Balıklar, göllerin donması ve onları hapsetmesi sebebiyle oksijensiz (oksijen eksikliği olan) sularda birkaç ay hayatta kalabilir. Balıklar oksijensiz kaldıkları durumda zehirli laktik asidi etanole çevirerek solungaçlarından yavaşça yayılmasını sağlar.
Donan balık oda sıcaklığındaki suya konduğunda ise canlandı.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Soğuk su altında çözdürün. Balığınızın çözülmesi için saatlerce beklemek istemiyorsanız, onu fermuarlı bir poşete koyup soğuk suya batırın. Bu yöntem genellikle balık yarım kilo başına 1-2 saat sürer ve kaliteyi koruyan en hızlı yöntemdir.
İlgili 37 soru bulundu
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz. Ancak bu kadar vaktiniz yoksa oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Dondurulmuş olarak siyah etli bütün balıklar ortalama ~18°C'de 4-6 ay, filetolar 2-3 ay saklanabilirken, beyaz etli bütün balıklar 6-9 ay, filetolar da 3-4 ay saklanır. Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Balıklar, göllerin donması ve onları hapsetmesi sebebiyle oksijensiz (oksijen eksikliği olan) sularda birkaç ay hayatta kalabilir.
Çiğ balık. Çiğ balık tıpkı tavuk gibi buzlukta saklanırsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Balıketi gibi et ve et ürünlerinin veya sebze ve meyvelerin temin edildikten hemen sonra uygun koşullarda dondurulması, ürünlerin alındığı ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla dondurmak demek tazelik demek oluyor.
Sihirli Balık, Killifish cinsi balığın öğretici yetiştirme kitidir. Kitimiz sayesinde bu inanılmaz canlıların yaşam döngüsünü inceleyip, yumurtaların biyolojik gelişiminden doğuşuna, yavru döneminden yetişkinliğe kadar olan süreci yakından takip edebilirsiniz ve bu hayvanları canlı olarak gözlemleyebilirsiniz!
Cildi yumuşatmak için kağıt havlu kullanabilirsiniz. Baharatlar ve otlar, kaya gibi sert balığın derisine yapışmayacağından, donmuş parçayı birkaç dakika pişirmeniz, baharatlandırmak için filetoyu çıkarmanız ve ardından pişirmeyi bitirmek için tekrar fırına koymanız gerekir.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Balık piştikten sonra da olabildiğince çabuk tüketilmelidir. Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri