Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı (24 Eylül-2 Aralık 1920) dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.
Doğu Cephesi'nde Ermeniler ve Gürcüler ile savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi'nde yer alan komutan Kazım Karabekir Paşa, Ermenilerin ilk fırsatta Erzurum ve çevresini alma niyetleri olduğunu görmüştür. Ermeniler durdurmak için önlem alınması gerektiğini düşünen Kazım Karabekir, TBMM'ye bilgi vermiştir.
Kazım Karabekir komutasında Doğu Cephesinde 28 Eylül'de başlatılan harekâtta sırasıyla Sarıkamış, Kars ve Gümrü ele geçirilmiş, Ermenistan'ın talebiyle 2 Aralık 1920'de Gümrü Antlaşması yapılmıştır. Ardından Türk Ordusunun ilerlemesiyle, Artvin ve Ardahan da ele geçirilmiştir.
Kazım Karabekir Paşa Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile Büyük bir savaş verdi. Yıllarca süren ve yapılan savaşlar ile beraber Doğu vilayetleri kurtarıldı. Ardından imzalanan anlaşmalar ile beraber sınırlar çizildi ve büyük bir zafer elde edildi.
Doğu Cephesinde yapılan en önemli çatışmalar 29 Eylül 1920'de yapılan Sarıkamış Muharebesi ve 30 Ekim 1920'de meydana gelen Kars Muharebesidir.
İlgili 38 soru bulundu
Peki, Kurtuluş Savaşı'nda kimlerle savaştık? Türk Milleti, 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu'da başlayan işgal hareketleri neticesinde Doğu Cephesinde Ermeniler, Güney Cephesi'nde Fransızlar ve Ermeni çeteler, Batı Cephesi'nde ise Yunanlar ile savaşmıştır.
TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
Doğu cephesinin başında komutan olarak Kazım Karabekir yer almıştır. Kazım Karabekir önderliğinde gerçekleşen savaş başarı ile sonuçlanmıştır. Türk ordusu, doğu cephesinde Misak-ı Milli sınırlarına ulaşınca da, ilerleyişini durdurmuştur. Bu başarının neticesinde ise Ermeniler barış istemek zorunda kalmıştır.
Musa Kazım Karabekir (23 Temmuz 1882, İstanbul - 26 Ocak 1948, Ankara), Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.
Ermenilerin barış isteği üzerine Ermenistan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 2 Aralık 1920 yılında imzalanan Gümrü Antlaşması ile Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi kapanmıştır.
23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Edirne mebusu seçilen Kazım Karabekir Paşa bu görevi üzerinde kalmak kaydıyla yine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Şark Cephesi Kumandanlığı'na atanmıştır.
Antlaşma, TBMM'nin uluslararası alandaki ilk askeri ve siyasi başarısı olup, imzaladığı ilk antlaşmadır. TBMM'yi ve Mîsâk-ı Millî'yi tanıyan ilk yabancı devlet Ermenistan oldu. Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar büyük ölçüde sona erdi.
Yeni idare bu antlaşmayı kabul etmedi. Doğu sınırı Ruslar'la yapılan 16 Mart 1921 Moskova ve 13 Ekim 1921 Kars antlaşmalarıyla kesinlik kazandı.
Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir. 25.000 kişilik kuvvetiyle Osmanlı Devleti'nin müttefiklerine destek olması amacıyla Galiçya Cephesi'nde savaştı.
Hangi cepheler güneş alır? Güney cephe en çok güneşi alabileceğiniz cephe iken kuzey ise tam tersidir. Batı ve doğu cepheleri ise aynı oranda güneş alır. --Güney cephe, gün boyunca evin güneş ışığı almasını sağlar**.
17 Şubat 1921 Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir'in, Genelkurmay Başkanlığına, Ermeni, Rus ve Gürcüler arasında başlayan muharebelerden faydalanılarak Elviye-i Selâse'nin (Kars, Ar dahan, Artvin) geri alınmasıyla ilgili harp raporu.
Karabekir, 22 Haziran 1926'da İzmir'de Mustafa Kemal'e düzenlenen suikasttan haberdar olduğu halde bildirmediği iddiasıyla tutuklandı ve İstiklal Mahkemesi'nde idamla yargılandı ancak mahkeme heyetinin oy birliğiyle beraat etti.
31 Mart'ta Karabekir
Karabekir, 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında 10. Tümen Kurmay Başkanı olarak görev yaptı. 22 Nisan 1913'te esir düşerek Sofya'ya gönderilen Karabekir, 21 Temmuz 1913'te Edirne'nin alınmasının ardından Bulgaristan ile imzalanan İstanbul Antlaşması ile İstanbul'a geldi.
Güney Cephesi Komutanı Refet Paşa'nın emrinde bulunan üç piyade tümeni, Dumlupınar'da hazırlanmış bir mevzide bulunuyordu. Bundan başka, bir süvari tümeni ve bir de süvari tugayı vardı.
Sovyetler Birliği'nin zaferi. Sovyetler Birliği Orta, Doğu, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Avrupa'yı işgal etti ve Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Doğu Almanya'da Sovyet yanlısı komünist kukla devletler kuruldu.
Fransızlar, Türkiye ile 20 Ekim 1921'de imzaladıkları Ankara Anlaşması gereğince askerlerini 5 Ocak 1922'de Adana'dan tahliye etmişlerdi. Dolayısıyla Fransızların Adana'yı tamamen boşalttıkları 5 Ocak günü her yıl Adana'nın kurtuluş günü olarak kutlanmıştır.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri