Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar.
Tersine, talep azalırsa değer de düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolara olan talep artar.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Döviz kuru ülkenin serbest ticaret ekonomisinde hayati bir role sahip olmakla birlikte, faiz oranı, enflasyon, cari açık, dış ticaret dengesi, işsizlik oranı vb. gibi makroekonomik ve finan- sal değişkenler üzerinde etki oluşturmaktadır.
Döviz kurları, arz ve talep dengesine göre şekillenir. Eğer bir ülkenin para birimine talep yüksekse ve arz sınırlıysa para biriminin değeri artar. Tam tersi durumda ise para biriminin değeri düşer.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Merkez Bankasının bir döviz kuru hedefi ve taahhüdü yoktur. Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kuru bir politika aracı olarak kullanılmamaktadır. Döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar, iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentilerdir.
Para arzı kadar para talebindeki değişmeler de döviz kurunu etkiler. Örneğin yurtiçi reel gelir artışları, faizlerdeki bir düşme ve fiyatlar genel düzeyindeki artışlar nominal para talebini yükseltir ve para arzının sabit tutulması varsayımı altında, döviz talebinde ve döviz kurunda düşüşlere yol açar.
Eğer bir ülkenin ithalatını yapacak kadar döviz geliri yoksa o zaman o ülkede faizler yükselecek, artan faizden yararlanmak için döviz girişi olacak demektir. Döviz girişi arttıkça TL değerlenir ve bu kez ithalat (TL cinsinden) ucuzlayacağı için ithalat artar.
Dolar kurundaki her 1 kuruşluk artış, dış borçların ekonomiye yükünü yaklaşık 4,8 milyar lira artırıyor. Dövizdeki hızlı yükselişin devam etmesi durumunda, dış borçlar döviz cinsinden aynı bile kalsa, TL karşılığı büyümeye devam edecek.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Dolar Neden Düşer? Sadece ABD Merkez Bankası'nın basabildiği ve dünyanın rezerv para birimi olan doların değerinin düşmesini sağlayan en büyük etken dolar arzındaki artış ve Fed'in faiz oranlarını düşürerek dolar cinsinden borçlanma maliyetini düşürmesidir.
Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır.
Döviz Kuru: Faiz artırımı, yabancı yatırımcılar için ülkenin tahvilleri ve mevduatlarının daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Bu, yerel para birimine olan talebi artırarak döviz kuru üzerinde baskı yaratarak yerel para biriminin değer kazanmasını sağlayabilir.
Dış ticaret fazlası veren, istikrarlı ekonomik yapı nedeniyle yabancı yatırımları çeken, nispeten yüksek faiz getirisi garanti eden, kârlı reel yatırım potansiyeli taşıyan ülkelerin paralarına olan talep artar, paralarının değeri yükselir.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Örneğin, bir ülkenin ekonomisi iyi performans gösterirse, yabancı yatırımcılar o ülkede yatırım yapma eğiliminde olabilirler. Bu durumda, talep artar ve para biriminin değeri yükselir. Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir.
Döviz kurunu arz ve talep, faiz, enflasyon ve ekonomik istikrar belirler. Arz ve talep durumu: Buna göre bir ülkede döviz girişi artıyorsa ki bu ihracat ve dış borç ile sağlanır, bu durumda ülkede döviz bolluğu yaşanır, yani döviz arzı artar.
Ticaret Dengesi: Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltması veya dış ticaret fazlası elde etmesi, dolar talebini düşürebilir. Bu, ihracatın teşvik edilmesi, ithalatın kısıtlanması veya ticaret politikalarının yeniden düzenlenmesi gibi çeşitli önlemlerle sağlanabilir.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 26,18 TL iken, bu anket döneminde 28,46 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 28,99 TL ve 31,44 TL olarak gerçekleşti.
Döviz büroları genel itibariyle hafta sonu kapalı durumda olmasına rağmen özellikle turist yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde bazı bürolar cumartesi ve pazar günleri de açık olabilmektedir. Döviz büroları, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda bayramın ilk 2 günü genel olarak kapalıdır.
Hükümet 2026'da ise yüzde 9,3'e gerilemesini bekliyor. Geçen yıl açıklanan OVP'de 2023 için bütçe açığı 659,4 milyar lira öngörülüyordu. Son raporda bu yıl sonu 1.6 trilyon liralık bir bütçe açığı öngörülüyor. 2023'te dolar kuru için yaklaşık 23,9 TL'den 2024 için ise 36,8 TL'den bahsediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri