Doğrudan öğretim, öğretimi yapılacak içeriğin ardışık şekilde sıralanması, öğrencilerin tam katılımı, öğretmenin düzeltici dönütler vermesi, ipuçlarının düzenlenmesi, ipuçlarının uygulanması ve geri çekilmesi anlamına gelir (Rosenshine, 1982; Güzel, 1998).
Doğrudan öğretimde öğretmen üst düzey örgütleyicilerin kullanıldığı bir girişten sonra, sunumunu gerçekleştirmektedir. Sunumun ardından öğretmenin rehberliğinde öğrenci etkinliklerine ve öğrenciler yeterince uzmanlaştığında kendi başlarına etkinlik yapmalarına yer verilir.
Basamaklandırılmış öğretim yönteminde yatay ve dikey olmak üzere iki boyut vardır. Yatay boyutta öğretmenin sunumu ve öğrencinin tepkisi, dikey boyutta yap, göster, söyle ve yaz basamakları bulunmaktadır. Basamaklandırılmış öğretim yönteminde somuttan soyuta bir yol izlenir. Öğrenmeyi kolaylaştırır.
Bağımsız uygulamalar aşaması: Öğretmen öğrenciye, öğretim esnasında kullanılmayan ve öğrencilerin öğrendiği beceriyi bağımsız bir biçimde kullanmasını gerektiren yeni alıştırmalar verir.
İlgili 39 soru bulundu
Doğrudan öğretim yöntemi; konuları küçük basamaklarla sunan ve çocuğun etkinliklerden ne kadar yararlandıklarını belirlemek için sürekli değerlendirme yapmayı içeren bir yöntemdir. Doğrudan öğretim öğretmen merkezlidir.
Doğrudan öğretim yönteminin basamakları; a) programa dayalı değerlendirme, b) öğretimi planlama, c) hazırlık aşaması, d) model olma, e) rehberli uygulamalar, f) geri dönüt ve düzeltme, g) bağımsız uygulamalar, h) kalıcılıktır (Gürsel, 2017).
Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Yanlışsız öğretim; Hata düzeyinin düşük olması, Bireyin daha fazla pekiştireç alması, Öğrenen ile öğreten arasında olumlu etkileşim kurulması nedeniyle öğretim sırasında uygun olmayan davranışlar daha az ortaya çıkar.
Doğal öğretim yaklaşımı, uygulamalı davranış analizi (UDA) ilkelerini temel alan çevre düzenlemesini, etkileşime dayalı yöntemleri ve teknikleri kapsayan uygulamaları içeren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, çocuğun devam ettiği tüm eğitim ortamlarında, çocuğun evinde ve bulunduğu diğer ortamlarda kullanılabilir.
Başlıca Öğretim Stratejileri:
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Philips 66
Öğretmenin tahtaya yazdığı sorunlar çerçevesinde her grubun sorunu kendi içinde ele aldığı ve her bir grup için bir başkan belirlenerek, tartışmaların sonuçlarının grup sözcüleri tarafından diğer gruplarla paylaşıldığı tekniktir.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
Doğrudan Yöntem
Süreç, dil bilgisel yapı ve kelime bilgisinin kademeli olarak edinilmesinden oluşur. Öğrenci bir tercüman gibi dili kelime kelime çevirmektense hedef dilde düşünmeye teşvik edilir. Yazılı metinlerden önce dili duyar ve kullanır.
2-Dolaylı Öğretim Stratejisi: Öğrenci merkezlidir ve öğretmen, bilgiyi aktarmaktan çok bilgiye ulasmayı kolaylastıran, destekleyen, öğrenme ortamını düzenleyerek öğrenci katılımını sağlayan bir konumdadır. Bireyde yasam boyu öğrenme kapasitesi ve motivasyonunu gelistirir.
YÖNTEM: Öğrenme ünitesinin hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla teknikleri, içeriği, araç-gereç ve kaynakları ilişkili bir biçimde hizmete sunan bir öğretme yoludur. TEKNİK: Öğretim materyallerini sunmada ve öğretim etkinliklerini yapılandırmada izlenen özel bir yoldur.
Sabit bekleme süreli öğretim. Eşzamanlı ipucu ile öğretim. Artan bekleme süreli öğretim.
Öğretim yöntemi, amaca ulaşmak için izlenen yoldur. Öğretimde çeşitli yöntemlerden söz edilir ve bunlara öğretim yöntemleri ya da öğretim metotları denir. Öğretim yöntemleri, öğrenme amaçlarına ulaşmak için öğrenme etkinliklerini ve deneyimlerini hazırlamaya kılavuzluk eder.
Yöntem: Bir dersin hedeflerine ulaşmak için izlenen yoldur. 1- Anlatım (Takrir) Yöntemi; (Ana yöntem ve bilinen en eski yöntedir)
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir. Etkili soru sorma yeteneğine sahip bir öğretmen ; Öğrenci düşüncelerini etkiler.
Yanlışsız öğretim; uyaran ya da hedef davranışla ilgili araç-gereçlerin programlanarak sunulmasıdır. Bu programlamayla, bireyin üzerinde çalışılan davranışa ilişkin doğru tepkide bulunması amaçlanır.
Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu ya dabir beceriyi kazandırmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılaşılan gerçek bir problemin çözümüiçin de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri