Yapılan arteriyel kan gazı So2 değerlerinin normalinden yüksek olması, hastanın ciddi şekilde susuz kaldığının ve sigara gibi tütün ürünlerini tükettiğinin göstergesidir. Anormal derecede yüksek olması, kronik kalp yetmezliğinin gelişmiş olabileceğinin habercisidir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Yeterli miktarda su içmek bunları sağlıyor
2-Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Kan gazı analizi, esas olarak kanda bulunan oksijen ve karbondioksit gibi gazların kısmi basınçlarının ve bunun yanında kan pH'sının ölçümü ile bikarbonat değerinin ve oksijen saturasyonunun hesaplanması ve böylece hastada hipoksemi, asidoz veya alkalozun olup olmadığının anlaşılmasında kullanılan bir testtir.
İlgili 30 soru bulundu
Arter kan gazı testi sayesinde kandaki oksijen, karbondioksit ve pH seviyeleri belirlenebildiği için böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet, kimyasal zehirlenme, aşırı doz ilaç kullanımı, elektrik çarpması ve kan kaybı gibi sağlık problemleri de değerlendirilebilir.
KAN GAZLARI
Solunumsal ve metabolik hastalıkların klinik izlemi, genelde kandaki O2 ve CO2'nin parsiyel basınçları (kan gazları)'nın hızlı ve doğru ölçümüne bağlıdır. Kan gazları, solunumun yeterli olup olmadığını gösterdiği gibi, asit/baz dengesi bozukluklarının tanı, takip ve tedavisinde de önemli rol oynar.
PO2 düşüklüğü, kandaki oksijen miktarının normal değerlerin altında olduğunu gösterir. Bu durum, solunum sistemi işlev bozukluğuna veya oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya işaret edebilir. PO2 düşüklüğü, enerji üretimi ve hücresel işlevlerin azalmasıyla sonuçlanabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Düşük satürasyon olarak adlandırılan bu durumda nefes darlığı, aşırı yorgunluk hissi ve baş ağrısı gibi belirtiler gözlemlenmeye başlar.
Oksijen düşüklüğü bizim için tehlikeli ve anında müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kan düzeyinin bozulması, halsizlik, baş ağrısı, ciddi nefes darlığıyla birlikte ortaya çıkar. Ciddi bir olaydır, hayatı tehdit eder. Öncesinde nefes darlığı gibi ciddi bulgular veren bir durumdur” değerlendirmesinde bulundu.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Su, vücudumuzdaki besin maddelerini hücrelere taşır ve hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler, eklemleri ve iç organları kayganlaştırır, kan dolaşımını sağlar, kalp damar fonksiyonlarını korur2.
Gece su içmek, vücudun su dengesini korumanıza yardımcı olur ve uyku sırasında su kaybını önler. Gece su içmek, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Uyku sırasında vücudun toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.
Kandaki oksijen satürasyonunun %96-98 aralığından fazla ya da az olması çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu değerin altında olan satürasyon durumlarında hasta vücudu için gerekli oksijeni hava yoluyla alamaz. Bu nedenle solunum cihazına bağlanamsı ve ventilatörlerden yararlanması gerekir.
Yedikleriniz de önemli
Peki, oksijeni bol bir diyetle, enerji seviyenizi de yükseltebileceğinizi biliyor muydunuz? Meyve, yeşil sebze, fındık, ceviz gibi çiğ yiyecekler vücudunuz için taze hava doludur. Çok pişmiş yemekler, kırmızı et, şeker, doymuş yağ veya beyaz ekmekten uzak durun.
Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişilerde hipoksemi ile karşılaşma oranı daha yüksektir. Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklı olarak da nefes alma yavaşlayabilir ve beraberinde hipoksemi gelişebilir. Uyku apnesi ve hafif akciğer hastalıkları uyku sırasındaki kan oksijen seviyesini düşürebilir.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Sonuçlar aynı zamanda vücudun yeterli miktarda oksijen ve karbondioksit alışverişi yapamadığını göstermektedir. Böbreklerin düzgün çalışmadığı durumlarda da arteriyel kan gazı So2 değerleri düşmektedir. Düşük olması durumunda, vücuda oksijen takviyesi yapılmaktadır.
Karbondioksit birikmesiyle vücutta kan ve diğer sıvılar asidik hale gelir ve bunun sonucunda solunum yetmezliği solunumsal asidoz olarak adlandırılır. Solunum yetmezliği iki şekilde görülebilir. Tip 1 Solunum Yetmezliği: Kan dolaşımı sırasında oksijen yetersizliği olarak karşımıza çıkar.
Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg'dir. Respiratuar asidozda arteriyel kan gazı pH< 7,35, pCO2> 45 mmHg ve HCO3>30mEq/l'dir.
Hemşirelik Yönetmeliği gereği kan, idrar, sıvı ve doku örneklerinin toplanması, AKŞ ölçümleri ve NST çekimi görevlerin hemşirelerin görevleri olduğu belirtilen yazıda, bu görevlerin intern hekimler tarafından değil, hemşireler tarafından yapılması gerektiği ifade edildi.
KAN GAZI NASIL ALINIR? İnvazif olarak artere veya vene perkütanöz yolla ulaşılarak ya da kateter yerleştirilerek, kan örneği alınır. Kan örneğinin hangi arterden veya venden alınacağı uygulayıcının tecrübesi ve hastanın kliniği gibi birçok durumla ilişkilidir.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri