altındaki ufak vana açılır ve bar seviyesi tekrar eski haline getirilir. Kombide su basınca sık sık düşüyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu basıncın düşme sıklığına göre değişen bir durumdur.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir. Kombinizin ısı ayarını kış mevsiminde biraz daha artırabilirsiniz.
Normal koşullarda evin oturma odası, mutfak gibi bölümleri için 20°C sıcaklık yeterli oluyor. Fakat evde küçük çocuk veya hasta varsa bu sıcaklık genellikle biraz daha yükseltiliyor. Kış aylarında 15°C'ye kadar düşen ortam sıcaklığını artırmak için kombiyi 50-60°C'de çalıştırmak gerekiyor.
Gaz valfini normal standartlarda yapılmadığı takdirde kombiniz daha fazla yakıt tüketecektir. Bunun dışında gaz hattındaki sorunlar, gazın kesilmesi ve diğer kombi aksam arızaları doğrudan gaz valfini etkileyecektir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Her ikisinin de her zaman açık şekilde olması gerekir. Bunlar tesisat vanalarıdır. Vanalar kapalı olursa sıcak su alamazsınız, petekleriniz ısınmaz. Kombi kalorifer konumunda olmasa bile hem kalorifer hem de tesisat vanaları her daim açık olmalıdır.
Kombiye gereğinden çok su basıldığı zaman bar göstergesini düşürmek için uygulamanız gereken iki yöntem mevcuttur. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Kombinize En Yakın Petekten Su Alın Afaki olan basıncı düşürmek, yani fazla su bastığınızda basıncı azaltmak için en pratik yöntem kalorifer peteklerinden hava almaktır.
Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür.
Ancak bu koşullarda dahi kombinin çalışma süresi tesisat içerisinde bulunan su ile doğru orantılıdır. Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır.
Kombi barı kaç olmalı hakkında 1 ile 2 bar seviye aralığından bahsedilmektedir. Bu seviyeler dışındaki bir bar seviyesi bizleri kombi basıncı neden düşer sorusuna yönlendirir. Kombi içindeki havanın eksilmesi bar seviyesinin 1'in altında olması demektir.
Kombi sürekli su eksiltiyorsa, kalorifer borularında ciddi bir çatlak olabileceği anlamına gelmektedir. Çatlağın bulunup onarılması gerekmektedir. Kombi su eksiltmesi bazı durumlarda normal olabilmektedir. Kombi içindeki suyun buharlaşarak kaybolması sonucunda doğal olarak kombide su eksilmesi meydana gelir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri