Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci,Doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder.
b-Dolaylı Temsil: Temsilci hukuki işlemi temsil olunan adına değil kendi adına, fakat temsil edilen hesabına yaparsa bu durumda dolaylı temsil söz konusu olur. Bu türün tipik örneği komisyon işlemidir.
Temsil doğrudan ya da dolaylı ola- bilir. Temsilci doğrudan temsil durumun- da başkasının adına hareket eder. Temsilci dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder.
Şu halde yetkisiz temsil, bir kimsenin temsil yetkisi olmaksızın, başka bir kişi adına üçüncü bir kişiyle hukuki işlem yapmasıdır. Yetkisiz temsil sadece doğrudan temsil söz konusu olduğunda ortaya çıkar; dolaylı temsilde kurumun niteliği gereği yetkisiz temsilden söz edilemez13.
İradi temsil, kaynağını bir hukuki işlemden alan temsil yetkisidir. Doğrudan temsil nedir? Doğrudan temsilde, temsilci, temsil olunan kişinin adına ve hesabına hukuki işlem yapmakta; temsilcinin gerçekleştirdiği hukuki işlemin sonuçları doğrudan temsil olunan kişi üzerinde doğmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
TEMSİL TÜRLERİ
Temsilin çeşitli türleri vardır. Nitekim temsil doktrinde; dolaylı temsil, doğrudan temsil; yetkili temsil, yetkisiz temsil gibi ayrımlara tabii tutulur.
Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder. Temsilci, temsil edilen kişi namına hareket ettiğini beyan etmek, temsilin doğrudan veya dolaylı olduğunu belirtmek ve sahip olduğu temsil yetki belgesini gümrük idarelerine ibraz etmek zorundadır.
Vekalet ile Temsil arasındaki Farklar
Temsil edilenin tek taraflı ve varması gerekli irade beyanıyla temsil yetkisi verilebilir. Vekâlet sözleşmesiyle vekil borç altına girer. Kendisine tevdi edilen işleri yapmak ve sonuçlarını vekâlet verene devretmek zorundadır. Oysa temsil de temsilci borç altına girmez.
Vekaletsiz iş gör- me, en genel tanımıyla, iş görenin iş görme yükümünün yokluğu yani vekalete sahip olmaksızın iş sahibinin bir işini görmesi olarak tanımlanabilir3.
Temsilci, başkasının nam ve hesabına eylemlerde bulunarak, temsil ettiği kişiyi hak sahibi veya borçlu kılabilen kişidir. Temsilci, temsil yetkisini bir kanun hükmünden almış ise kanuni temsil söz konusudur. Bu tür yetkiye sahip olan kitiye de kanuni temsilci denilir.
Temsilci tarafından, bir başkası için yapılan hukuki işlemden doğan hak ve borçlar, doğrudan doğruya işlemin kendisi için yapıldığı kişi, yani temsil edilen üzerinde doğar, buna doğrudan temsil denmektedir. Doğrudan temsilde temsilci, hukuki işlemi başkası adına ve başkası hesabına yapar.
Geçerli temsil yetkisine sahip olmayan bir temsilciye de ''yetkisiz temsilci (mümessil)'' adı verilir.
Buna karşılık, taşınmaz sadece başkasına devredilmek üzere devralınmışsa, artık inançlı işlemden değil, olsa olsa dolaylı temsil vekâletinden söz edilebilir. İnançlı işlemde söz konusu olan sadece bir hakkın devri değil, az çok süreklilik arz eden bir ilişkinin organize edilmesidir.
Anonim şirketleri temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu temsile yetkili kişileri tescil ve ilan eder, temsil şeklini belirler ve dilerse temsil yetkisini devredebilir. Ancak her durumda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisinin olması zorunludur.
Takip ehliyetine sahip olan kişi, isterse kendisini bir temsilci (vekil) ile temsil ettirebilir. İradi temsil, gerçek kişilerin yanında, tüzel kişiler için de geçerlidir (10). İradi temsilciler ise, avukatlar, dava vekilleri ve dava takipçileridir.
Temsil yetkisi iradi olarak veya kanunda belirtilen sebeplerle sona erebilir. Özellikle aksi açıkça kararlaştırılmamışsa veya işin niteliğinden aksi anlaşilmiyorsa, temsil edilenin veya temsilcinin; ölümü, gaiplik kararı, fiil ehliyetini kaybetmiş olması, iflası ile temsilcinin temsil yetkisi sona erer (BK. m. 35).
Temsil yetkisi, bir hukuksal işlemin temsil olunan adına temsilci tarafından yapılmasını sağlayan yetkidir. İşlemin adına yapıldığı kişiye temsil olunan, işlemi yapan kişiye ise temsilci adı verilmektedir.
Bir kişinin başka bir kişi aracılığıyla işlem yapabilmesini sağlayan olanak temsildir. Temsil, doğrudan ve dolaylı temsil olarak ikiye ayrılır. Bunlardan başka kişinin yetkisi olmadan başkası adına işlem yapması halinde de yetkisiz temsil söz konusu olur.
Taşımanın şekline göre 3 çeşit K Belgesi vardır , bunlar K1 , K2 , K3 Yetki Belgesi olarak sınıflandırılır..
Temsil yetkisi; bir kişinin, bir hukuki işlemi temsilci sıfatıyla başkasının adı ve hesabına yapma işlemidir. Temsil yetkisi; dolaylı temsil, doğrudan doğruya temsil, yetkili temsil, genel yetki, özel yetki ve yetkisiz temsil olarak sınıflandırılır.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Yönetmelik kapsamında, bu işle uğraşmayan üyelerimiz kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Temsil kurumunda bir hukuki işlemi başkası adına yapan kimseye “temsilci”, temsilcinin adına hareket ettiği kişiye “temsil olunan”, temsilcinin kendisiyle hukuki işlem yaptığı kişiye de “üçüncü kişi” denilir.
Modern hukukta niyâbetin yukarıda belirtilen birinci anlamı “temsil” kavramıyla karşılanmakta, temsilci temsil edilen adına ve hesabına hareket ediyorsa buna “doğrudan doğruya (vasıtasız) temsil”, kendi adına fakat temsil edilen hesabına hareket ediyorsa “dolaylı (vasıtalı) temsil” adı verilmektedir.
HMK m. 74 ve m. 82 ile CMK m. 130'da da “müvekkil” ifadesi kullanılmaktadır. Uygulamada, “müvekkil” tabiri yerine “vekil eden” ifadesinin kullanıldığına da sıkça rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri