Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay tekrar yarım daire şeklinde görülür. İlk dördün evresinin tam tersi olarak görülen bu evre son dördün olarak adlandırılır.
Ana evreler; Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri iken, ara evreler ise şişkin ay ve hilaldir.
Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.
Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal.
Şişkin ay, ilk dördün ve dolunay evreleri arasında görülebilen bir evredir. Yeni ay evresi, Ay'ın tamamen aydınlık görüldüğü evredir. İlk dördün evresi ayda bir kez oluşur.
İlgili 44 soru bulundu
Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir. Kameri ay hep tam sayılardan oluştuğu için 29 veya 30 gün sürer.
Ay, Dünya'nın peşine takılıp Güneş'in etrafında dönerken Güneş'e bakan kısmı her zaman aydınlık kalır, fakat bu kısım her zaman Dünya üzerinden görünmediği için Ay'ı her zaman pasparlak bir şekilde göremeyiz. Ay, Dünya'nın etrafında yaklaşık 29.5 günde döndüğü için Ay'ın bütün evreleri de toplam olarak bu kadar sürer.
4 evreden oluşan ayın evrelerini şu şekilde ele almak mümkün; 'Yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün' Bu şekilde farklı evreleri doğrultusunda ay dünya üzerinden değişik biçimlerde ve şekillerde görünür. Halk arasında diğer bir isim ile çeyrek ay ya da yarım ay gibi isimler takılır.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
AYIN DÖRT EVRESİ VARDIR
YENİ AY (ilk dördün): Ayın büyümeye başlayıp dolunaya kadar olan yaklaşık 14 günlük bir zaman dilimidir.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Ay'ın döngüleri ve etkilerini ve etki miktarını biz de merak ediyoruz. – Ayın büyüme evresi. – Yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter (14 gün).
Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor.
Evre Numarası Evre ve Özellikleri
Şişkin ay: Ay'ın dolunay ile ilkdördün evresi arasında görülen evresidir. İlk dördün: Yeni ay evresinden 1 hafta sonra görülen evredir. Son dördün: Dolunay evresinden 1 hafta sonra görünür. Dolunay: Ay'ın yüzeyinin tamamen aydınlık olduğu evredir.
Dolunay evresinde de Dünya, Ay ve Güneş'in arasında kalıyor.
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok
Ancak bunların tamamı, yerle ilgili dinamikler. Depremler her zaman ve dünyanın her yerinde gerçekleşebilir.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay, Dünya'mızın çevresinde -arka plandaki sabit yıldızlara göre- bir turunu 27,3 günde tamamlar. Ancak bu sırada Dünya da Güneş'in çevresinde biraz ilerlediği için Dünya'dan bakıldığında yine aynı evreye gelişi 29,5 gün sürer.
Peki, ayın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimine ne denir? İşte, Ay'ın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimi sorusunun yanıtı ve ayın evreleriyle ilgili bilgiler… Ayın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimine ilk dördün adı verilir.
Ay büyürken dünya nefes verir. Su,bitkinin ,toprağin üstüne gider.toprak üstü işler için iyidir.dinlenme dönemindeyiz lakin ,yeni ayla ilk dördun yani -D-biçimi arası ıspanak,marul maydanoz ekilebilir... Su yukari çıktığı için domates,patlıcan ,kabak sulanır , kompost gübre de sulanır.
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ayın tam olarak aydınlanması, bütün yüzeyinde ışığın olması halinde bu ay döngüsüne dolunay denmektedir. Eğer ay güneş ve dünya arasına girerse aydınlık tarafı herhangi bir şekilde görünmez. Bu döngüye ise yeni ay denilmektedir. Bundan sonra ise ortalama 2 hafta sonra dolunay ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri