Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.
Bu görüntüleme yöntemi damar bozuklukları olduğu şüphesi duyulan herkese uygulanabilir. Bununla birlikte herhangi bir şüphe oluşmadan kontrol ve erken tespit amacıyla da tercih edilebilmektedir. Testin uygulanmasına doktor tarafından yapılan muayene sonrasında karar verilir.
Gebeliklerin yaklaşık %2-3'ünde görülen bu anormalliklere ultrasonografi ile %100 teşhis konmak mümkün olmasa da birçok incelemede %70 oranında saptama mümkündür. Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Dubleks Doppler Ultrason: Bu çeşidinde ilk olarak normal ultrason ile kan damarı veya organların görüntüleri elde edilir. Ardından ise elde edilen görüntüler bilgisayar yardımı ile grafiğe dönüştürülür. Sürekli Dalga Doppler Ultrason: Sürekli gönderilen ses dalgalarının gönderilip alınması ile gerçekleştirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların damarlarındaki kan akışını ve gebelikte fetüsün gelişimini incelemek için çektirilen renkli doppler sonuçlarının çıkması için uzun süre beklemek gerekmez. Sonuçlar ortalama 40-60 dakika aralığında çıkar.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir.
Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez. Karında ultrason muayenesi yapılmadıkça özel bir hazırlık gerekmez. Eğer karındaki damarlar için ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
Doppler Ultrason Sonucu Hemen Çıkar mı? Doppler ultrason görüntülerin anlık bir şekilde hekim tarafından incelenmesine izin veren bir görüntüleme tekniğidir. Bu şekilde alanında uzman hekimin anlık bir şekilde hastanın durumu hakkında fikir sahibi olmasını sağlar.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Damarların görüntülenmesi, iç organların incelenmesi ve anne karnındaki fetüsün gelişiminin izlenmesi için çekilen renkli doopler yöntemi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ultrason taraması olduğundan dolayı sonucun çıkması uzun zamanlı değildir.
Bebeğin göbek kordonunda yer alan umblikal damarların incelenmesi için yapılmaktadır. Bununlar birlikte kalp, rahim ve beyin damarları da renkli doppler ultrason sayesinde incelenebilmektedir. Bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır ve gebeliğin her evresinde istenen bir ultrason yöntemi değildir.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
'Transducer' adı verilen küçük bir probun ürettiği yüksek frekanslı ses dalgaları, cilt üzerine uygulanan su bazlı jelden geçerek, hedef dokuya ulaşır. Dokuya çarparak geri dönen ses dalgaları, prob tarafından toplanır. Dönen ses dalgalarının şiddetine göre, bilgisayar tarafından veriler işlenerek görüntü oluşturulur.
Ebeveynler bebeğin kime ve neye benzediğini çok merak ettikleri için 4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğin ağzını, burnunu, yüzü ve çenesini, el ve ayaklarını net bir şekilde görebilmektedirler. 4 Boyutlu ultrason ile bebeğinizin gelişim analinizi rahat bir şekilde izlenir.
e-Nabız, radyolojik görüntülerinizi de saklayan bir sistemdir. Bu sayede, yaptırdığınız ultrason, MR, röntgen, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarını e-Nabız üzerinden görebilirsiniz.
Bacak toplardamarlarındaki pıhtılar da Renkli Doppler Ultrasonografi tetkiki yaparak saptanır. Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer.
Renkli Doppler Ekokardiyografi (EKO) ;
Ses dalgalarının iletilmesini sağlayan bir alet (transdüser) vasıtası ile yapılır. Transdüser göğüs duvarının değişik yerlerine uygulanarak, kalbin duvarları ve kapakları değişik pozisyonlarda incelenir.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri