Şiddet, çocukların korku ve kaygı yaşamasına, asabi olmasına, uyku bozukluklarına, davranışsal ve gelişimsel gerilemelere, fiziksel şikayetlere, düşük benlik saygısına, kendine ve başkalarına karşı güven eksikliğine, uyum sorunlarına, ders başarısızlıklarına, dikkat eksikliğine, iletişim problemlerine, asosyal ...
Fiziksel istismar yaşayan çocuklar için bedeninde bulunan çeşitli morluk ve kesikler, yanıklar ve özellikle izmarit yanıkları, kırık kemikler, çocuğun acı ve ağrı çekmesi, sürekli aç veya bakımsız olması belirtiler arasında yer alıyor.
İster şiddetli, isterse hafifçe, ister poposuna, isterse eline olsun vurmak davranışın azalması yerine artmasına neden olur. Çocuğa, vurmanın uygun olmayan bir davranış olduğunu anlatmanın en kolay ve sağlıklı yolu ona vurmamaktır. Çünkü çocuklar için anne babalarının yaptığı, söylediği her şey doğrudur.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Dayak çocukları terbiye etmez, onları ümitsizliğe, güvensizliğe, değersizliğe ve yalnızlığa sürükler. Dayak çocuklara bir şey öğretmez, onları ne yapmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığına, çekingenliğe ve denemeden vazgeçmeye iter.
İlgili 36 soru bulundu
Duydukları üzüntü, endişe ve umutsuzluk ile aileden uzaklaşabilir. Alt ıslatma, tırnak yeme, korku ve endişeler, okulda devamsızlık ve derslerde başarısızlık, öfke patlamaları, depresyon ve intihar riski gibi duygusal ve davranış sorunları da kaçınılmaz olarak çocuk ve ergenlerde gözlenebilir.
Dışarıda gördüğünüz ya da yakınınız olan bir çocuk yürüme ve oturmada zorluk çekiyorsa; Üstü başı yırtılmış, lekeli ya da kanlıysa; Genital bölgesinde acı, şişkinlik, kızarıklık, kanama ya da kaşıntı varsa; İdrar yaparken acı çekiyorsa cinsel istismara uğramış olabilir.
Kalıtımsal nedenler, Fiziksel cezalandırmalar, Televizyon, çizgi film ya da filmler aracılığıyla gördüğü şiddet sahneleri, Aile içindeki anne baba tavrı ve bu tavırlar arasındaki uyumsuzluklar (aşırı ilgi-ilgisizlik, sert cezalandırmalar, sevgi ve hoşgörü eksikliği, çocuğu dayakla terbiye etmeye çalışmak).
Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin. Kimi zaman kızgın çıkışların aksine susmak olayı daha kolay çözebilir.
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
“(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Anksiyete şeklindeki etkileri; çocukluğunda cinsel istismara uğramış yetişkinlerde anksiyete bozukluğunun sıklığı yüksek olduğu saptanmıştır. Anksiyete belirtileri, anormal bir şekilde agresif olma, korku reaksiyonu, kızgınlık, düşmanlık ve kabus görme şeklinde kendini göstermektedir.
Tacize uğrayan kişinin benlik algısı değişir, kendini değersiz ve suçlu hisseder. Bu durum, çaresizlik, yalnızlık gibi duyguların açığa çıkmasına neden olur. Fiziksel tacize maruz kalan kadınlarda intihar eğilimi, depresif duygudurum sıklıkla görülebilir.
Doğal bağlılık dönemleri: Çocuğun gelişim süreçlerinde, özellikle 1 yaş civarında, anneye olan bağlılık daha yoğun bir şekilde hissedilir. Bu dönemdeki aşırı bağlılık, çocuğun dünyayı keşfetme isteği ile annesinden ayrılma korkusu arasında gidip geldiği bir sürecin sonucudur.
İnatçılık, bir çocuğun benliğinin gelişmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkar. İnatçı çocuklar isteklerinin ve kendi düşüncelerinin gerçekleşmesi için ısrar eder. Bu kalıcı olmaya başladığı zaman bir davranış bozukluğu olarak adlandırılabilir.
Duygusal Stres: Evde yaşanan gerginlikler, çocukta anksiyete ve stresin artmasına sebep olabilir. Bu, çocuğun sosyal ve akademik yaşantısında da olumsuz etkilere yol açabilir. Özsaygının Azalması: Çocuk, ebeveynlerin kavgalarını kendi üzerine alabilir ve bu durumu kendi hatası olarak görebilir.
Cinsel istismara uğrayan çocuklarda tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler, olayla ilgili kabuslar, uykuya dalma ve konsantrasyon güçlüğü (karanlık olayı çağrıştırabilir ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumak istemez), öfke patlamaları görülebilir.
Cinsel istismara maruz kalmış ergenler üzerinde yapılan araştırmalardan depresyon, düşük benlik değeri ve düşük kendilik saygısı, intihar düşünceleri ve intihar girişimleri ile ilgili kanıtlar elde edilmiştir. Araştırmalara göre, çocuk cinsel istismar öyküsü olan ergen ve yetişkinlerde intihar riski artmaktadır.
Çocuğu istismarı bildirdiği için takdir edin. Eğer çocuk dolaylı bir şekilde bir istismardan söz ediyorsa (örneğin; birinin başına geldi gibi), çocuğu durumu anlatması yönünde teşvik edin. İstismarı bildirmek için okul/kuruluş ya da yerel çocuk koruma kurumlarına/yetkililerine/ (rehber danışmana) haber verin.
Öncelikle hemen yakınlarınızı arayıp bilgilendirin. Daha sonrasında 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ya da 183 Aile, kadın, çocuk ve sosyal hizmet danışma hattını aramalısınız. Mağduriyetinizi kanıtlayacak giysi, delil… Vb. şeyleri alın ve yanınızda durmasını sağlamalısınız.
Çocuk istismarına bağlı yaralanmaların % 40-50'si kafa travmalarıdır. Kafa travmaları, fiziksel istismar vakalarında en sık ölüm nedenidir (7).
İstismar eden partnerin tutum ve düşüncelerini içselleştirebilir. Zamanla bu durum kişide uyku bozukluğu, sosyal ortamdan kendisini izole etme, yeme tutumunda bozulmalar gibi belirtilere, depresyon anksiyete, panik atak gibi patolojilere neden olabilmektedir.
Kasten yaralamanın hafif olması hali ise madde 86/2'de '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
“Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri