Uzay aracının Dünya'ya göre sabit konumda hareket etmesine imkân veren bu yörünge yerden yaklaşık 35.000 kilometre yüksektedir. Yer sabit yörünge olarak da adlandırılan bu yörüngede hareket eden uydular Ekvator çevresinde, Dünya ile aynı doğrultuda döner.
1) Uydu, Uzayda Dünya'ya düşmeden nasıl asılı kalır? Uydular; güçlü bir fırlatıcı olan roketler sayesinde uzaya taşınırlar. Yörünge yüksekliklerine göre roketler uyduları belirli hızlar ile yörüngesine bırakır. Dünya atmosferi dışında, uzayda, sürtünme ve yavaşlatıcı etkilerin az olması nedeniyle bu hız korunur.
Çoğu Dünya gözlem uydusu, yüksek veri çözünürlüğü için alçak Dünya yörüngesine yerleştirilir ancak bazıları kesintisiz kapsama alanı için Jeostatik yörünge yerleştirilir. Bazı uydular, tutarlı bir aydınlatmaya sahip olmak ve Dünya'nın tam bir görüntüsünü elde etmek için bir Güneşle eşzamanlı yörüngeye yerleştirilir.
LEO uyduların yerküreye uzaklığı 180-2000 km arasında değişmektedir. Yer gözlem uydularının kullandığı yörünge çeşididir. Medium Earth Orbit (MEO) - Orta İrtifa Uydu Yörüngeleri: Dünya yüzeyinden 2000–35000 km mesafeyi kapsar.
Bütün uydular yörüngede sabit durmaz. Kimisi hareket halindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Uzay aracının Dünya'ya göre sabit konumda hareket etmesine imkân veren bu yörünge yerden yaklaşık 35.000 kilometre yüksektedir. Yer sabit yörünge olarak da adlandırılan bu yörüngede hareket eden uydular Ekvator çevresinde, Dünya ile aynı doğrultuda döner.
Uydular genellikle çıplak gözle veya dürbünle takip edilir. Teleskop ile takip edilemeyecek kadar hızlı hareket ederler çünkü. Sabaha karşı veya güneş batarken, güneşin açısı da uygunsa çok net ve parlak olarak görülebilirler.
Starlink uyduları Dünya'dan yaklaşık 550 kilometre yüksekte yörüngede dönüyor.
▶ Minyatür uydular: 500–100 kg arasında olanlara “mini uydu”, 100–10 kg arasında olanlara “mikro uydu”, 10 kg'dan hafif olanlara “nano uydu” denir. ▶ Küp uydular: Uzay araştırmaları için geliştirilen küçük ebatlı ve ağırlığı 1 kg'dan az olan nano uydulardır.
Çok küçük uydular hariç bazılarını (ISS gibi) çıplak gözle görmemiz mümkündür. Ancak bu da bazı şartlara bağlıdır. Örneğin oldukça büyük bir cüsseye sahip olan Uluslararası Uzay İstasyonu teleskoplarla görüntülenebildiği gibi, özellikle güneş panellerinin Güneş ışığını yansıtması nedeniyle uygun bir açıda izlenebilir.
İnsanlar, uzayı keşfetmeye başladığından bu yana uzayda kirlilik de oluşturuyor. Binlerce kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçalar, Dünya yörüngesinde uydular ve uzay araçları için çarpışma riskini oluşturuyor.
Bir uydunun üretilerek yörüngeye yerleştirilmesinin maliyeti 100 ile 250 milyon dolar arasında değişmekte, üstelik uydunun yaklaşık10-15 yıllık ömrü olduğundan maliyetinin bu süre içerisinde geri kazanılması gerekmektedir.
Bir uzay aracının ömrü birçok etmene bağlı olsa da, genel olarak enerji kaynağı ya da yakıtı bittiğinde görevini tamamlamış olur. Bu yakıt gerekli zamanlarda yörünge düzeltmeleri yapmak için manevralarda kullanılır. Dolayısıyla ömrü biten uzay aracı da kelimenin tam anlamıyla bir metal çöpe dönüşür.
Uyduların olmadığı bir dünya, navigasyon cihazlarının olmadığı, birçok televizyon kanalının izlenemediği, hava tahminlerinin daha isabetsiz olduğu bir dünya demek. Bir başka deyişle uyduların olmaması günlük hayatın şu anki kadar kolay olmaması anlamına geliyor.
Örneğin germenyum (Ge) ve silisyum (Si). p ve n olarak isimlendirilen iki farklı tür yarı iletken üst üste konur. n tipi yarı iletkenler kolayca elektron verebilen maddelerden yapılmıştır. Buna karşılık p tipi yarı iletkenler ise kolaylıkla elektron alabilen elementlerden yapılmıştır.
Dünya'nın şeklinin çeşitli sınırlamalarını aşmak için uzaya uydular gönderiyoruz. Kuzey Kutbu'ndan bir telefon görüşmesi yapmak istiyorsanız sinyali uzaya gönderirsiniz, bir iletişim uydusunu ayna olarak kullanır ve sinyali hedefine ulaştırırsınız.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Şu anda mevcut ağ kablolu olarak kullanılıyor. Starlink ise mevcut ağı kablosuz radyo sinyalleri aracılığı ile ağ sağlamak üzerine geliştiriliyor. Radyo sinyalleri uzayda hareket edebilir ve bu yüzden uzayda internet ağı kurulabilir.
Uzaya gönderilen ilk uydu Ruslar tarafından tasarlanan ve üretilen Sputnik 1 uydusudur. Sputnik 1 uydusu ilk kez 1957 yılında uzaya gönderilmiştir Bu uydu soğuk savaş döneminde gönderilmiş ve dünya tarihinde bir ilk olarak tarihe geçmiştir.
Güneş sistemindeki doğal uydular
Güneş sistemi içinde bilinen 240 doğal uydu vardır. Bunların 163'ü gezegenlere, 4'ü küçük gezegenlere ve düzinelercesi de küçük gök cisimlerine (İngilizce: sssb, small solar system bodies) aittir. Diğer yıldız sistemleri de uydulara sahiptir.
TV sinyali gönderen normal uydular yeryüzünden 35 bin kilometre yukarıdaki jeostatik denilen yüksek yörüngede hareket ederken Starlink internet uyduları yeryüzünden yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki dünyaya en yakın yörüngede bulunuyor.
Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Musk ise elektrikli otomobil şirketi sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazandı. Teknoloji milyarderinin serveti 192 milyar dolara ulaştı. LVMH'nin hisselerinin değeri bu yıl yüzde 19,7 arttı. Tesla hisselerindeki artışsa yüzde 65,6'yı buldu.
Dünya yörüngesindeki yaklaşık 100 dakika süren dolanımları sırasında her gün defalarca üzerimizden geçerler. Bu esnada belirli bir açıya geldiklerinde Güneş ışınlarını çok fazla yansıtırlar. Öyle ki kısa bir süre için gökyüzündeki en parlak yıldızdan dahi kat ve kat daha parlak görünürler.
ADY içinde gerçekleşen uzay uçuşları içerisindeki irtifa rekoru 1.374,1 km ile Gemini 11'nindir. Günümüze kadarki tüm insanlı uzay istasyonları ve yapay uyduların büyük çoğunluğu ADY içerisinde konumlandırılmıştır.
Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri