Ezcümle, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'da 2017/1372 E, 2018/1106 K. sayılı ilamı ile, müvekkili tarafından haksız yere baroya şikayet edilmesi sonucu, avukatın kişilik haklarının saldırıya uğradığı yönünde kanaat getirmiş ve avukatın manevi tazminata hak kazandığına hükmetmiştir.
Avukat şikayeti genellikle ilgili avukatın bağlı olduğu yerel baroya yapılır. Baro, avukatların mesleki standartlara uymasını ve etik kurallara riayet etmesini sağlamakla görevlidir. Şikayet, baro başkanlığına yazılı olarak dilekçe şeklinde iletilir.
Avukatın mesleğine ve müvekkillerine karşı bazı yükümlülükleri vardır. Bunlar mevzuatta düzenlenmiş halde bulunmaktadır. Eğer ki müvekkil, avukatının bu yükümlülüklere aykırı hareket ettiğini düşünüyorsa bu durumda avukatın bağlı bulunduğu baroya bir dilekçe ile başvurup avukatından şikayetçi olabilecektir.
Suç duyurusu emniyet kuvvetlerine yapılabileceği gibi direkt olarak savcılık makamına da yapılabilmektedir. Mağdurun ikamet ettiği yerdeki adliyelere yapılacak şikâyetlerde, suç duyurusunda yetkili savcılık nöbetçi savcı ya da müracaat savcıları olmaktadır.
Lakin avukatın görevini kötüye kullandığına yönelik olarak bir iddia ile avukatı savcılığa şikayet eden kişinin, yapmış olduğu şikayetinin haksız olması durumunda manevi tazminat ödemesi gerektiği Yargıtay Hukuk Kurulu tarafından karara bağlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.
Suç duyurusunun ne zaman sonuçlanacağı hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir.
Şu anda piyasada bu işi ücret mukabilinde yapan bazı avukatlar var. Ancak yapılacak CİMER ya da BİMER müracatı eğer ki “kişiye sıkı sıkıya bağlı hakların kullanılması için” ya da “takibi şikayete bağlı suçlar” ile ilgili ise bu takdirde avukatınızın vekaletname olmadan böyle bir şikayeti yapabilmesi mümkün değildir.
Suç duyurusu ile soruşturma aşamasının ilk adımı atılır. Bu aşamadan sonra savcı suç duyurusu dilekçesini inceler gerek görürse soruşturma başlatır ve yine gerek görürse bir iddianame düzenler. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle de ceza davası açılmış olur.
Noter hakkında ihbar ve şikâyetin doğrudan Bakanlığa yapılması durumunda, evrak Avukat ve Noter Şikâyet Bürosu esasına kaydedilerek, 1512 Sayılı Kanunun 124. maddesi ve (14) sayılı genelge uyarınca işlem yapılmak üzere, evrak aslı suç yeri Cumhuriyet başsavcılığına gönderilmektedir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz.
Avukatlık Yasasının 135. maddesinde disiplin cezaları: Uyarma, kınama, para cezası, işten çıkarma, meslekten çıkarma olarak sayılmıştır.
Bu kişilerin yapabileceği en iyi şey arama kayıtları ve görüntülerini alarak savcılık nezdinde şikayette bulunmalarıdır. Bununla da yetinmeyip, avukatlık bürosunun bağlı bulunduğu baroya da şikayette bulunabilirler.
Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Sn.dünyaminxcx ; Senedi tahsil için vekalet verdiğiniz avukatın bağlı bulunduğu baroya ve suçun işlendiği yerdeki savcılığa vakit kaybetmeden suç duyurusunda bulunun. Dilekçenize avukattan almış oldugunuz makbuz vs varsa onları da ekleyin. Savcılık ve baro mutlaka gerekli tahkikatı yapacaktır.
Eğer CMK yani Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerinde görülecek bir davanız varsa davanın görüleceği mahkemeye başvurarak ücretsiz bir avukat talep edebilirsiniz.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir.
Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir.
Suç duyurusunda bulunmak için karakola, jandarmaya ya da doğrudan savcılığa başvurulabilmektedir. Yaygın olarak herhangi bir suçtan mağdur olunduğunda ya da soruşturulması için şikayet bulunma zorunluluğu olmayan suçtan haberdar olunduğunda öncelikle jandarma veya polis karakoluna gitmek düşünülebilir.
CİMER şikayetleri vb yapılan şikayetlerde, şikâyetin asılsız olması durumunda şikâyet eden kişi hakkında kamu davası açılabileceği uyarısı olmalıdır.
Şikâyet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri gizlenememektedir.
Şikâyet niteliğindeki başvurularda, CİMER personelinin gerekli görmesi hâlinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir. Bu durumda başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri gizli olarak işleme alınır ve sonuçlandırılır.
Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.
Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.
Kişi şikayetçi olduktan sonra mahkeme süreci nasıl işler? Sorusunun cevabı ise sırasıyla ilk başta savcı tarafından soruşturma yapılır devamında eğer gerekli şartlar oluşursa iddianame düzenler ve kovuşturma aşamasına geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri