b) Dolaylı İstihdam: Turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri veren, bir başka deyişle sektörü beslemeleri sonucu ortaya çıkan istihdamdır. İnşaat, tarım, imalat ve hizmet sektörlerinde, turizm gelişmesi ile birlikte sağlanan istihdam bu gruba girer.
Konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri ile ulaşım firmalarında çalışanlar doğrudan istih- damı oluştururken, dolaylı olarak turizm işletmeleri ile bağlantısı bulunan işletme- lerde çalışanlar dolaylı istihdam olarak değerlendirilmektedir.
TURİZM EKONOMİSİ Çalışma ve gelir sağlama kararında olan bireylerin, hizmetlerinden yararlanmak üzere çalıştırılmalarına istihdam denir.
İstihdam türleri, iş yeri ile çalışan arasındaki sözleşmede istihdam edilen kişinin (çalışanın) üretime ne kadar ve ne süreyle dahil edilmiş olduğuna göre değişmektedir. Bu kapsamda tam süreli çalışma, yarı zamanlı çalışma, taşeron işçi, stajyer ve işsiz gibi kavramlar istihdam türlerinin belirlenmesindeki etkenlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Efektif turizm talebi, daha önce belirttiğimiz turist, tanıma uygun olarak seyahat ve tatil yapanlardır. Oysa potansiyel turizm talebi; seyahat etme ve turizm hizmetlerini kullanmak istemelerine rağmen, ekonomik, sağlık, vakit bulamama vb… nedenlerden dolayı turizm talebini gerçekleştiremeyenlerin oluşturduğu gruptur.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Çeşitleri. İstihdam tam, eksik ve aşırı istihdam olarak sınıflandırılmaktadır.
Eksik istihdam türleri nelerdir? Uluslararası Çalışma Örgütüne göre eksik istihdam iki kategoriye ayrılıyor: Zamana bağlı eksik istihdam. Yetersiz istihdam.
İstihdam, emeğin bir işte ya da görevde kullanılması anlamına gelir. Ekonomik açıdan ise iş gücünün sürekli ya da belirli zamanlarda çalıştırılmasıdır. Bir diğer ifadeyle, çalışma gücüne sahip bireylerin ülkenin ekonomik gelişimi için üretimde yer almasıdır.
Dolaylı Đstihdam: Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet girdilerini sağlayan sektörlerde ve turizm işletmelerinin yapmış oldukları harcamalar sayesinde bir takım gelirler elde eden iş alanlarında oluşturulan istihdamdır.
a) Doğrudan İstihdam: Turizm sektörünün kendisinden kaynaklanan ve ona bağımlı olan işlerdir. Konaklama, yeme - içme işlemeleri, hediyelik eşya satan mağazalar, bar ve gece klüpleri, seyahat acentaları, ulaştırma işletmeleri ve turizm örgütlerinde yaratılan işler bu gruba girmektedir.
Tam zamanlı olarak çalışan fakat donanımından daha aşağıda bir iş yapan kişiler de yetersiz istihdam kategorisinde sayılabilirler. Yetersiz istihdam grubunda değerlendirilen kişiler, daha iyi mevki ve ücret teklif edildiğinde iş değiştirme eğilimi gösterirler.
➢ Eksik istihdam bir ekonomide tüm üretim faktörlerinin üretimde görev almaması bir kısmının atıl kalması halini ifade etmektedir. halde iş bulamayanların olmasıdır. ➢ Ekonomide üretim mal ve hizmet miktarının erişebileceği üst sınırının altında olmaktadır.
İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak ve/veya geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek üzere Kurum tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan büroları ifade etmektedir.
Tarım Dışı İstihdam Nedir? Tarım Dışı İstihdam, bir ekonomide tarım sektörü dışındaki diğer tüm sektörlerde çalışan kişiler hakkında bilgi veren bir istatistik verisi türü. ADP raporu olarak derlenen bu istatistikler, ekonomik analizlerde iş gücü piyasasının sağlığını ve ekonomik büyüme potansiyelini görmeyi sağlıyor.
Âdeta ziraate hâs olan noksan istihdam (gizli işsizlik) faal nüfusun fiilen yaptığı ve iş saatleri ile öl çülen toplam iş miktarının, yapmaya muktedir olduğu miktarın çok al tında kalmasıdır.
O halde eğreti istihdam, istikrarsızlık, güvencesizlik, belirsizlik, korunmadan yoksunluk, ekonomik ve sosyal kırılganlık, kötü çalışma koşulları, bedensel ve ruhsal sağlığa yönelik yüksek riskler içeren istihdam biçimi olarak tanımlanabilir.
Eksik istihdam kavramı, işgücünün "işsiz" olmayıp, kapasitesinin altında "çalışıyor" olması yönüyle işsizlik kavramından ayrılır. Eksik istihdam edilmiş kimseler, genellikle daha iyi iş, konum ve çalışma saatleri için birbirleri ile yarış halindedirler.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından zamana bağlı eksik istihdamın tanımlanmasında üç kriter belirlenmiştir: Referans döneminde; i) Ek saatlerle çalışmaya istekli olmak, ii) Ek saatlerle çalışmaya hazır olmak, iii) Normal çalışma saatlerinden daha az sürelerle çalışıyor olmak.
İşsizliğin temelde açık işsizlik ve gizli işsizlik olmak üzere iki çeşidi vardır. Açık işsizlik kavramı, çalışma gücü ve arzusu olduğu halde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir (Zaim, 1997:170).
Ayrıca seyahat ederken veya turistik bir gezi yaparken 'mutlaka' ziyaret edilen yerler buna bir örnektir. Turistlerin turistik amaçla ziyaret ettiği coğrafi alan veya bölgelere de destinasyon denilebilir. Aynı zamanda turizm destinasyonları, turizm faaliyetlerine oldukça bağımlı alanlardır.
Destinasyonlar yerel, bölgesel ve ulusal bağlamda değerlendirilirler.
Buhalis (2000)'e göre destinasyonun özellikleri ise altı başlık altında incelebilmektedir. Bunlar: tarihi ve doğal çekicilikler, ulaşım imkânları, yeme içme ve alışveriş olanakları, turistlere yönelik planlı yapılan faaliyetler ve diğer hizmet faaliyetleri şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri