DOĞRU NEFES ALMA Vücuda alınan oksijeni maksimum kullanmaktır. Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Uyku bozuklukları, kaygı ve stres yaşayan kişiler, dikkat dağınıklığının üstesinden gelmek ve rahat bir duruma geçmek için 4-7-8 nefes almayı faydalı bulabilir. Zamanla ve tekrarlanan uygulamalarla, 4-7-8 solunumun deneyimleyenler, giderek daha güçlü hale geldiğini söylüyor.
Doğru bir şekilde nefes aldığınızda uykuya dalmanız kolaylaşır ve uyku kaliteniz yükselir. Basit nefes egzersizleri üretkenliğinizi artırmaya ve yeni fikirler geliştirmenize yardımcı olur. Stres, depresyon ve anksiyete gibi durumları doğru bir şekilde nefes alarak daha kolay ortadan kaldırabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Gözlerinizi ve ağzınızı kapatın. Burun deliklerinizden kuvvetlice derin bir nefes alın; tüm akciğerlerinizin oksijenle dolduğundan emin olun. Ardından aynı hızla ve büyük bir kuvvetle adeta tıslama sesi çıkararak tüm nefesinizi burundan verin. Nefes alıp verirken güç kullanabilirsiniz.
Nefes almak her canlı için yaşamın ilk kuralıdır. Ancak sadece nefes alıp vermek doğru bir teknik değildir. Sağlıklı bir yaşam için nefes yolu ağız değil burundur. Eğer burundan aldığınız nefes size yetmiyorsa, kulak burun boğaz sağlığınız ile ilgili bir sorunun varlığı akla gelmelidir.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
4-7-8 nefes taktiği 4 saniye boyunca nefes alıp sonrasında bu nefesi 7 saniye tuttuktan sonra 8 saniye boyunca vererek uygulanır ve bu teknik günde 4 defa yapılır.
Omurganız dik bir şekilde oturun ve gözlerinizi kapatın. 4 saniye içinde derin bir nefes alın. 4 saniye boyunca nefesinizi tutun ve ardından 4 saniyede bırakın. 4 saniye sonunda ciğerlerinizin boşalmış olduğunu hissedin.
Nefes İçin Egzersiz Türleri
Sağ elinizi göğsünüze koyun, sol elinizi karnınıza koyun ve burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan aldığınız nefesi dört saniyede almaya dikkat edin, aldığınız nefesi dört saniye tutun ve dört saniyede de nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu yaparken içinizden saymanız yeterli olacaktır.
Nefes alırken karın şişirilir, diyafram iner ve hava akciğerlerin alt kısmına alınır. Böylece akciğerlerin alt kısmı hava ile dolar. Nefes verirken karın içeri çekilir, diyafram kalkar ve akciğerlerin alt kısmı tamamen boşalır.
Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz. Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi diyafram kası da çalıştırılmadığı zaman kuvvetini kaybeder, bu yüzden güçlü bir diyafram ve sağlıklı bir vücut için nefes egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmalıyız.
4-7-8 yöntemi şeklinde adlandırılan bu teknik, kökleri antik nefes düzenleme geleneğine dayanan, bedeni ve zihni gevşetmeye ve ardından sizin uykuya kolayca dalmanıza yardımcı olan bir nefes çalışması. Tekniğin geliştiricisi Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Dr. Andrew Weil.
Çalışma, bir dakika içerisindeki 60 saniyede 60 nefes alma esasına dayanır. Bir saniyede alıp verilecek güçlü nefeslerin her biri derin ve hızlı olmalıdır. Başlarken ilk yirmi nefeste daha yavaş olmalı, fakat nefes alışverişlerinin bir bine bağlı ve hiç bekleme yapılmadan gerçekleştirilmesi gerekir.
Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
Buteyko yönteminde, 3-5 dakika boyunca sakin nefes alıp verdikten sonra nefes verirken burun tutulup tekrar nefes alma ihtiyacı duyuncaya kadar geçen süre ölçülür. Duraksama süresinin 40 saniyenin üstünde olması sağlıklıdır.
Derin nefes egzersizi, solunum yoluyla daha fazla oksijen almanıza ve vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olan bir solunum tekniğidir. Bu egzersiz, düzenli olarak uygulandığında stresi azaltabilir, zihninizi sakinleştirebilir, konsantrasyonu artırabilir ve genel olarak sağlığı iyileştirebilir.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Test sırasında kişi solunum fonksiyon testi cihazına ağız yolu ile bağlanır ve basit şekilde nefes alıp vermesi istenir. Kesin bir teşhiste bulunabilmek adına testin süresi uzatılabilir. Kimi durumlarda doktor, hastadan nefesini tutmasını, öksürmesini veya hızlı nefes alıp vermesini isteyebilir.
Burundan solunum yapmak sinüslerdeki nitrik oksit seviyelerini arttırır, daha sağlıklı uyumanıza, daha iyi bir hafıza ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Ağız solunumu sizi bakterilere açmanın yanında, horlama ve uyku apnesi gibi durumlara yol açar.
Yanlış Nefes Alışkanlığı Sağlığınıza Zarar Verir!
Her şeyden önce yanlış nefes alıp vermek, kalbin iş yükünü artırır. Bu da organlarımıza yeterince oksijen gitmemesine, kan basıncının hızlı şekilde yükselmesine ve nefes darlığına neden olur.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Sürekli ağızdan nefes almak diş etlerinin sürekli olarak havaya maruz kalmasına ve diş etlerinin kurumasına yol açabilir. Diş etleri kuruduğunda bakteri ve virüslere karşı direnci azalarak çeşitli diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri