Doppler ultrason görüntüleme tekniğinin bir türü olarak yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Genellikle damarlardaki kan akışının tespit edilmesi için kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları kan damarlarının görüntüsünü elde etmek için başvurulan bir tekniktir.
Bu işlem yaklaşık olarak 30 dakika 1 saat arası sürebilir.Doppler ultrason sonuçlarının ne zaman çıkacağı ile ilgili işlem sonrasında size bilgi verilir. Sonuçlardaki görüntüler sizin için bir şey ifade etmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz size görüntüleri açıklayacaktır.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.
Renkli Doppler ultrasonografi işlemi radyasyon içermediğinden bir zararı yoktur. Kısırlığa, kansere yol açmaz. Ağrı-acı veren bir işlem değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez. Karında ultrason muayenesi yapılmadıkça özel bir hazırlık gerekmez. Eğer karındaki damarlar için ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Bebeğin göbek kordonunda yer alan umblikal damarların incelenmesi için yapılmaktadır. Bununlar birlikte kalp, rahim ve beyin damarları da renkli doppler ultrason sayesinde incelenebilmektedir. Bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır ve gebeliğin her evresinde istenen bir ultrason yöntemi değildir.
Ancak Karotis ve Vertebral arter renkli doppler tetkikinin ayrıntılı olarak yapılması ve hastaya rapor verilmesi, sadece Radyoloji uzmanı tarafından yapılabilir. Özellikle yazılı sonuç verme işlemi, yasalara göre de sadece Radyoloji uzmanlarının yetkisindedir.
İşlemden hemen sonra uzman doktor tarafından hazırlanan raporlar ile birlikte sonuç hastaya verilebilir. Herhangi bir riskli durum ya da anormal durum olmadığı taktirde sonuçlara hemen sahip olunabilir. Fakat probleme rastlanıldığı taktirde yeniden doppler uygulaması gerekebilir.
'Transducer' adı verilen küçük bir probun ürettiği yüksek frekanslı ses dalgaları, cilt üzerine uygulanan su bazlı jelden geçerek, hedef dokuya ulaşır. Dokuya çarparak geri dönen ses dalgaları, prob tarafından toplanır. Dönen ses dalgalarının şiddetine göre, bilgisayar tarafından veriler işlenerek görüntü oluşturulur.
İşlem sırasında, hastamız sırtüstü yatar durumdadır. Boyun bölgesine jel sürülür; ultrasonun prob adı verilen parçası damarların üzerinde gezdirilerek elde edilen görüntüler değerlendirilir. Karotis ve vertebral arterlerdeki kan akımı incelenerek bazı sayısal ölçümler yapılır.
Gebeliklerin yaklaşık %2-3'ünde görülen bu anormalliklere ultrasonografi ile %100 teşhis konmak mümkün olmasa da birçok incelemede %70 oranında saptama mümkündür. Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir.
Abdomen Ultrason, Abdominal Doppler, Portal sisteme yönelik Doppler, Renal Doppler: 1. İnceleme öncesinde en az 8 saatlik açlık gereklidir. 1 aya kadar olan çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda ise 6 saatlik açlık gereklidir.
Renkli Doppler Ekokardiyografi (EKO) ;
Ses dalgalarının iletilmesini sağlayan bir alet (transdüser) vasıtası ile yapılır. Transdüser göğüs duvarının değişik yerlerine uygulanarak, kalbin duvarları ve kapakları değişik pozisyonlarda incelenir.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Boyunda, Renkli Doppler Ultrason en sık şah damarlarını ve vertebral arterleri (karotis vertebral ) incelemek için kullanılır. Bu damarlar beyine kan taşırlar ve tıkanabilirler. Tıkanma ”inme”ye neden olabilir. Doppler ultrason ile kan akımı ve yönünün doğru olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
En sık kullanılan bölgeler boyun, kalp, karın ve bacaklardır. Boyunda, Renkli Doppler Ultrason en sık şah damarlarını ve vertebral arterleri (karotis vertebral) incelemek için kullanılır. Bu damarlar beyine kan taşırlar ve tıkanabilirler.
Ultrason çekilecek bölgeye bağlı olarak bazı kıyafetleri giymemeniz, hatta hasta önlüğü giymeniz istenebilir. Bazı durumlarda ise vücudunuza zararsız bir sıvının enjekte edilmesi istenir.
Doppler Nasıl Yapılır? Görüntüleme özel tasarlanmış ultrason başlığını kullanılmaktadır. Başlık çekim yapılacak bölgede gezdirilir. Gerekli durumlarda ultrason başlığı farklı alanlarda da dolaştırılarak kan akışının sorunlu olduğu bölgeler tespit edilir.
Karın bölgesine batın denilmektedir. Tüm Batın Ultrasonu (Abdomen USG) Ankara karnın üst ve alt yarısındaki tüm organların incelenmesine verilen isimlendirmedir. Tüm batın ultrasonu, aç karnına ve idrar kesesi dolu iken yapılır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri