Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Bir çeşit doğal tütsü olan adaçayı, pek çok kişinin hayatına ufak dokunuşlar yapar. Adaçayı tütsüsü yakacak kişilerin pek çoğu şu soruyu düşünebilir: Adaçayı yakmak dinen uygun mudur? Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir.
Tütsü yaktığınız odayı havalandırmayı unutmayın. Tütsü dumanını doğrudan solumayın ve tütsüyü çok uzun süreli yakmayın. Tütsü, ateş yardımıyla yakıldığından dolayı, bir yeri tutuşturmamaya dikkat edin. Astım veya benzeri bir rahatsızlığa sahipseniz, tütsüyü bunun bilincinde olarak yakın veya tütsü kullanmaktan kaçının.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Tütsü demetinin üzerindeki ipleri çıkartmadan balmumu mum veya çakmak yardımıyla hafifçe yakın. Alev almadığından emin olun ve ortalama 1-2 dakika yandıktan sonra demetin kendi kendine sönmesini bekleyebilir veya tüten kısmı bir tablaya bastırarak söndürebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Birkaç kez yakılıp yeniden söndürülmesi mümkün olduğundan dolayı söndürme işlemlerinde tütsü çubuklarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Suya veya toprağa batırılma işlemlerinin yanında tütsüye üflemek veya havada sallamak gibi uygulamalar da koru söndürmek için yeterli olur.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Kapalı alanda yakılan tütsülerin akciğere zarar verdiği belirlendi.
Tütsü, etkisini 20 ila 30 dakika gösterir. Eğer tütsü çubuğunun tamamını yakmayı düşünmüyorsan iyice söndürmek için ucunu suya batır.
Bunun yanı sıra yaktığınız tütsü çubuğunu evin içinde gezdirerek negatif enerjiden arınma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Her bir Palo Santo tütsüsü, 10 ila 15 kez yeniden yakılıp kullanılabiliyor.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
Cin, büyü, nazar gibi negatif enerjiyi bertaraf etmek ve güzel koku hasıl etmek için tütsü yakmak caiz ve iyidir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Modern çağda ise tütsü daha çok bioenerji ya da meditasyon amacı ile kullanılmaktadır. Tütsünün faydaları arasında ortamdaki kokuyu değiştirmesi vardır. Ayrıca kötü kokuları uzaklaştırma ve enerjiyi değiştirme etkisi de mevcuttur. Strese ve depresyona karşı iyi gelen tütsüler konsantrasyon imkanını da kolaylaştırır.
Amerikalıların eski geleneklerinden tütsü yakmak, arınma yöntemlerinden biri. Negatif enerjiden kurtulmak için otların yakılması sadece spiritüel değil aynı zamanda bilimsel bir gerçek. Yanan otlar içinden, serbest kalarak mekana yayılan oksijen atomları daha temiz bir hava solumamıza yardımcı olur.
Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir. Nazardan korur, mevcut nazarı temizler, negatif enerjileri serbest bırakır, ailenizi ve evinizi topraklar. Nazar; aslında kasıtlı olarak, genellikle güçlü bir kıskançlıkla veya istemeden, hatta sevilen biri tarafından motive edilerek verilebilecek bir şeydir.
Yanan bir çubuk tütsünün ortalama süresi 45-50 dk. civarındadır. Bu süre bittiğinde tütsü kendiliğinden söner. Bu süreyi beklemeden söndürmek isterseniz eğer yanan kısmın hemen ardını makas ile kesebilirsiniz. Ya da bulunduğunuz yerde toprak varsa yanan ucu toprağa batırabilirsiniz.
-Negatif enerjiye düştüğünüzde hemen uyumamak önemlidir. Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Adaçayı, tarçın, sandal ağacı gibi bitkilerin yakılması yani tütsü geleneği çok eski dönemlere; Pagan ve Şaman inancına dayanmaktadır. Hoş kokulu bitkilerin ateşle yakıldıktan sonra söndürülmesiyle yapılan bu işlemin birçok yararı olduğu iddia ediliyor.
Lavanta hem kötü enerjilerden arınmak, hem de hanenize bolluk ve bereket getirmek için sıkça tercih edilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri