Dokunma hissi gerçekten nasıl çalışıyor? Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu reseptörler nöronlara elektrik sinyalleri gönderir ve bu sinyaller sonrasında omurga üzerinden beyne iletilir.
Dokunma duyusu deride yada hemen deri altındaki dokunma reseptörlerinin uyarılmasıyla algılanırken, basınç duyusu daha derin dokulardaki şekil değişiklikleriyle ortaya çıkar.
Cevap: Öncelikle kişi deriye dokunur. Deriye dokunulduğu anda uyartı mesajları ortaya çıkar. Bu mesajlar üst deriden alt deriye gönderilir. Alt deri de de duyu almaçları ve sinirler sayesinde uyartı mesajları beyne iletilir.
deri üzerine yapılan değme, vurma, bastırma, çekme gibi etkileri alan duyu.
Cevap. Basıncı algılarSıcaklığı algılarDokunduğumuz cisimleri hissederizBasıncı algılarAcı ve ağrıyı algılar nasıl gerçekleşir dersen Alt deride bulunan duyu almaçları dışarıdan gelen uyarıları alarak beyindeki dokunma duyusu merkezine ulaştırır.
İlgili 45 soru bulundu
Dış ortamla gaz alışverişi nemli deriden difüzyonla geçer. Derinin nemli kalması mukus tabakası ile gerçekleşir. Cilt hayvanları dışarıya karşı koruyan bir bariyerdir. Aynı zamanda vücut ısısını ve su dengesini korur, çeşitli zararlı maddelerin ter yoluyla vücuttan atılımını gerçekleştirir.
Derimiz olmasaydı, vücudumuz kas ve iskeletten oluşan bir yapıdan farksız olurdu. Deri insan vücudunu dış ortamdan ayıran bir örtü görevi görür. Vücudumuzu kaplayan deri tüm organlarımızın yerli yerinde durmasını sağlar. Deri 1.5-2 m² alanıyla en geniş ve 4-5 kg. ağırlığı ile en ağır organımızdır.
Dokunma hissi gerçekten nasıl çalışıyor? Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu reseptörler nöronlara elektrik sinyalleri gönderir ve bu sinyaller sonrasında omurga üzerinden beyne iletilir.
Dokunma duyusu
Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir. Karın derisi ve kalçalar gebeliğin 17'nci haftası civarında dokunma duyusunu algılamaya başlar.
Kulak, işitme organımızdır. Burun, koku alma organımızdır. Dil, tat alma organımızdır. Deri, dokunma organımızdır.
duyularını spinal korda ve oradan da beyine taşırlar. Spinotalamik yol ağrı, sıcaklık ve kaba dokunma duyusunu taşır, posteriyor kolon ise pozisyon, ince dokunma ve titreşim duyularını taşır.
Dünyayı algılamamız için beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlar görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularıdır.
Dokunma Duyusu
Vücudumuzu saran deri sayesinde cildimize temas eden her şeyi algılayabiliriz. Özellikle nesnelerin ısısını ve şeklini ayırt edebiliriz. Derimiz dokunma dışında vücudumuzu dış etkenlere karşı koruma işlevini de görmektedir.
Elimizin ya da bedenimizin herhangi bir parçasının bir yüzeye dokunması aktif dokunma, veya birinin ya da bir şeyin bedenimize teması pasif dokunmadır.
Etrafımızla iletişim ve sosyal beceriler için gereklidir. Güvende hissetmemizi sağlar. Dokunma duyusunun 2 bileşeni vardır. İlki, potansiyel zararlı olabilecek durumlara karşı uyaran, koruyucu taktil duyu sistemi, ikincisi de hatırlama ve dokunuşların anlamlarını ayırt etmeye yarayan ayırt edici taktil duyu sistemidir.
MEİSSNER CİSİMCİĞİ VE MERKEL DİSKLERİ
Dokunma duyusunu algılayan reseptördür. Derinin kılsız kısımlarında özellikle parmak uçlarında ve dudaklarda çok bulunurlar. Bu reseptörler vücuda değen cismin niteliğini (sivri,kesici,sert,yumuşak) ve vücudun neresine temas ettiğini algılamada yardımcı olurlar.
Ağız içi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve sistemik enfeksiyonlar; örneğin HIV enfeksiyonunda tat alma bozukluğu görülmektedir. Pek çok antibiyotik, allerji ilaçları , antidepresanlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar tat alma bozukluğu yapar.
Parmak uçlarının, iç yüzeyleri hissiyat bakımından çok duyarlıdır. Bu kısımların üstten tırnakla desteklenmesi bu duyarlılığı daha çok arttırmaktadır. Esasen tırnaklar olmasa tutma işlemi yapılamazdı. Bundan başka avuç içleri, yüz, cinsel organlar ve çevreleri de duyarlı deri bölgeleridir.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Vurmak, tokat atmak, itmek, yumruk atmak, tekme atmak, çimdiklemek, ısırmak, tırmalamak vs negatif dokunma formlarındandır. Bunlar, sevgiyle, tarafsızlıkla ya da düşmanlıkla verilebilir ya da alınabilirler.
Dokunsal hassasiyet, bazı öğrenme güçlüğü olan çocuklarda sıklıkla görülen bir sinirsel bozukluktur. Bu bozukluk bir çocuğun dokunmaya duyarlı olmasına neden olur, öğrenmeyi engellememektedir ancak dokunsal hassasiyet ile ilişkili davranış reaksiyonları ve rahatsızlıklar öğrenme sürecini etkileyebilir.
Dokunsal duyumların saptanmasını, seçilmesini ve sınıflandırılmasını içeren süreç ise dokunsal algı (tactile perception) olarak adlandırılır (Pennington ve Ozonoff, 1996).
Deri ve derinin bu 3 tabakasının kalınlığı vücudumuzda anatomik bölgelere göre değişmektedir. Örneğin epidermisin en ince olduğu alan 0.1 mm ile göz kapaklarımızdır. En kalın olduğu yerler 1.5 mm ile el içi ve ayak tabanıdır. Dermisin en kalın olduğu yer sırt derisidir.
Vücudunuz şişmeye ve kabarmaya başlar. Kan hacminde ciddi bir düşüş olur ve dolaşım sisteminizdeki kan da sıcaktan ve sıvı kaybından ötürü plazmasını yitirmeye başlar. Bu da kanı daha konsantre hale getirerek organların beslenmesini durdurur.
Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri