Eko turizm; çevreci bir turizm türü olup doğayı temel alan sürdürülebilir, yeşil turizm olarak da tanımlanabilir. Eko turizmde esas amaç yeni kaynakların kullanıma açılması yerine kullanılmış kaynakların geri dönüşüm ile tekrar değerlendirilmesi ve kaynak kullanımının en aza indirgenmesidir.
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
İlgili 38 soru bulundu
gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
En basit haliyle, yeşil turizm, çevreyi, doğal kaynakları ve yerel kültürü koruyan tüm pratiklerdir. Yeşil turizm dediğimizde, sürdürülebilirliğin tüm katmanlarından bahsettiğimizi unutmamamız gerekir. Yeşil turizm, turizmde enerji verimliliğini de, yerel topluluklara sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı da içerir.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Turizm Bakanlığının 2023/6 sayılı genelgesi ile duyurduğu Sertifikadır. 3.Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar.
Alternatif Turizm adı altında çeşitli istek ve eğilimleri dikkate alan, sağlıklı bir çevre bilincini önceleyen Özel İlgi Turizmi türleri geliştirilmiştir. Bu tür turizmde, seyahate katılanlar az sayıda gruplar halinde veya bireysel olarak seyahat ederler.
Karma turizm gezgincisi, • tatilinde yapmayı planladığı etkinlik için kendisine sunulan • seçenekler arasında bir seçim yapmaya çalışır. Örneğin, ilk • seçim düzeyi ülke üzerinden yapılır. Daha sonra bölge ve tesis • seçimleri yapılır. Son olarak ise seçilen yerde yapılabilecekler • düşünülür.
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
Doğa ile baş başa olmayı tercih edenler veya macera tutkunu insanların genellikle günübirlik olarak ya da kısa süreli konaklamaya yönelik yüksek rakımlı alanlarda sürdürdükleri turizm çeşidi.
faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. bölümü Akdeniz ikliminin etkisi altında olan bir ülkedir. gelişmiş olduğu söylenebilir. Türkiye'de kıyı turizmi belirli alanlarda yoğunlaşmıştır.
Bir başka anlatımla; Olimpiyatlar, Dünya Şampiyonaları, değişik branşlarda geniş kitlelerce ilgi gören turnuvalar, kaliteli organizasyonları izlemek için yapılan seyahetleri kapsayan spor turizmi şeklidir. Seyirci merkezlidir ve spor turizmine pasif katılıma bir örnektir.
"Dijital turizm" terimi, seyahat deneyimini organize etmek, yönetmek ve hatta keyfini çıkarmak için dijital araçların nasıl kullanıldığını ifade etmektedir. Bu nedenle seyahat etme şekillerini ve sektörün işleyişini değiştirmek için kullanılan tüm araçlar dijital turizm kapsamına girmektedir.
İnternet turizm, e-turizm; internet üzerinden turizme yönelik ürünlerin pazarlanması biçiminde tanımlanabilmektedir.
Bağımsız hareket etmeyi seven ve az bilinen destinasyonlara plansız olarak seyahat eden turistleri tanımlayan kavram.
Başıboş turistler ise seyahatlerinde belirli bir destinasyon seçimi ve zaman çizelgesi olmayan, ulaştıkları destinasyonda toplumun bir bireyi gibi davranmayı tercih eden ve yenilik arayan turist tipidir (Cohen, 1972: 167-168).
Doğal çevrelerde yapılan geleneksel açık hava macera etkinlikleri arasında en popüler olanlarının, rafting, kayak, kültürel ve çevresel geziler, trekking, safari ve kanoculuk olduğunu tespit etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri