Bununla birlikte çalışanların tek bir yılda efektif dozun 50 mSv'i geçmemesi koşul olarak kabul edilmiştir. El-ayak veya cilt için yıllık eşdeğer doz sınırı 500 mSv, göz merceği için ise 150 mSv doz sınırlaması getirilmiştir.
Işımaya maruz kalma ve sınır değerler
Entegre doz olarak 150 mSv (150.000 µSv). İş icabı ışınlara maruz kalan kişilerde izin verilen en yüksek yıllık dozaj 20 mSv olmasına karşın iş yaşamı boyunca 400 mSv'den fazla ışın almamalıdır. Normal halk için (doğal ışımayı ve tıbbî tedbirleri hesaba katmadan) 1 mSv'dir.
ICRP (International Comission on Radiological Protection / Uluslararası Radyolojik Korunum Komisyonu) yıllık doz olarak halk için güvenli limiti 1mSv olarak belirlemiştir. İş sebebiyle maruz kalma limiti 50 mSv dir ve yıllık maximum 100 mSv maruz kalınan bir işde arka arkaya 5 yıldan fazla çalışılmamalıdır.
Kanser riski ile tartışmasız bir şekilde ilişkilendirilmiş 1 yıllık radyasyon miktarı 100 mSv civarındadır. 500 mSv radyasyona 1 gün maruz kalmanız halinde, kan hücrelerinizde geçici olarak azalma görülür; ancak birkaç gün sonra normale dönersiniz.
Bir örnek verecek olursak bir kişinin 1 adet akciğer radyografisi (tek yön) aldığı doz miktarı 6 saatlik uçak yolculuğunda alınan doza eşittir. Bir insanın ortalama maruz kaldığı doğal radyasyon (yıllık) 2.4mSv iken abdomen BT tetkikinde yaklaşık 10 mSv mamografi tetkikinde ise 0.7 mSv 'dır.
İlgili 31 soru bulundu
1Gy = 1 Sv'dir. yüklediği riski ifade etmek için kullanılan kavramdır. Birimi Sievert'tir. yıllık etkin doz 2.4 mSv'dir.
En az birkaç kesitli bir BT incelemesinde, inceleme bölgesindeki her bir organın aldığı radyasyon dozu 30-90 mSV arasındadır (1 mSv= 1 mGy) (BT'deki gibi, radyasyon dozunun uniform olmadığı durumlarda doz birimi olarak mSV kullanılılır).
Mesleki eğitimleri gereği radyasyon kaynağı ile çalışması zorunlu 16 ile 18 yaş arasındaki stajyerler ve öğrenciler için etkin doz sınırı yıllık 6 mSv'tir. Bu doz sınırı geçerli olmak koşuluyla, yıllık eşdeğer doz sınırları göz merceği için 20 mSv; el, kol, ayak ve cilt için 150 mSv'tir.
Kurşun radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle bu ışınlardan korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde de önemli miktarlarda kullanılmaktadır.
Radyasyon ölçümü için elektromanyetik radyasyon test cihazı adındaki el tipi ölçüm aletleri kullanılmaktadır. Bu cihazlar elektrik alan ve manyetik alan ölçümü yaparak önceden tanımlanmış sınırların üzerindeki değerlerde sesli ve ışıklı uyarı yapar.
Ancak şarjda olan bir telefon dışarıya yaklaşık 3,4 miligauss elektromanyetik radyasyon yayıyor. Bu değerler cihazdan uzaklaşıp yakınlaştıkça değişirken, şarjda yaşanan bu yükselişin sağlık için daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.
Radyasyon Aldıktan Sonra Ne Yemeli? Röntgen cihazlarından alınan X ışını, fazla dozda alındığında zararlı olabilir, düşük dozda sağlığı tehdit etmez. Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir.
Radyoaktif maddeler ışıma yaparak belli bir yarı ömür kuralı uyarınca sürekli azalma gösterirler. Ayrıca vücuttan idrarla ve barsaklar yoluyla da atılmaktadırlar.
Bu etki bir olasılık olarak ifade edilir ve bahsedilen olasılık maruz kalınan doza bağlıdır. Yani daha yüksek doza maruz kalmak daha yüksek kanser veya mutasyon oluşma olasılığı anlamına gelir. Kanser riski radyasyona maruz kalınan yaşla da ilişkilidir.
BT incelemelerinde çok faz taramalar hariç tutulduğunda, normal inceleme şartlarında düşük radyasyon dozları söz konusudur (100 mGy organ veya 100 mSv etkin dozun altı). Genelde tek taramalardaki dozlar, ışınlanan organlara bağlı olarak oldukça düşük olup 1 – 20 mGy arasında değişmektedir.
Radyasyonu insan duyuları ile tespit edemediğimize göre, radyasyona maruz kaldığımızı nasıl algılayabiliriz? Radyasyonu doğrudan ölçemeyiz, ama geçtiği ortamda oluşturduğu iyonizasyonu ölçebiliriz. İyonlaştırıcı radyasyonun geçtiği canlı dokuda oluşan iyonizasyon çeşitli radyasyon detektörleri kullanılarak ölçülür.
Bir beyin BT çekimi esnasında 2-4 mSv iyonize radyas- yona maruz kalınmaktadır. Radyasyon dozu, 5-100 mSv olduğunda kansere yol açtığı iyi bilinmektedir.
Radyasyon görevlileri için etkin doz ardışık beş yılın ortalaması 20 mSv'i, herhangi bir yılda ise 50 mSv'i geçemez. Toplum üyesi kişiler için etkin doz yılda 1 mSv'i geçemez. Özel durumlarda; ardışık beş yılın ortalaması 1 mSv olmak üzere yılda 5 mSv'e kadar izin verilir.
Fetüse zararlı olabilecek toplam radyasyon dozu için sınırın 5 rad (50mGy) olduğu bildirilmiştir. Radyasyon ile çalışan annelerin tüm gebelikleri boyunca almalarına izin verilen en yüksek doz 5mSv'dir.
Dozimetre (Etki İzleme Analizi)
Gürültülü ortamlarda çalışanların üzerlerine, kulağa yakın bir yerde olacak şekilde takılarak ilgili kişinin belirlenen süre zarfında ne kadar kişisel gürültüye maruz kaldığını ölçen aletlerdir.
Çalışma sırasında kurşun önlük giyiliyorsa, dozimetre, önlüğün altına takılarak tüm vücut dozunun ölçülmesi sağlanır. Dozimetrenin kurşun önlük dışında taşınması durumunda ise kurşun önlük dışında kalan vücut kısımlarının (troid, göz lensi, eller) aldığı dozlar ölçülmüş olur.
Dozimetreler, çalışma kıyafetinin üst cebine, yakasına ya da kemerine bir klips ile bağlanır. Kullanım sırasında dozimetrenin önüne kalem, isimlik ve benzeri herhangi bir cismin gelmemesine özen gösterilmelidir. Böylece alet sağlıklı bir ölçüm yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri