Su ılık veya soğuk olmalı, asla çok sıcak olmamalıdır: Aşırı ısı saçlarınızı kurutur. Avucunuzun 1/4'üne denk gelecek miktarda şampuan kullanımı saçlarınız için yeterlidir. Saçlarınızı ağırlaştırmamak için şampuanı yalnızca bir kez kullanın. Şampuanı dairesel hareketlerle yaklaşık 20 saniye boyunca uygulayın.
Saçları her gün yıkamak kuruluğa ve kırılmaya neden olabilir. Kendinize özel doğru dengeyi bulmak zor olabilir. Saçlarınız yağlı veya kuru değilse, iki ila üç günde bir yıkayabilirsiniz. Ancak çok sık saç yıkarsanız, şampuanların içinde zararlı kimyasallar saçı kurutabilir.
SAÇ NASIL ŞAMPUANLANIR? Genelde, duşun altında su akarken, avuca dökülen iki çorba kaşığı kadar şampuan “kafanın tepesine” boca edilir ve tırnaklarla çitileye çitileye saçlar köpürtülüp durulanır. Saçlı deriyi tahriş eden, kafanın her yanını eşit temizlemeyen bu yıkama şeklini değiştiriniz… Sağlıklı olanı bu değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu sebeple her gün saç yıkamaktan kaçınmalıyız. Sağlıklı saçlar için saç yıkama sıklığı haftada 3 kere olmalıdır. Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Saçlarda bulunan yağın tam anlamıyla çözünmesi için saçların banyoda en az iki kez şampuanlanması gerekmektedir. Aşırı şampuan kullanımında ya da her gün şampuanlanan saçlarda ve saç derisinde yan etkiler görülmesi mümkündür. Yapılan kısa bir duşla temiz saçlara sahip olmak mümkündür.
Su sıcaklığı ideal seviyede ayarlanmalı
Çok soğuk su kullanımı da sinüzit gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle suyun ılık olması ve saça hasar vermemesi çok önemli. Çok sıcak olmayan, ılık suyla ve saç tipine uygun bir şampuanla yıkadığın saçların çok daha sağlıklı ve canlı görünecektir.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Bu esnada saçlarınızın yapısına, ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik saç bakım ürünlerinden yardım almanız gerekir. Fakat saçları her gün yıkamanın, onların sağlıkla uzaması açısından herhangi bir etkisi yoktur. Aksine, gereğinden sık saç yıkamak saçlarınızın yağ dengesini bozabilir.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
Saç bakım uzmanları en doğru şampuan miktarının sadece 10 kuruşluk bozuk para kadar olduğunu söylüyor. Saçınızın kalınlığına göre miktarı bir damla daha artırabilirsiniz de. Saçınızı yıkarken de önce saç diplerine masaj yaparak başlayın sonra kulan arkasında kalan kısımlardan saç uçlarına doğru devam edin.
*B vitamin grupları, özellikle “Biotin” içeren tahıllı gıdalar, ciğer, yumurta, soya ve mayalı yiyecekler kırılgan saç yapısını desteklerler. *Balık tüketmek, içinde Omega3 yağ asitleri, B12, Demir barındırması sebebiyle saçtaki parlaklığı sağlar ve saç derisini canlandırır. *Baklagiller, iyi bir protein desteğidir.
Yeterli biotin, protein, demir, çinko ve folik asit içeren beslenme düzeni çok önemlidir, bunların eksikliği saçlarınıza olumsuzluk olarak yansır. Saç sağlığı için en önemli konu, diyetin içeriği. Protein açısından yetersiz diyetler, saç köklerini dinlenme dönemine sokarak proteinden tasarruf etme yoluna gidiyor.
Şampuanı banyoda ya da duşta kullanmak yerine saçını ıslatmadan önce şampuanla saçına masaj yap. 10-15 dakika beklet, ardından soğuk suyla yıka. Şampuanı kuru uygulamak saçına parlaklık katabilir ve saçını inatçı turuncumsu tondan kurtarabilir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır.
37 yaşındaki şarkıcı, "Saçlarımın yıpranmaması için 10 günde bir yıkıyorum" şeklinde bir açıklama yaparak hayranlarını şaşırttı. Güzellik ritüelleri ile şaşırtan Hadise'den duş paylaşımı geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri