Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Bu süre genellikle 24 ila 48 saat arasında değişir. Dolgu işlemi sonrasında, diş hekiminiz size dolgunun tam olarak sertleşmesi için beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bu süre boyunca, dişe baskı yapabilecek veya dolgunun şeklini bozabilecek herhangi bir şeyden kaçınmanız önemlidir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
İşlemin yapıldığı gün sonra itibariyle birkaç gün boyunca yüzüstü yada yan yatış pozisyonun dolgunun ezilmesine yol açarak verimliliğini etkileyebileceğini hastaya söylüyoruz. Bundan dolayı mümkün olduğu kadar sırt üstü yatmalarını önermekteyiz.
Yeni Dolgu Yapılan Diş Fırçalanır Mı? Yeni dolgu yapılan dişlere yemek yenildikten sonra fırçalama yapılabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir. Tüm bunların yanında dişteki çürüğün iyi temizlenmemesi, içeride çürüğün ilerlemesine neden olacaktır.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Dolgu tedavisi uygulanan hastalar bu duruma 2-3 gün içerisinde alışırlar. Ancak 2-3 gün içerisinde dahi alışılmıyorsa diş hekimini bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır. Dolgu tedavisi sonrasında sıcak ve soğuk hassasiyetinin yaşanması çok normaldir. Hatta bu hassasiyet durumu 2-3 hafta kadar sürebilir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Hastalar, estetik açıdan daha iyi görünmesi nedeniyle beyaz dolguları; daha eski bir dolgu çeşidi olduğu için siyah dolguları tercih ediyorlar. Doktorlar ise siyah ve beyaz dolgu konusunda uzlaşamazken; ideal bir dolgu maddesinin bulunmadığı konusunda hemfikir oluyorlar.
Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir.
Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır. Tek dişin ortalama yarım saat sürdüğünü düşünürsek en doğrusu da bu şekilde yapmak olacaktır.
Ancak genel olarak dolgu sonrasında 2 ila 48 saat arası sigara içilmemesi gerekir.
evet dolgudan sonra su içebilirsiniz. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler içecek konusunda sadece su içmeniz tavsiye edilir. Kola veya asitli içecekler, sıcak soğuk içecekleri içmenizi tavsiye etmiyoruz.
Sıcak su dudak dolgusunu eritir mi? Hayır, sıcak su dudak dolgusunu eritmez. İlk iki gün dudak dolgusu için oldukça önemlidir. Enjeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra dudakları bir darbeye maruz bırakmamak önemlidir.
Dolayısıyla kişi, tedavi amaçlı olarak dişlerine dolgu veya kaplama yaptırabilir ve abdest ya da gusül alıp, ibadetlerini yapabilir. Söz konusu tedavinin abdestsiz, cünüp veya âdetli iken yapılması da caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri