İnsanların dünyaya geldikleri gün anlamına gelen doğum günlerini kutlama fikri tarihte ilk kim tarafından ve ne zaman ortaya çıktı hiç merak ettiniz mi? Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir.
Demek ki, yaş günü ve doğum günü gibi kutlamaları, yapılış amacı ve doğurduğu sonuçlar itibarıyla değerlendirmek gerekir. Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
Bir kişi bir yıl daha hayatta kalması kutlamaya gayet yeterli bir sebep. Ancak parti verilerek bunun çok kişiyle kutlanması hikayesinin başı Mısır'a dayanıyormuş. Mısır'da Firavunlar taç giydiğinde tanrı olarak yeniden doğduğuna inanıldığı için kutlamalar yapılırmış.
Eski İskandinav dillerinde doğum günü pastası kaka olarak adlandırılırdı. İlk doğum günü pastasının Antik Yunan'da Ay Tanrıçası Artemis'e sunulmak için yapıldığına dair bir inanış vardır. Bunun yanı sıra başka bir iddia ise Orta Çağ Almanyası'nda insanlar İsa'nın doğum gününü kutlamak için bu geleneği başlatmışlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Alman Pastası ya da Berliner, geleneksel bir Alman pastasıdır. Biçim ve yapımı itibarı ile donuta benzemektedir. Mayalanmış hamurun yağda kızartılması akabinde ikiye bölünerek içine marmelat veya reçel konularak ve üzerine karamelize şeker dökülerek elde edilir.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
İyesi yüce olsun! Altay Türklerinde doğum günü kutlamaları ise doğulan günün on ikinci yılının sonunda, on üçüncü yılın başında kutlanır.Bundan sonra 25, 37, 49, 61 ve 73. yaşlar doğum günlerinin kutlanıldığı yaşlardır.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrimüslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz."
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır. Firavunların taç giyme törenlerinden sonra tanrıya dönüştüklerine dair inanış, bu törenlerin de doğum günü olarak kabul edilmesine neden olmuştur.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Doğum günü kutlamanın hükmüyle ilgili içerisinde bulunduğumuz şartları da dikkate alarak diyoruz ki; asli itibariyle doğum günü kutlamak haram bir davranış değildir. Onu haram kılan durum içeriği ve şeklidir. Bu bakımdan doğum günü adı altında yapılan etkinlik ve törenlerin içeriği İslami usullere muhalif olmamalıdır.
Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz. Ninen pasta alır, 'Allah uzun ömürler versin' diye sana dua eder. Aile içerisinde kutlama yapabilirsiniz."
Almanya'da doğum günü önemli bir kutlamadır. Sadece çocuklar değil, yetişkinler de doğum günlerini sıklıkla aileleri ve arkadaşlarıyla kutlar. Doğum günü olan kişiye genelde çiçek, mumlarla süslenmiş doğum günü pastası ve hediyeler verilir. Bir arkadaşının doğum günü olduğunda onu kutlaman gerekir.
Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının On birinci gecesini On ikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.
Pasta üzerine mum yakılmasıyla ilgili bir başka inanış ise şöyle; pasta üzerindeki mumlar ay ışığını temsil ediyordu ve göklerde yaşadığı inanılan Tanrı'ya dileklerin ulaşması için mumları üflemek gerekiyordu. Şurada Paylaş! Başka kaynaklar ise doğum günü pastası ve mumları için bizi 13. yüzyıl Almanya'sına götürüyor.
Rüyada doğum günü kutlamak neşeli olmaya, mutluluğa ve mutlu bir habere işaret etmektedir. Aynı zamanda uzun süredir beklenen bir haberin alınacağına da dalalet eder. Rüyada Doğum Günü Kutlamak Ne Anlama Gelir? Rüyada doğum günü kutlamak hayırlı bir rüya olarak yorumlanmaktadır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İnsanın doğum gününü kutlaması ve her sene o günü bayram olarak görmesi yeni bir bidattir ve kâfirlere benzemektir. Bu nedenle bu günü ibadet ve adet olarak her hangi amaçla kutlamak haramdır.
Peki, İslam'da babalar günü varmı diye soracak olursan, islam dininde babalar günü kutlanmaz. Ancak, tabii ki islam esaslarına uygun olarak kutlanan her günün kutlanmasında sakınca bulunmuyor.
Doğum günü kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı ayrı halde yazılmasıdır.
azerbaycan ve orta asya türk kültüründe doğum gününe verilen isimdir. ad günü denmesinin sebebi eskiden kız çocuklarına bugün olduğu gibi doğar doğmaz isim bahşedilirken; erkek çocuklara ancak ve ancak hatırı sayılır bir kahramanlık sonrasında isim verilmesindendir.
Nüfus müdürü doğum tarihini sorduğunda aile hatırlamadığını söyleyince memurlar da doğum tarihi hanesine 01 Ocak yazıyor. 5-6 çocuğunu aynı anda nüfusa kaydını yaptıran aileler de çoğunlukta.
Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir! Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle o zamanın keki yapılıyordu.
D-Z listesi. Dankek (Ülker'in alt markası olan kek markası. İlk kez 1995 yılında üretilmiştir.
MUM ÜFLEMEK YUNAN TANRILARINA ÖZELDİ
Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama, tanrıça Artemis'in ayın altıncı gününde ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirilmesiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri