Doktor kelimesinin anlam ilişkilerine bakıldığında, zıt anlamı bulunmamaktadır. Bunun yanında doktor kelimesinin yerine hekim kelimesi de kullanılmaktadır. Bu bağlamda doktor kelimesinin eş anlamlısı bulunmasına rağmen zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Doktor kelimesinin, dilimiz içerisinde zıt anlamı bulunmamaktadır.
Hasta kelimesinin zıt anlamlısı; sağlıklıdır. Hasta kelimesiyle sağlıklı kelimesinin bir arada bulunduğu örmek aşağıdaki gibi olacaktır; - Doktor, hasta bireyin sağlıklı olduğunu duyunca, mutluluktan gözyaşlarına boğuldu. - Hastalandığında sağlığına kavuşmak için çok dua etti.
Hekim kelimesinin iki adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Hekim kelimesiyle aynı anlama sahip kelimeler doktor ve tabip kelimeleridir.
Ön kelimesinin zıt anlamlısı olarak arka sözcüğünün kullanmak mümkün. Özellikle birbirlerini tam aksi olması ile beraber amaca uygun farklı yerlerde Her ikisi de kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak hastalık kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra maraz kelimesi de sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak değer görmektedir. Sağlığın zıt anlamlısı olan sözcükler arasında maraz ve hastalık kelimeleri yer almaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlı kelimesi hekim olarak karşımıza çıkar.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Hekim eş anlamlısı; doktor ve tabip kelimeleridir. Hekim eş anlamlısı olarak en sık kullanılan kelime ise doktor kelimesidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Kelime kökeni
Hemşire sözcüğünün eş anlamlısı olarak tıp bacısı ve erkekler için tıp kardeşi şeklinde sözcükler bulunmaktadır.
Doktor terim anlamlı bir kelimedir. Terim anlam : Bilim, sanat veya meslek dalıyla ilgili kavramların genel adı.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır. Okul kelimesi Türk Dil Kurumuna göre çeşitli bilgi ve beceri bazı kurallar çerçevesi doğrultusunda düzenli bir şekilde verilen bir eğitim kurumu olarak bilinmektedir.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
Yoksul kelimesinin zıt anlamlısı: Zengin.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
→ Öğretmen kelimesinin zıt anlamı yoktur, öğretmen kelimesinin eş anlamlısı muallim dir.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri