Türk Ceza Kanunun 89. maddesinde taksirle yaralama suçu ve bu suçun nitelikli halleri düzenlenmiştir. (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Yanlış tedavi, hekimin şahsi hatasının ön planda olması durumunda vücut bütünlüğüne karşı işlenmiş bir suç oluşturur. Suçun niteliği, hastada meydana gelen zarara göre değişir. Doktor hatasının ölüme sebep olması durumunda TCK 85. Maddesindeki taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşacaktır.
Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kurallarında malpraktis kavramı; bilgisizlik, tecrübesizlik ya da hekimin hatasından dolayı hastanın zarar görmesi şeklinde tanımlanmıştır.
Tıbbi tanı genellikle doktor hatası veya hastalığı olmayan bir hastaya teşhis gecikmesi anlamına gelir. Yanlış tanı hastanın yaralanmasına veya söz konusu hastalığın gereksiz ilerlemesine yol açtıysa, yasalarımız nezdinde hukuki yaptırımalar uygulanabilir.
Görevi Kötüye Kullanma. Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde düzenlenen bu suç kamu görevlilerine özgü ve temel bir suç tipi olup kamu görevlisinin görevini hiç veya gereği gibi yapmaması şeklinde oluşabileceği gibi görevini ihmal etmesi suretiyle görevi ihmal şeklinde de oluşabilecek bir suçtur.
İlgili 23 soru bulundu
Özetle; hekimin ceza sorumluluğu, sağlık mesleği ile ilgili suçlar Ceza Kanunda belirlenmiştir. Buna göre; hekimin tedavi etme amacıyla yaptığı işlemlerde hatalı davranmaları, ihmalleri veya kasıtlı olarak suç işlemeleri halinde ceza sorumluluğu doğabilir.
Doktrinde hekimin tıp mesleğini icra etmesi dolayısıyla yaptığı tıbbi girişimde, tıp mesleğinin ve biliminin kural ve gereklerine uymaması nedeniyle hastasının hayatı veya sağlığına zarar vermesi tıbbi hata/kusur olarak tanımlanmaktadır10 .
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Doktor Ve Hastane Personelinin (bankodaki) Yetersizliği.
Hastaya yanlış ilaç verilmesi, cerrahi müdahalede hastanın vücudunda yabancı cisim unutulması, tedavinin hatalı uygulanması, tedavi edilecek uzvun karıştırılması tıbbi malpraktis örnekleridir.
Doktorlara hakarete 3 ay 22 gün hapis cezası
Hekim hatalarından kaynaklı davalar öyle hale geldi ki, 2 liralık ya da 5-10 liralık enjeksiyon için hekimlere 3-4 milyonluk tazminat davaları açılabiliyor. Hatta kimi davalarda istenen tazminat tutarları 10 milyon liraları buluyor ki, doktorlar, “Bir doktor hayatı boyunca 6 milyon, 10 milyon lira biriktiremez.
Kamu hastanesine giden hasta yönünden bir “kamu hizmetinden yararlanma” söz konusudur. Bu nedenle hastanın tedaviden zarar görmesi halinde, doğrudan hekim ve sağlık personeli dava edilemeyip, hizmet kusuru nedeniyle kamu hastanesinin bağlı bulunduğu devlet kurumuna karşı dava açılabilir.
(1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Başvurunun reddedilmesi halinde malpraktis sebebiyle tam yargı davası açılabilir. İdare, ilgili tarafından kendisine sunulan yazılı tazminat talebini kısmen ya da tamamen reddederse, başvurunun reddi işlemini izleyen 60 gün içinde idare mahkemesine başvurmak suretiyle doktor hatası tazminat davası açılmalıdır.
Eğer hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanıyorsa, sözleşmeden kaynaklanan talepler 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Buna karşın, eğer hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanmıyorsa, haksız fiil hükümleri uygulanacağından, dava açma süresi 2 yıl ile sınırlıdır.
Tıp Hukuku İçin Görevli Mahkeme
Çünkü sağlık hizmeti özel hukuk bakımından tipik bir vekâlet sözleşmesi niteliğindedir ve hasta tıbbi hizmet almaktadır. Bu hizmeti de tüketici vasfıyla almaktadır. Bu nedenle dava tüketici mahkemesinde görülür.
Malpraktis davasını hasta elbette ki hasta açar. Hasta eğer küçük veya kısıtlı ise onun adına yasal temsilcisi (veli – vasi) bu davayı açabilir. Eğer hasta ölmüş ise bu davayı mirasçıları açacaktır. Bu davanın vekil (avukat) tarafından hasta adına açılması da mümkündür.
Malpraktis nedeniyle tazminat davası, zarar gören hasta tarafından bizzat açılabileceği gibi, hastanın dava açamayacağı durumlarda, örneğin tıbbi kötü uygulama sonucunda hastanın ölmesi veya akıl sağlığını yitirmesi gibi durumlarda yakınları tarafından da açılabilir.
Malpraktis davalarının özelliği, tıbbi uygulama hatası neticesinde maddi ve manevi zarar oluşması nedeniyle maddi tazminat ve manevi tazminat talepleri ile dava açılmaktadır. Bunun yanı sıra malpraktis nedeniyle doktor aleyhine ceza davası açılması da mümkündür.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Doktorun Umursamazlığı Yüzünden Bizi Suçlu Olarak Gördüler.
Hatalı teşhis, yanlış tedavi, yanlış ameliyat, hatalı ve gecikmeli sevk, evine erken gönderme vb. gibi hatalı tıbbi uygulamalar sebebiyle zarar gören hastalar, hastaneye ve/veya doktora karşı hem maddi hem manevi tazminat talebinde bulunabilirler.
Malpraktis davalarında mahkeme masraflarını kim öder? Dava açma esnasında gereken harç ve giderler davacı tarafından yatırılır. Adli yardım kapsamında verilen vekillik hizmetinde vekalet ücretini davacı adına devlet öder.
Basit anlamda “tıbbi müdahalelerde özen yükümlülüğüne aykırılığı” ifade eden malpraktis, genel olarak hekimin tıbbi müdahaleyi uygularken standartları yakalayamaması şeklinde tanımlanabilir. Bu durum, uygulananların aşırıya kaçması ya da olması gerekenden düşük kalması ile oluşabilir.
Eğer tedavi hizmeti özel hastane, tıp merkezi veya hekimin özel muayenehanesinden alınmış ise malpraktis davasının görüleceği yargı yolu adli yargıdır. Bu durumda yargılama 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereği Tüketici mahkemesinde görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri