Öncelikle, döküm tencerenin düzgün ve kalın bir tabana sahip olması önemlidir. Kalın taban, ısıyı eşit şekilde dağıtarak yemeklerin daha iyi pişmesini sağlar ve yanma riskini azaltır. Tencerenin döküm malzemesi kaliteli olmalıdır, böylece dayanıklılık ve uzun ömür sağlanır.
Döküm Tencerede Asidik Yemekler Pişirilir Mi? 'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Tencerenizi tercihen ılık su ile yıkayın ve kurulayın. İçerisini bitkisel bir yağ ile yağlayın ve kısık ateşte olacak şekilde 15 dakika kadar içi boş ısıtın. 15 dakika sonunda içerisinde yağ kaldıysa havlu yardımıyla alın. Kaplamalı döküm tencere temizliği için bu işlem sadece ilk kullanımda yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ürünlerimiz demir döküm olup emaye kaplamalıdır. Metal ürünler çok güç kullanılmaması şartı ile kullanılabilir. Hangi tencere pilav pişirmek için kullanılabilir? Yayvan tencerelerimiz (Y ST) pilav, karnıyarık dolma, sarma, et yemeklerinde efektif sonuçlar verir.
Döküm tencerenin geniş tabanı, yüksek ısıya dayanabilir ve bu özellik genellikle yüksek ısıda pişirme gerektiren yemekler için kullanılır. Bu tür tencereler, et, tavuk ve balık gibi yemeklerin yanı sıra ekmek ve diğer fırın ürünlerini pişirmek için de idealdir.
Canan Karatay Hangi Tencereyi Kullanır
Canan Karatay, sağlıklı pişirme için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanmayı önermektedir. Teflon ve alüminyum tencerelerden uzak durmayı tavsiye etmektedir.
Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır; Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Çelik ve döküm tencereler, saklama konusunda yardımcı olan tencereler olsa da en uzun ömürlü ve sağlıklı saklama seçeneği için cam malzemeyi tercih etmeniz önerilir.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
8. Yemekler eşit sıcaklıkta pişer! Döküm tava, ısıyı eşit şekilde yaydığından et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin daha orantılı ve lezzetli pişmesine destektir. İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur.
180 derece sıcaklıkta bekletilen döküm tava içerisinde nem kalmamaktadır. Döküm tava kullanılırken yemeklerin mümkün olduğunca metal gereçler ile pişirilmemesi gerekmektedir. Metal kaşık, kepçe ve maşa gibi gereçler tavada çizilmelere yol açabilmektedir.
Döküm Tencere Ne İşe Yarar? Döküm tencere, eşit ısı dağılımı ve yavaş pişirme özelliği sayesinde, kızartma, soteleme, haşlama, fırınlama ve yavaş pişirme gibi çeşitli yöntemlerle yemek hazırlamak için kullanılabilir. Ayrıca, döküm tencere uzun süre sıcaklık koruma özelliğine sahiptir ve yemeklerin lezzetini artırır.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar.
Lezzetli ve sağlıklı pilavlar pişirmek isteyenler ve, en iyi pilav tenceresi hangisidir, diye düşünenler gönül rahatlığıyla granit tencerelere başvurabilirler.
Bakır tencereler, yiyeceklerin doğal lezzetini ve tadını korur. İyi bir ısı iletimi sağladığından yemeklerin besin değerleri ve aromaları korunur. Bakır tencerelerin iç yüzeyi genellikle kalay veya paslanmaz çelik ile kaplanır. Bu kaplama, yapışmazlık özelliği sağlar ve yemeklerin tencereye yapışmasını önler.
Kaplaması soyulan veya çizilen granit tencereler, insan sağlığı açısından zararlı materyallerin gıdalara yapışmasına sebep olabileceği için hemen değiştirilmelidir. Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
Döküm Tencere ve Tavaların en büyük avantajı ısıyı muhafaza etmeleridir. Bu sayede yavaş pişen yemekleri daha az enerji tüketerek pişirmeniz bu döküm tencereler sayesinde mümkündür. Döküm tencere avantajlarından biri de az yağ ile oldukça leziz yemekler yapabilmeniz. Döküm tencereler yapışmaz yüzeye sahiptir.
Emaye Kaplama
Yine aynı şekilde hammaddesi doğada bulunan cam yani toprak olan emaye; metal üzerine yapışan, kaplanan ve koruyan camsı bir tabakadır. Pot Art döküm tencere ve tavalarda bulunan emaye kaplama yemeklerinizin sağlıklı pişmesini sağlar.
Kızartmalar: Patates kızartması, halka soğan gibi kızartma yemekler de döküm tavada yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri