Kelimeleri doğru telaffuz edebilme. Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme.
Günümüzde okuma öğretiminin amacı dil ve iletişim becerilerinin yanında, düşünme, anlama, sorgulama, sınıflama, analiz-sentez yapma gibi zihinsel becerileri de geliştirme olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Geçmişin, medeniyetlerin ve kültürlerin derin izlerini içeren kitaplar, seni hem hayal dünyanla tanıştırır hem de sana dış dünya hakkında bilgiler sağlar. Okuma, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmenin yanı sıra hafıza ve zekâ güçlendirici etkisiyle hayatında önemli bir rol oynar.
Okuma çeşitli alt becerilerden oluşmaktadır. Bu derslerde öğretilmesi-geliştirilmesi gereken önemli okuma becerileri; kelime hazinesi oluşturma, okuduğunu anlama ve çalışma-araştırma becerileri şeklinde ifade edilebilir.
Sadece okunan metne odaklanmak hem okuma hızınızı hem de anlama hızınızı artıracaktır. Eğer zihnimiz başka şeylerle meşgulse, ne kadar hızlı okursak okuyalım yine de okuduklarımız aklımızda kalmaz. Ortam: Hızlı ve etkin okuma tekniklerinden biri de etkin okuma için gerekli ve uygun ortamın sağlanmasıdır.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Zihin okuma, insan beyninin işlem yaptığı bilgiyi doğrudan okuma veya çözme teknolojileri kullanarak elde etmeye çalışan bir araştırma alanıdır.
Tarayarak Okuma
Okurun ihtiyacı olan bilgiye ulaşmak için çeşitli anahtar sözcükler ya da varsa dizin ve kaynakça aracılığıyla metni taraması yoluyla gerçekleştirdiği okumadır.
Türkçe öğretimi dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört temel becerisi ile dil bilgisi üzerine yapılandırılmıştır.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Bir kitap üzerine düzgün not alabilmek için okumaya zaman ayırman ve kitabı yavaşça okuman gerekir. Metindeki her bir kelimeye dikkat et. Okumaya devam etmeden önce dur ve metindeki bir paragraf hakkında düşün. Metni yavaş bir şekilde okurken hiçbir şeyi gözden kaçırmazsın ve metnin üzerine daha iyi not alabilirsin.
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Genel olarak öğrencilerin sesli okuma hataları; atlama, bir başkasını yerine koyma (kelimenin yerine başka bir kelime koyma), yanlış telaffuz etme, kendi kendini düzeltmede başarısız olma ve duraklamalar yapma olarak belirlenmiştir.
Düzenli kitap okumak, kişinin hayal gücünü geliştirirken aynı zamanda yaratıcılığına da olumlu şekilde etki eder. Bu süreç boyunca yeni nöron bağlantıları oluşur, beyindeki etkinlik artar ve kitap okuyan kişi daha zeki bir hale gelir.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri