Mckercher ve Chan (2005: 21) doğaya dayalı turizmi, milli parklar, koruma altına alınmış özel alanlar, hayvanat bahçeleri ve yaban hayatı gibi doğal ortamları temsil ettiği düşünülen alanlara yönelik gerçekleştirilen etkinlikler olarak tanımlamaktadırlar.
Lascurain'a [2] göre doğa turizmi; doğanın değerini bilerek ve doğadan hoşlanarak, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermeden, olumsuz ziyaretçi etkisi bırakmadan ve yöre halkının sosyo-ekonomik yaşantısına katkı sağlayan çevreye duyarlı ve saygılı bir turizm türüdür.
Doğa Temelli Eğitim Yaklaşımı Nedir ? Doğa ve eğitimi bütünleştiren bir anlayış olarak İskandinavya'da doğmuştur. Bu anlayış doğanın benzersiz bir öğrenme deneyimi sunduğunu ve çocukların öğrenmesi gerekli olan kavramları doğal ortamdaki çeşitli deneyimlerle öğrenebileceği esasına dayanır.
Outdoor turizmi, doğal ortamlarda yapılan açık hava etkinlikleri ve maceralarla ilgili bir turizm türüdür. Genellikle dağlar, ormanlar, nehirler, göller ve plajlar gibi doğal alanlarda gerçekleştirilen outdoor turizmi, doğa ile iç içe olmayı, macera arayışını ve aktivite dolu bir yaşam tarzını hedefler.
3. Belirli Bir Akımı Takip Eden Doğa Turistleri: Aslında kendileri için olağan olmayan, Amazon, Rwandan goril parklarını veya bu tip destinasyonları ziyaret eden turistler bu gruba girer.
İlgili 34 soru bulundu
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir. Ekoturizm tipik olarak flora, fauna ve kültürel mirasın başlıca cazibe merkezleri olduğu yerlere seyahat etmeyi içerir.
Doğa sporları çeşitleri; rafting, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, dağcılık, kamp, yamaç paraşütü, mağara dalışı, kaya tırmanmak, şelale tırmanışı, buzul tırmanışı, yelken, rüzgar sörfü, buzul sörfü, jumping, kanyon geçme, nehir kanosu, motorlu deltakanat, serbest dalış, doğa fotoğrafçılığı, su altı dalışı, paramotor, ...
Ülkemizde spor turizmi faaliyetleri içerisinde en önemlileri; golf turizmi, futbol turizmi, su sporları ve hava sporları turizmidir. Söz konusu spor turizmi çeşitlerinden belki de faaliyet bakımından en zengin ve alt yapı bakımından en uygun olanlarından birisi hava sporları turizmidir.
Urban GreenUP D4.1 (2017) raporuna göre doğa temelli çözümler; doğadan ilham alan, desteklenen veya doğadan kopyalanan, uygun maliyetli, aynı anda çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağlayan ve dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olan eylemlerdir.
Doğa temelli çözümler, daha fazla ağaç dikip karbon depolamayı artırarak veya ormansızlaşmayı sınırlayıp sera gazı emisyonlarını önleyerek çalışır.
Genellikle "doğal çevre" ya da yabani hayvanlar, dağlar, ormanlar, denizler, vbg. barındıran yabani/vahşi doğa, insan müdahalesi ile önemli ölçüde değiştirilmemiş ya da insan müdahalesine rağmen devam eden şeyler anlamına gelir.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Doğaya dayalı turizm için kullanılan arz kaynakları; görece müdahale görmemiş peyzaj, su, bitki örtüsü ve yaban hayatı gibi doğal kaynakların kullanımı ile ilgili bütün turizm şekillerini içermektedir.
Türkiye'de başlıca ekoturizm çeşitleri; akarsu sporları, agro-turizm, botanik turizmi, doğa yürüyüşü, kamp-karavan turizmi, dağ turizmi, bisiklet turları, ornitoloji turizmi ve yayla turizmi olarak sıralanabilir.
Deniz, havuz, akarsularda ve açık havada doğanın etkileriyle beraber, değişik malzemelerle, hem eğlenceye hem de sportif aktivitelere yönelik etkinlikler bütünüdür.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
DOĞA SPORLARI. Tamamen doğal alanlarda, zorlu ve beklenmeyen koşullara rağmen yapılan sporlardır.
Dağcılık, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kampçılık, kanyon geçişi, mağaracılık, kayak, aletli dalış, kuş gözlemi, botanik gözlem, doğada yapılan eğitim faaliyetleri, serbest dalış, delta kanat, yelken gibi etkinlikler bu kapsamda değerlendirilebilecek örneklerdir.
Doğa sporları, doğada ve doğal ortamlarda gerçekleştirilen tüm spor dallarını kapsamaktadır. Kişilerin hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlamalarını ve gelişmelerini sağlayan doğa sporları, yaz ve kış aylarında tercih edilebilecek farklı dallara sahiptir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Dünyada; Şili, Hindistan, Avustralya, Botswana, İsveç, İspanya, Peru, Rusya, Ekvador, Nepal, Madagaskar gibi ülkeler için eko turizm ciddi bir gelir kaynağı olmaktadır.
Yani etno-turizm, antik kültür mirasını sadece müzeler aracılığıyla değil, aynı zamanda özel anıtlar, tarihi yerler ve özel projeler aracılığıyla ziyaret eden turistlere sunmayı amaçlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri