· Kayısı suyu, salatalık ve çilek suyunu bir kasede karıştırın ve lekeninizin üzerine sürün. Malzemeleri aynı ölçüde bir kabın içerisinde karıştırın. Karışımı lekelerin üzerine küçük küçük sürüp, bölgeye masaj yapın. Bu maskeyi gün içerisinde bir kere uygulayabilirsiniz.
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
Cilde çok yakın olan kılcal kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşur. Bu lekeler de ciltten kabarık değildir ancak kalıcıdır. İlerleyen yıllarda estetik açıdan sorun oluşturabilecek olan bu lekeler, 4-5 yaş sonrası gerek görülürse lazer tedavisi ile yok edilebilir.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
Doğum lekesi için cerrahi müdahaleler hastaneye yatış gerektirmez. Poliklinik ortamında ya da dermatolog muayenehanesinde yapılabilir. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde çıkartılması gerekebilir.
İlgili 38 soru bulundu
· Yatmadan önce hardal ve sütü karıştırıp üzerini bez ile bağlayın. 15-20 dakika sonra bölgeyi yıkayabilirsiniz. · Soğanı bölüp, lekenizin olduğu yere sürün. Bunu günde iki kere uygularsanız zaman içinde lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz.
Çoğu doğum lekesi türü ömür boyu kalıcıdır, ancak bazı türleri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabilir.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe savunmasız çıkan kişilerde kalıcı hale gelebiliyor.
Doğum lekesi tedavisinde en yaygın kullanımı olan lazer, pulse dye lazerdir. Pulse dye lazere dirençli vakalarda KTP lazer dedenebilir. Derin yerleşimli doğum lekelerinde, daha derin dokulara inme özelliği olan long pulsed ND:YAG lazer tedaviye eklenebilir.
“Annenin izin almadan bir şeyi yemesi, gül koklaması, dut ve ciğer yemesi doğum lekesine sebep olur”, “Anne adayı aşerdiği gıdayı tüketmezse bebekte o gıdanın izi kalır” gibi pek çok düşünce karşımıza çıkabilir.
Gebelik esnasında ciltte beliren koyu lekeler genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Melazma olarak adlandırılan bu pigmentasyon değişiklikleri, vücuttaki hormon seviyeleri normale döndüğünde ve vücut, cilt pigmenti veya melanin üretmeyi bıraktığında, bu lekeler kaybolmaya başlar.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Hamilelik lekelerinde en iyi sonucu kombinasyon işlemlerden aldığımı söyleyebilirim. Bunlar yüzeysel lekeler olmadığı için mutlaka bir lazer tedavisi uygulamak gerekiyor. ClearLift lazer sistemi ile cilt yüzeyinde herhangi bir yanma ya da tahrişe neden olmadan deri altındaki pigmentasyon oluşunu hedef alıyor.
Yüz lekeleri için doğal maske tarifleri arasında karbonat ve yoğurt mucizesi yer almaktadır. Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz.
Hamilelikte ciltte kırmızı lekeler oluşmaya başladıysa hiç endişe etme. Hamilelerde görülen bu lekeler, düzenli leke kremi kullanmayla ortadan kaybolabiliyor. Hamilelik sonrasında kullanacağın en etkili leke ve bakım kremlerinden biri Vichy Slow Age Gündüz Bakım Kremi.
Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir. Sonuçlar kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte bu yöntemle lekelerim yok oldu diyenler vardır.
Şarap lekesi (nevus flammeus)
Genellikle boyun ve yüzde görülse de vücudun herhangi bir yerinde de bulunabilirler. Başlangıçta kırmızı veya pembe renkte olan şarap lekeleri koyulaşarak koyu kırmızı veya mor olabilir. Koyulaşmaması için zamanında tedavi edilmesi, lekenin soldurulması gerekir.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri