Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere diş fırçalamayı atlamamak gerekiyor. Dişleri günde 2 defa mümkünse 3 defa fırçalayın.
Günde 2 kere en az 2 dakika dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalıyız. Çünkü diş fırçalamakta ki amaç, dişlerin üzerine yapışmış ve gözle görülemeyen birikintileri temizleyerek, sağlıklı bir ağza sahip olmak. Bunun içinse düzenli temizlikten kaçınmamak gerekiyor.
İdeali 2 kere fırçalamaktır. Bazen çok fırçalamanın daha iyi olduğunu düşünen hastalarımız oluyor (günde 4-5 kere). Diş kayıpları günde 2 kere fırçalayan hastalara göre çok daha fazla oluyor. Çürük sebebi ile değil ama diş eti çekilmesiyle dişler desteğini kaybediyor ve çekime gidiyor.
Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Dişlerinizi fırçalamak için en iyi zaman sabahtır, çünkü sabah ilk iş fırçaladığınızda tükürük üretimi artar.
➡️ Dişlerinizi fırçalamaya başlamadan önce diş fırçanızı ıslatmamıza gerek yoktur çünkü diş macununun ıslatılması, macunun etken maddesinin etkinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diş macununun, ağızda doğal bir şekilde ıslanması tavsiye edilmektedir.
Macun olmazsa ağız diş sağlığı olmaz diye birşey yok" dedi. Diş macunlarının ağızda hoş koku ve ferahlatıcı bir etki oluşturmak için kullanıldığını söyleyen Devrim, "Macunsuz da ağız temizliği çok rahat yapılabilir.
Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir.
Dişleri sert bir şekilde fırçalamak diş minesine zarar verir ve diş hassasiyetine neden olur. Günde 3 kez, ideal fırçalama sayısıdır. Doktorlar günde en az iki kez fırçalamanın gerekli olduğu kanısında. Bu nedenle dişlerimizi günde 2-3 kez fırçalamayı unutmamalıyız.
Ancak ağzınıza su girdiğinde diş macununuzdaki florürün verimliliği düşer. Bazılarınız ağzını arındırmak isteyecektir. Su yerine flouride içeren bir gargara veya ağız yıkama suyu kullanın. Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Herkesin bildiği en temel diş bakım işlemi de olsa, özellikle geceleri diş fırçalamak bazen atlanıyor. Oysa özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor.
Dişler savunmasız kalmıştır. Dolayısıyla gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalarsak; Diş macunu içerisindeki flor ve diğer koruyucular, gece boyunca dişleri korur. Diş çevresindeki yiyecek artıkları bakterilere besin kaynağıdır.
Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır. Günümüzde bazı firmalar hem dil hem dişler için kullanılabilen özel fırçalar geliştirmişlerdir. Ayrıca sadece dil fırçalamak için kullanılabilen özel aparatlar da vardır.
Ayrıca dişin dış yüzeyinde tartar ve plak oluşumu da dişin beyazlığını yok edecektir. Dişlerin düzenli fırçalanması diş beyazlığının ilk ve en önemli kuralıdır. Haftada bir, üç günde bir veya daha geniş aralıklarla fırçalanan dişlerin beyaz olması, hatta sağlıklı kalabilmeleri dahi pek mümkün değildir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
Süper plak, tartar ve diş eti iltihabı Dişlerimizi bir ay kadar fırçalamazsak oluşan plak birikimi, diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırır. Bu aşırı plak birikimine, süper plak adı verilir. Süper plak, dişimizle diş etimizin birleşme çizgisine yerleşmiş bakteri kolonileri demektir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Chicago Diş Hekimliği Koleji'ndeki Illinois Üniversitesi'ne göre, ağzınızda yaşayan 300'den fazla spesifik bakteri türü var. Dişlerinizi fırçalamadığınız zaman, bu bakteriler yiyecek parçacıklarını ve sonuçta diş çürümesine neden olan şekerli kalıntıları yutarak çalışmaya başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri