Beyaz dut kurusu, siyah duta oranla daha fazla tüketilir. Bütün dut çeşitlerindeki gibi beyaz dutun da sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına iyi gelir.
Beyaz Dut Kurusunun Faydaları
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına fayda sağlar. Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır: Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir.
Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur. Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır. Dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı'dan beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kanda İltihap Şikayetine Karşı Beyaz Dut Kürü
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Lif içeriği, aynı zamanda kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan korunmada etkili olabilir. Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir.
Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için faydalı besinleri içerir.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz Dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar. Beyaz dut tüketiminin herhangi bir zararı veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat beyaz dut şeker hastaları için zararlıdır. Şeker oranının yüksek olması yüzünden diyabet hastalarının dut tüketmesi doğru değildir.
KURU DUT YIKANIR MI? Birçok kuru meyve gibi kuru dutta üzerindeki toz ve kirden arındırılması için yıkanabilir.
Dut kurusu, hem atıştırmalık olarak hem de suda kaynatılıp suyu tüketilebilir. Atıştırmalık olarak tüketilen dut kurusu vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein barındırdığından günde 1 avuçtan fazlası tüketilmemelidir.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atınız ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz. Ilıyınca süzünüz, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilir.
Soğuk Algınlığı ve Dut Yaprağı
Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan dut yapraklarının yoğun bir şekilde yaşanan romatizma ağrılarını giderdiği de bilinir.
Bu özelliği sayesinde serbest radikalleri vücuttan uzaklaştıran kuru dutlar, düzenli olarak tüketildiğinde vücudu grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından tutun da kanser türlerine kadar çeşitli rahatsızlıklardan koruyor.
İşte beyaz dut kurusu kürü tarifleri: Eğer kandaki iltihaba karşı beyaz dut kurusu kürü kullanılacak ise 25 günlük bir kür uygulanmalıdır. Bu kürü yarım litre kaynayan suyun içine bir avuç kuru beyaz dut atarak hazırlayabilirsiniz. 6 dakika boyunca kaynattığınız kuru beyaz dutları ocaktan aldıktan sonra süzünüz.
Diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir
Dişinizi fırçalarken yaşadığınız acı hissinden, tatlı bir şeyler yerken duyduğunuz sızıdan dut kurusu tüketerek kurtulmak mümkün olabiliyor. Tabi ki bu etkilerinin söz konusu olabilmesi için düzenli bir şekilde tüketmeye dikkat etmek gerekiyor.
Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri