Çanakkale'de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesi, coğrafi işaret tescili aldı.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
Domates üretimi; 2018 yılında Antalya 2.410 bin ton domates üretim ile birinci sırada yer alırken, Bursa 1.575 bin ton ile ikinci, Manisa ise 975 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de en yüksek verim, iklim avantajının ve seracılık bölgesi olmasının doğal sonucu olarak Akdeniz Bölgesi'nde alınmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye domates salçası üretiminin %64`ü Bursa`da gerçekleşmektedir.
Hem lezzetiyle hem de fiyatıyla ön plana çıkıyor. Türkiye'nin en ucuz salkım domatesi Erzurum'da üretiliyor.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda. Bunun yanı sıra Kaz Dağları'nın eteklerinde bulunan Bayramiç ilçesinin köylerinde de üretilen domateslerin hasadı yapılıyor.
Çanakkale'de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesi, coğrafi işaret tescili aldı.
Çanakkale'de Batak Ovası olarak bilinen merkeze bağlı Kumkale köyü başta olmak üzere Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan yaklaşık 100 bin dekar alanda üretilen Çanakkale Domatesine, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
Ayaş Domatesi - Ankara
1960 yıllardan 1990lı yıllara kadar Ayaş ve çevre köylerinde ekimi yapılarak yöre çiftçisine yüksek kazanç sağlayan Ayaş domatesi hem lezzetiyle hem de doğal şartlarda yetiştirilmesi nedeniyle ün kazanmış yerel bir üründür.
Ayfer Hatipoğlu, Tokat'ın meşhur sofralık domatesinin Türkiye'de ilk 5 içerisinde olduğunu ifade ederek “Tokat domatesi lezzetiyle eşsiz bir tada sahip.
Antalya 2020 yılında 2,6 milyon ton domates üretimi (%19,5) ile birinci sırada yer alırken, Bursa 1,3 milyon ton (%10,1) ile ikinci, Manisa (% 8,5) ise 1,1 milyon ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan Burdur, Teke Yöresinin Kültür Başkenti olarak bilinmekte Göller, Güller ve Gönüller diyarı olarak anılmaktadır.
Domatesin anavatanı Peru ekvator ve r Alan Güney Amerika ülkeleridir. Domates ilk defa Meksikalılar tarafında kültüre alınmış ve Yeni Dünyanın Keşfinden sonra Amerika'dan Avrupa'ya ve Dünyanın diğer tarafların yayılmıştır. Ülkemize 1900 yıların başlarında Adana'da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür.
Osmanlıda belli bir dönem domatese frenk patlıcanı denilirdi.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler. Bu çeşitlerin gelişme formlarını göz önünde bulundurarak üç ana kategoriye ayrılır. Üç gelişme kategorileri şunlardır: İndeterminate (Sırık) – Bu kategoride çeşitler sürekli gelişmeye devam eder.
FARBA F1. Güçlü bitki yapısı ve iri yaprakları ile ani iklim değişikliklerine karşı dayanıklı, meyveleri lezzetli oturak domates çeşidimzdir.
Birçok kaynakta 1 kilo salça elde etmek için aşağı yukarı 5-6 kilogram salçaya ihtiyaç duyulduğu yazılıyor ise de özellikle bazı uzmanlarca bu oranın yüksek olduğu bilgisi gelmektedir. Fakat genel itibarıyla bir kilo salça elde etmek için yaklaşık olarak 7-7. 5 kilogram domatese ihtiyaç olduğu bilgiside yer almaktadır.
14,95 TL!
Bilime göre domates meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri