Gerekli ortam koşulları sağlanıp bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterildiği takdirde kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ilk meyvesini veriyor ve yaklaşık olarak 25 yıl boyunca kahve olarak adlandırılan bu meyveleri vermeyi sürdürüyor.
Kahve çekirdekleri, kahve ağacının olgunlaşmış meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilmektedir. Bir kahve ağacı, dikiminden yaklaşık 5-6 yıl sonra meyve verir. Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak ortalama 24 - 25 yıl boyunca meyve verirler.
Bir kahve ağacı ortalama 4 – 7 yıl arasında beklenen olgunluğa ulaşıp meyve vermeye başlar. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler kırmızıya döndüğünde, hasat için hazırdır. Kahve çekirdekleri için hasat zamanı bölge ve rakımlara göre değişse de ortalama Eylül ile Mart ya da Nisan ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir.
Ortalama olarak 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve verir. İyi ve sağlıklı bir kahve ağacı 1 ile 5 kg arası kahve meyvesi verir. Ortalama olarak 1 kg kahve çekirdeği için 5-6 kg kahve meyvesi gerekir.
Kahve ağacı dikildikten sonra 5 sene sonra geçmesi meyve vermesi için yeterli bir süre olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kahve ağacı, özellikle bol yağışın olduğu, aynı zamanda kuru mevsimlerin de olduğu, sıcaklığın 20-30 derece arasında hüküm sürdüğü tropikal iklimlerde yetişir.
Meyve kısmı çekirdekten ayrıldıktan sonra güneşte kurutulur. Ayrıca meyve kısımı insan için çok faydalı bu besin kaynağıdır. Kurutulmuş kahve meyvesi Etiyopya ve Yemende 1000 yıldır, sıcak suda kaynatılmak suretiyle tüketilmektedir.
Kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ürün verir. Ama bu süre boyunca düzgün bir şekilde bakılması gerekir. Kahve ağacı 20 yıl boyunca ürün verebilmektedir. Kahve ağaçları meyve vermeden önce çiçeklenmektedir.
Kahve çiçeğinin uygun koşullarda yetiştirilmesi halinde, ilk meyvelerini vermesi 5 seneyi bulabilir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi, Türkiye'nin iklim ve nem koşulları kahve yetiştiriciliği için uygun değildir. Bu yüzden doğru bakım yapsanız bile, çiçekten verim alamayabileceğinizi unutmayın.
Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı hayır yetişmez. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Bugün, dünya ticaretinde önemli rol oynayan kahve, genellikle tropikal iklime sahip bölgelerde, nemli ve bol ışık alan ortamlarda yetişen bir ağaç türüne ait olan kahve meyvesinin çekirdeğidir.
Kahve ağacı Arabistan Yarımadası kökenlidir. Ağacın normal boyu 8-10 metreyi bulabilirse de, üretim teknikleri nedeni ile genellikle 2-3 metreye kadar büyümesine izin verilir. Yaprakları sürekli yeşildir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derece nem gibi özellikler gerekir.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır.
Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar. Bahçenin 4. senesinde ekonomik verime geçer. Bodur anaçlar genellikle klon anaçlardır, yani doku kültürü gibi vegetatif yöntemlerle çoğaltılırlar.
Ortalama olarak 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve verir. İyi ve sağlıklı bir kahve ağacı 1 ile 5 kg arası kahve meyvesi verir. Ortalama olarak 1 kg kahve çekirdeği için 5-6 kg kahve meyvesi gerekir.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Kahve nerede yetişir sorusuna kısa bir cevap vermek isteseydik, Brezilya dememiz yeterli olurdu. Yaklaşık 150 yıldır dünyanın en çok kahve üreten ülkesi unvanını kimselere kaptırmayan Brezilya, Güney Amerika kıtasının en kalabalık ülkesi konumunda.
Kahve ağacı tropikal ve ekvatoral iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir. Ekvator çizgisinin 25 derece kuzeyi ile 25 derece güneyi arasında yer alan ülkelerde yetişir. Günümüzde Asya kıtasından Amerika kıtasına kadar, 80'e yakın ülkede kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Kahve ağacı suyu çok seven çok ihtiyaç duyan bir bitkidir. Kış aylarında kahve ağacının toprak nemi kontrol edilerek gün aşırı ya da 3 günde bir sulama yapılabilir. Ama yaz günlerinde günlük sulanması önemlidir. Günlük sulamada çok aşırı yoğun sulama yapılmaması gerekir.
Demlediğimiz, öğüttüğümüz, içtiğimiz kahvelerin hepsi aslında coffea adlı kırmızı meyvenin çekirdeğinden elde ediliyor. Bu meyve, rubiacceae familyasına bağlı olan ve 7-8 m. boyunda bir bitkidir Çiçeklenmesi ve sonra tanelenmesi ise kahve meyvesini meydana getirir.
Kahve ağacı parlak ve dolaylı olarak güneş ışığını sever. Bu nedenle; evinizde cama yakın bir yere veya teras varsa terasınıza saksıyı yerleştirmeniz gerekir. Toprağının ise; sürekli nemli olması ancak ıslak çamur derecesinde tutulmaması gereklidir. Aksi halde bitkinin çürümesine neden olabilir.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur. Kahve bitkisini aydınlık ve yarı gölge yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri