Full konteynerli taşıma işlemlerinde konteynerlerin gemiden boşlatılmasını takiben, gemiler taşıyıcı firma tarafından hiçbir ücrete tabi olmaksızın bekletilebilmektedir. Gemilerin ücret talep edilmeksizin bekledikleri bu süreye verilen isim free time yani serbest süre olarak adlandırılır.
Serbest Süre Ne Zaman Başlar? Serbest süre, konteynerin gemiden tahliye edilmesiyle başlar. Bazı nakliyeciler gemiden tahliye edilen günü de serbest süreye dahil ederken, bazı nakliyeciler ise konteyner tahliyesinin gerçekleştiği günü serbest süreye dahil etmeyip, ertesi gün süreyi başlatmaktadırlar.
Free Time ( Boş zaman) : Nakliye firmasının ithalatçı firmaya gümrükleme işlemlerini bitirip konteynırını iade etmesi için tanıdığı serbest süredir. 7-10-14 gün olarak uygulanır.
Demuraj hesabı geminin tahliyesine muteakip gün ile başlar, boş kontenyerin Yang Ming'in belirlemiş olduğu depo yada terminale teslim edildiği gün son bulur. Hesaplama takvim günü üzerinden yapılmaktadır.
Serbest süre olarak ifade edilen bu süreler, konteyner tipine ya da yapılan anlaşma sürelerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak standart tipteki konteynerler için genellikle 7 günlük bir serbest süre bulunmaktadır. Bu süre, soğutmalı konteyner sistemleri için 5 güne düşmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Demuraj, basit bir ifadeyle, taşımacılık hizmetinde belirlenen sürenin aşılması durumunda uygulanan bir tür cezai ücrettir. Yani, bir konteynerin ya da yükün belirtilen süre içerisinde boşaltılmaması veya taşınmaması durumunda, taşıyıcı veya liman yetkilileri tarafından demuraj ücreti talep edilir.
Ardiye masrafları nakliye firmasına değil liman işletmesine ödenmektedir. İthalatçı firmaya faturalandırılan konteynerlerin toplam depolama masrafları ardiye masrafı olarak adlandırılmaktadır.
Ardiye süresi, ticari eşyaların liman sınırında gelip burada tahliye edilmesiyle limandan ayrılışına kadar geçen süredir. Gümrüklü eşyaların limanda belli bir alanda liman işletmesince depolanarak gözetim altında tutulması gerekir. Bu süreçte alınan hizmetler ise ardiye bedeli olarak adlandırılır.
Kiracının ödediği ücret olarak da ifade etmek mümkündür. Kiralamayla ortaya çıkan demuraj kavramı, limanda veya demir yolu sahasında kendilerine ayrılan süreden daha fazla kalarak süresi geçen konteynerlere uygulanan bir ücrettir. Kiracının ödediği ücret olarak da ifade etmek mümkündür.
Demuraj, kiralanmış bir geminin sahibine, anlaşmaya varılan bir süre içinde yükleme veya boşaltma yapılmaması durumunda ödenen ücrete verilen addır. İthalatçıların ve ihracatçıların mallarının limanlara girip çıkması ve buna dahil olan lojistik işlemler için belirli sayıda 'serbest' gün vardır.
Free In : Limanda konteynerin gemiye yüklenmesi masrafıdır. Free Out: Limanda konteynerin gemiden indirilmesi masrafıdır. THC : (Terminal Handling Charge) Limanda konteynerin elleçleme ücretidir.
Free Time kelimesinin Türkçesi özgür zamandır. Örneğin, okullarda öğrencilerin, ders dışı aktivitelerle vakit geçirdiği süreye free time denir. Free time occupation ise boş zamanlarda yapılan faaliyetler demektir.
Free Time Nedir? Full konteynerli taşıma işlemlerinde konteynerlerin gemiden boşlatılmasını takiben, gemiler taşıyıcı firma tarafından hiçbir ücrete tabi olmaksızın bekletilebilmektedir. Gemilerin ücret talep edilmeksizin bekledikleri bu süreye verilen isim free time yani serbest süre olarak adlandırılır.
Demuraj: Dolu konteyner(ler)in gemiden veya trenden indirilmesinden teslim alınmasına kadar terminalde geçirdiği süre. Detention: Konteyner(ler)in terminal dışında geçirdiği süre. Dolu olarak teslim alınmaları ile boş olarak iade edilmeleri arasındaki süre ölçülür.
1) LINER IN/LINER OUT (LINER TERMS) : Yükleme limanındaki konteynerlerin gemiye yüklenmesi ve varış limanındaki boşaltma masrafları navluna dâhildir. Diğer bir anlam ile armatör tarafından karşılanır.
Primaj : Genel olarak Türkiye'den yola çıkan ihracat ürünleri için armatörün riskini minimize edebilmek için navlun ücretine eklediği ek ücret olarak adlandırılır.
Ardiye; konteyner depolanmasının tercih edildiği, antrepolara kıyasla hassas olmayan ürünlerin depolandığı, çevresi açık alanlarda bulunan ve genel olarak gemiden indirilen konteynerler ile depolama yapılan alanlardır.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
Detention, hat tarafından kesilen, dolu konteynerin boşaltılıp hat tarafından belirlenen bir depoya boşunun teslim edilmesine kadar geçen zaman aralığı için kesilen tutar.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Depolama sırasında alınan ve Ardiye Ücreti diye adlandırılan ücret ise eşyanın antrepo işletmesiyle anlaşarak muhafaza edilmesinde verilecek ücrettir. Eğer ithalatçı bir firma iseniz, yurtdışından veya içinden aldığınız malın tamamını alıp antrepoya yerleştirirsiniz.
Despatch Money veya Despatch, eğer gemi laytime süresi dolmadan yükleme veya boşaltmayı tamamlarsa armatör tarafından kiralayana ödeneceği charter party sözleşmesinde belirtilmiş olan meblağdır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara “antrepo” adı verilir.
Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir. Bu taşıma belgesi üç tanesi orijinal olmak üzere on iki nüsha halinde düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri