Kur farkı nedir? Kur, iki farklı para birimi arasındaki değşiim oranına denir. Kur farkı ise, bu iki para cinsi arasındaki değişimlerin alım satım işlemlerinde yarattığı farktır. Ülkemizde bildiğiniz üzere dalgalı kur sistemi uygulanmaktadır.
Kur ve kur farkı nedir? En yalın anlatımıyla iki farklı ülkenin parası arasındaki değişim oranına, bir başka deyişle yani yabancının milli para cinsinden fiyatına 'kur' denir. Bu iki para birimi arasında değiştirilmesi sırasında, yani alış-veriş yapılırken oluşan farka da 'kur farkı' deniyor.
Birtakım faturaların tahsilat günü geldiği zaman kesilme tarihinde ödenen tutarı ile tahsilat tutarı arasında fark oluşabilmektedir. Bu duruma kur farkı denmektedir. Ödeme tarihi gelen faturaların tahsilatının ardından ödeme ve tahsilat arasındaki fark, kur farkı olarak ifade edilmektedir.
Faturanın üzerindeki Türk Lirası karşılığı ve dövizle yapılan transferin Türk Lirası karşılığı arasındaki fark, kur farkıdır demiştik. Fatura kesimi günü ile ödeme günü aynıysa böyle bir fark oluşmaz. Kur farkı faturasını, farktan gelir elde eden taraf kesmelidir.
Kur farkı faturası nasıl hesaplanır? Kur farkı faturası düzenlenirken, kur farkının tutarı kadar kadar KDV'si de eksi olarak hesaplanır. Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin.
İlgili 30 soru bulundu
Banka hesaba uyguladığı yüzde 17 faizi mevduat sahibine kendi kaynaklarından öderken, ortaya çıkacak kur farkını da Hazine, bütçeden ödüyor.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Kur farkı faturası, adından da anlaşılabileceği üzere, döviz endeksli bir fatura kesildiğinde ve bu faturanın tahsil günü geldiğinde aradaki fark için kesilen bir faturadır. Bu faturayı döviz cinsinden ticaret yapan işletmelerin muhasebecileri keser.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir.
Mevcut durumda kur farkı KDV'ye tabi tutulamaz. 24 üncü maddede sayılan matraha dahil edilmesi gereken unsurlar, 20 nci maddede yer alan bedel kavramına girmediği için belirlenmiştir. Burada kur farkı sayılmadığı için kur farklarında KDV olmaz ve ayrıca olmamalıdır da.
Vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından ilgili döviz cinsinin saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanacaktır.
Değerleme tarihindeki ve seçili kur türüne göre belirlenen kur üzerinden işlem döviz tutarları yerel para birimine çevrilip kur farkları hesaplanır. Değerleme tarihinde kur tanımlı değilse işlem döviz tutarlarının hareket tarihindeki yerel para birim tutarları direkt olarak kur farkı olarak hesaplanacaktır.
Dönem sonlarında ortaya çıkan kur farklarının dönemsellik ilkesinin bir gereği olması, faturanın matrahının vergiyi doğuran olay ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkları üzerinden hesaplanması gerekmektedir.
V- VERGİ MEVZUATINDA KUR DEĞERLEMESİ: Bilindiği üzere geçici vergi dönemleri ile dönem sonunda değerleme yapılması zorunludur.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Döviz al-sat işlemleri, hafta içi 09.00-00.00 saatleri arasında yapılabilmektedir. Yarım iş günü olan tarihlerde saat aralıkları farklılık gösterebilmektedir.
Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON'un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Uygulanan %14 mevduat faizinin dönemsel oranı kabaca %3.5 olur. Hesabın açıldığı tarihteki dolar kuru 12.34 lira. 100.000 liranın karşılığı 8.103 dolar. 3 ay sonunda 100.000 liraya 3.500 lira faiz gelecek.
Hesap açılış kuru, hesap kapanış tarihindeki kurdan yüksek ise kur farkı hesabınızdan tahsil edilir. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri