Botanik Bilgi : Karanfilgiller familyasından, yeşil ve beyaz renkte küçük çiçekleri bulunan bir bitkidir. Yaprakları beyazımtırak yeşil renklidir. Köklerinden faydalanılır.
İçerisinde sinir sistemini doğrudan etkileyebilecek alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) bulunuyor. Bu nedenle insanlar için tüketimi yasaklı ve zehirli bir bitki olarak yerini almış durumda. Satışı yasaklı olan bitkiler listesinde de rastlıyoruz güzelavrat otu bitkisine.
Sinir Otunun Zararları
Eğer alerjen hassasiyetiniz var ise sinir otunun doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlıkları bulunan, hamile olan ve emzirmeye devam eden kadınların da sinir otunu kullanmaması gerekmektedir.
Damar otundaki psyllium, irritabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu), ishal, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmıştır. Yaralar üzerinde iyileştirici etkisi vardır: Hem yaraların hem de çıbanların, iyileşmesini kolaylaştırır.
Sindirim sistemini düzenler. Doğal müshildir, ishali tedavi etmeye yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir. Antikanser etkileri söz konusu olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adıdır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır.
İltihap kurutucu etkileri olan Sinir Otu, insan sağlığı için önemli faydalara sahiptir. Eski dönemlerden beri kullanılan bitkiler arasında ilk sıralarda kendisine er edinmiş olan bu ot türü, çağımızın da vazgeçilmezleri arasındadır.
A, C ve K vitamini ile Kalsiyum minerali açısından zengindir. Flavonoidler, polisakkaritler, lipitler ve kafeik asit türevleri gibi çeşitli aktif bileşenler içerir. Kabızlık, öksürük, enfeksiyonlar, ateş, kanama ve iltihaplanma gibi farklı hastalıkların tedavisinde geniş bir kullanım alanı vardır.
Damar otunun satıldığı yerler aktar ismi verilen bitkisel ürünler satan dükkanlardır. Bunun yanında internet ortamlarında damar otu satılan noktalar bulunmaktadır.
Enzim seviyelerini düzenleyerek karaciğeri koruma özelliğine sahiptir. Belçika'da Brussels Üniversitesi'nde damar otu interferon-Y aktive edici makrofajlar tarafından tümör hücrelerini öldürdüğü üzerine bir çalışma yapılmış ve tümör hücreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Ancak sinir otu tek başına kilo vermede etkisi olan bir ot çeşidi değildir. Düzenli bir şekilde diyet ve spor yapan kişilerin vücutlarında bulunan ödemin kolay bir şekilde atılmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Satın aldığınız ürünün gerçekten sinir otu olduğundan emin olmak istiyorsanız, güvenilir yerden almaya dikkat edin. Sinir otu genellikle demlenerek çay gibi kullanılıyor. Bir fincan kaynar suya, bir çay kaşığı sinir otu veya 2-3 yaprak taze sinir otundan atıp, ağzını kapatın. 5 dakika demlenmesini bekleyin.
Sulak yerlerde daha çok yetişen bitkinin birçok yabani çeşidi de var. Sinir otu, temmuz ve ağustos aylarında çiçekleniyor. Hem tohumu hem de yaprakları kullanılan bu bitkinin sivri sinir otu ve yapraksız sinir otu olarak adlandırılan türleri 40 santimetreye kadar büyüyebiliyor.
Romatizma ağrılarını hafifletir. Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel gücü artırır. Sistit sorununa karşı doğal bir reçetedir.
Bilinen diğer isimleri arasında Uluavratotu, Pıtrak, Dulkarıgömleği, Hanımyaması sayılabilir. Bu otsu bitkinin çiçekleri oldukça ilgi çekici ve ayırt edicidir. Dulavratotunun yazın açan çiçeklerinin adeta dikenli, yuvarlak bir keseden fışkırmış gibi görünen ince, renkli yaprakları vardır.
Güzel avrat otu ile gelişen zehirlenmeler antikolinerjik sendroma yol açabilmektedir. Bitkinin yüksek miktarda alınması letarji, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi klinik tabloya neden olabilir.
-Cinsel uyarılma ve orgazmı kolaylaştırabilir ve özellikle klitoral ve penil ereksiyon problemleri ve orgazm sorunlarının çözümünde fayda sağlar. -Damar sertleşmesinin önüne geçebilir, kalp krizinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Yapraklarının çiğ veya pişmiş olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Damar otu, içerdiği birçok mineral ve vitaminle insanlar tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin yanı sıra A, C ve K vitaminleri de damar otunda bulunur.
Faydalı bir bitki olan sinir otu bünyesinde: flavonlar, silisik asit, allantoin ve tanen gibi pek çok etkin maddeyi barındırır. Halk arasında çoğunlukla mide spazmlarında, yaraların ve kuru öksürüğün tedavisinde kullanılır.
Damar otunun kaynatma şeklinde değil de demleme şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Damar otunu kuruttuktan sonra 7 ile 10 dakika sıcak suda demleyerek tüketebilirsiniz. Damar otu çayı günde bir bardak tüketilebilir. Ancak 20 gün kullanıldıktan sonra 1 hafta ara verilmesi önerilmektedir.
Damar sağlığını korur
Damarların tıkanmasını engellediğinden tansiyon üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor, özellikle yüksek tansiyon sorununa iyi geliyor.
Bazı bitki çaylarının adet söktürücü özelliği vardır. Ancak sinir otu çayının adet söktürücü özelliğine dair yapılan net bir açıklama yoktur. Bazı kadınlar adet dönemini çok fazla sancılı ve kramplı geçirir. Sinir otu çayı da sakinleştirici etkisi ile bu dönemi daha sakin atlatmaya yardımcı olabilir.
Özellikle yaralar ve çıban çıbanlar sinir otu sayesinde kolayca iyileşir. Tabi bu şifalı bitkinin tek yararı bu değildir. Mide dostu olan sinir otu aynı zamanda şeker hastaları için bir şifa kaynağı olarak görülür. Ayrıca solunum yolu problemleri bulunan kişilerde bu ottan fayda görebilirler.
Bu sinir otu çayının bir günde iki bardaktan daha fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Sinir otu çay olarak tüketildiğinde sinir sistemini de düzenlemektedir.
Yaprakları kekikle birlikte kaynatılarak çay yapılır. Sinir otu yapraklarını 10-15 dakikadan fazla kaynatmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri