Türk edebiyatında ilk tiyatro yapıtı olarak Hayrullah Efendi'nin(1817-1866) Hikaye-i İbrahim Paşa ve İbrahim-i Gülşen'i (1844) adlı dramı gösterilmektedir. Şinasi'nin Şair Evlenmesi (1860) ilk güldürü olarak kabul edilmektedir.
Batılı anlamda Tatar Tiyatro tarihine genel olarak baktığımızda dram türünde verilen ilk eser "Biçare Kız" (A. İIyasi, 1887)'dır.
Kaleme alınan ilk tiyatro eseri Aiskhylos'un yazdığı ''Zincire Vurulmuş Prometheus'' adlı oyundur. Trajedi türündeki oyunda tanrılardan çaldığı ateşi insanların hizmetine sunan Prometheus'un yaşadıkları anlatılır. .
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Trajedi, amacı kişilere korku, heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek olan en eski tiyatro çeşididir. Şiirsel olarak yazılması ve değişmez kurallara bağlı olması sebebiyle öbür tiyatro çeşitlerinden kolayca ayrılır.
Bu çalışma, Haldun Taner'in ilk epik Türk tiyatro oyunu olarak kabul edilen Keşanlı Ali Destanı (1964) adlı eserini ve eserin The Ballad of Ali of Keshan (1967/1976) başlığını taşıyan İngilizce çevirisini kültürleraşırı aktarım ve çeviri süreçleri bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht'in doğrudan Marksizm-Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır. Epik kelime anlamıyla halk arasında söylenen destansılık anlamıyla epik kelimesi kullanılmamaktadır.
İlk tiyatro çevirimiz Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmıştır. “Zor Nikâhı” adlı çevirisi, ilk tiyatro çevirimizdir.
Milattan önce 6. ve 3.yüzyıllarda Atina merkezli bir tiyatro geleneğidir. Mitolojik hikâyeler ve efsaneler oyunların konusunu oluşturmuştur. Gülünç durumların anlatıldığı komedya ve acıklı durumların anlatıldığı tragedya olmak üzere iki ana biçim vardır. Sonradan bu iki biçimin birleşmesiyle dram ortaya çıkmıştır.
Tercüman-i Ahval
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
TDK en doğru kaynaklar arasında bulunuyor. Her birey TDK üzerinden her kelime anlamına ve nasıl yazılması gerektiğine ulaşabiliyor. Tiyatro sözcüğü de TDK'ya göre "tiyatro" şeklinde yazılması gereken önemli bir kelimedir.
Dram, önceden yazılmamış, doğaçlama tiyatrodan farklı olan metin tabanlı tiyatrodur. Aristoteles'e göre (“Poetica” adlı eserinde) dramın temel özelliği, olayın diyaloglarla ifade edilmesidir. Bundan dolayı antik destanlardan farklıdır. Modern çağdan beri bilhassa romandan farklıdır.
Drama, kurgusal bir genellemeye dayanan ve insanlar tarafından canlandırılabilen bir oyun yazma sanatı. Tiyatro ise olayların, durum veya tasarıların sahnede canlandırılması için yazılmış olan bir sanat türü. Drama tiyatro demek değil ancak tiyatro tekniklerinden yararlanılan bir performans türü.
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun ilk şekli ve adı olan 'Dârü'l-bedâyi Osmani' ilk temsillerin verildiği, ilk tiyatro oyunlarının oynandığı ve ilk konservatuar olma özelliği taşıyor. 'Dünya Tiyatrolar Günü' kapsamında, Osmanlı'nın ilk tiyatro ve mûsiki mektebi olan Dârü'l-bedâyi Osmani'yi yakından tanıyalım.
İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır. Bunun dışında batılı tarzda yazılan ilk hikaye denemesi Küçük Şeyler isimli eseri ile Sami Paşazade Sezai tarafından yazılmıştır.
Hece ölçüsüyle yazılan manzum ilk tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Nesteren (1878) Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Eşber veya Sardanapal (1880) İlk pastoral şiir: Abdülhak Hamit / Sahra (1879)
Modern Türk Tiyatrosu
Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859'da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
Dramatik tiyatroda olay serim, düğüm ve çözüm biçiminde anlatılır ve seyircinin ilgisi böylece olayın sonucuna yoğunlaşır. Bu durum seyircinin eleştirme ve hareket gücünü engeller. Hâlbuki epik anlayışta seyirci sahneye bir gözlemci gibi bakıp durumları insanları eleştirir.
Epik tiyatronun kurucusu sayılan Bertolt Brecht'in en önemli eserlerinden kabul edilen Cesaret Ana ve Çocukları oyunu ve Carrar Ana‟nın Tüfekleri oyunlarındaki baş karakterler Cesaret Ana ve Carrar Ana figürleri, savaş kavramına eleştirel yaklaşımda değerlendirilebilecek karakterlerde başı çekerler.
Tiyatro, canlandırma esasına bağlı bir tür olduğu için mekâna ait unsurlar belli bir dekor çerçevesinde sahneye kurulur. Bu dekorun değişmesi ile çeşitli sahneler oluşur. Tiyatro metinleri ele aldıkları konu ve konuyu işleyiş biçimlerine göre trajedi, komedi ve dram olmak üzere başlıca üç türe ayrılır.
Epik Tiyatro, Bertolt Brecht'in Marksizm-Leninizm akımlarından etkilenmesiyle oluşmuş, siyasal amaçlı bir tiyatro kuramıdır. Kapitalizmin ve toplumun eleştirisi yapılır. Bu tiyatronun amacı toplumun işsizlik, açlık, savaş gibi sorunlarının arkasında yatan nedenleri ortaya çıkarmayı sağlamaktır.
Uyumsuz tiyatro, absürt tiyatro olarak da bilinir. Uyumsuz tiyatronun anlaşılması için çıktığı dönem ve coğrafyanın bilinmesi şarttır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra patlak veren, sanatın her alanındaki değişik yansımalar, tiyatro alanında da kendini göstermiş ve absürt tiyatro ortaya çıkmıştır.
Yabancılaştırmaya dayalı tiyatro anlayışının Türkiye'de ilk kez görülmeye başlaması, 1950'li yıllara denk gelse de, “epik tiyatro”nun Türkiye'de asıl olarak tanındığı ve yabancılaştırma tiyatrosunun ilk kalburüstü örneklerinin verildiği dönem, 1960'lı yıllardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri