Çürüklerin tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de dolgu işlemleridir. Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Dolgudan sonra yeme ve içme ilk 2 saat tüketilmemelidir. Ağız bakımı ve kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Dolgu tedavisinden sonra gıda tüketimi için en uygun zaman uyuşukluğun geçmesinden sonraki zamandır. Ancak bu sefer de yenilen şeylere çok dikkat etmek gerekir. Sert ve ısırılması zor gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Bunun dışında su ve benzeri içecekler dolgu tedavisinden sonra tüketilebilir.
Bu kapsamda hastalara yapılan önerilerin başında, dolgu işlemi tamamlandıktan sonra birkaç saat boyunca hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesi gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Sıklıkla Hyaluronik Asit yapıda dolgu kullandığımız için su içmek de önemlidir. Hyaluronik Asit dolgular su tutarak biraz yumuşarlar, aynı şekilde cilt de yumuşar. Böylelikle dolgu ve cildiniz daha uyumlu bütünleşir. Güneş koruyucuları ve nemlendirici kullanmak önemlidir.
Kısaca dolgudan sonra sigara içmek dolgularınıza zarar vermez.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yaptırdıktan sonra ise en sık merak edilen konu diş dolgusundan kaç saat sonra yemek yenir sorusudur. Bu soruyu karşı genelde doktorlar iki saate kadar yemek yenmemesini tavsiye ederler.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Çürüklerin tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de dolgu işlemleridir. Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Eğer dolgu kırıldıysa ve diş hava alıyorsa olası bir durumda dolgunun yenilenmesi gerekir. Hava alan kısım kapandıktan sonra ağrılar sonlanabilir.
Dolgunun Düştüğünü Nasıl Anlarız
Dişinizde herhangi bir sebep yokken ağrı oluşuyorsa ,aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerde hassasiyet yaşıyorsanız, tedavi edilmiş dişte çatlak ya da girinti fark ederseniz dolgunuzun düştüğünden şüphelenebilirsiniz.
anlarlar tabi. sigara dişleri sarartır. anlar bence. O sigaranın kendine has iğrenç kokusu diş ve dile sinmiştir ayrıca dişlerde sigara içimine bağlı olarak lokal sarılıklar gózükebilir.
Ancak genel olarak dolgu sonrasında 2 ila 48 saat arası sigara içilmemesi gerekir.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
1-Uyuşukluk geçmeden hiçbir şey yenmemelidir. 2-Amalgam veya kompozit dolgulardan sonra 1-2 hafta süresince sızlama şeklinde ağrı oluşabilir. 3-Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet, dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır.
Göz altı bölgesine uygulanan en ince dolgular ortalama 9 ay, dudak bölgesine uygulanan biraz daha kalın dolgular ortalama 12 ay, orta yüz bölgesine uygulanan dolgular ortalama 18 ay, çene bölgesine uygulanan en kalın dolgular ise 24 aya kadar kalıcılık sağlayabilmektedir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dudak dolgusu işleminden sonra dudaklarda geçici süreliğine şişlik ve ödem oluşması normaldir. İşlemin yapılmasının ardından sonraki gün dudaktaki şişlikler hafiflemeye başlar. 1 hafta sonunda da dolgu maddesi dudaklarda daha eşit şekilde dağılmış bir görünüme kavuşur.
Dudak dolgusu işleminden sonra kişilerin dudaklarında hafif bir şişlik ve morluk oluşabilir. Bu yan etkiler normaldir ve çoğunlukla şişlik üçüncü gün itibariyle azalmaktadır. Dolgu uygulaması yapılmasını takiben yaklaşık bir hafta sonra şişlikler tam inmiş ve dudaklar olması gereken ve beklenen forma ulaşmış olur.
Dolgu yapılan alana enjekte edildikten sonra cildimizin altındaki yapıya bütünleşmiş olur ve bir takım kimyasal reaksiyonlar başlar. Bu dolgunun metabolize edilme fazıdır ki, dolgu yapıldığı an itibariyle bu faz başlar. Dolgunun kalitesine göre ve yapısına göre 9 ay ile 3 yıl arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri