Drama eğitimi çok eski zamanlara dayanmakla beraber günümüzde çok popüler bir hale gelmiştir. Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden çıkıp, hayal gücüne ve oyunlara dayalı bir şekilde eğitim almasını sağlar. Çocukların gelişimine çok hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır.
Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden çıkarılmasını amaçlayarak, hayal gücüne ve oyunlara dayalı bir şekilde eğitim almasını sağlar. Bu yöntemle çocukların gelişimine hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır. Drama eğitiminde yaş sınırı bulunmamaktadır.
Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma. İnsanların diğer insanlar, durumlar ve doğal olaylar hakkındaki gözlemlerini geliştirmek. Bireylerde, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme. Empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Drama, çocukların spontan oyunlarında ortaya çıkan, katılımcıların sanatsal duyarlılığını, kendisi, başka insanlar ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır (Pinciotti, 1993). Drama oyunun gücünü eğitimde kullanan bir alandır.
Drama eğitimi, okul öncesi olarak 4 ve 6 yaşları arasında olan çocuklarda başlanabilir. Özellikle 7 yaş öncesi drama eğitimine başlamak çocukların gelişim dönemi olduğu için çok yararlı olacaktır.
Yaratıcı Drama Eğitmen Eğitimi Sertifika Programı eğitimine, eğitim sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen, lise ya da dengi eğitim düzeyinde okuma yazma bilen kişiler katılabilir. Bu kişiler arasında öğretmenler, eğitim danışmanları, idari personel veya öğrenci velileri gibi farklı meslek gruplarından olabilir.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Drama kendini kontrol etme becerisini artırır. Drama kendini ve başkalarını anlama becerisini geliştirir. Dramanın yararları arasında olumlu iletişim kurma becerilerini arttırması da vardır. Drama, farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanmayı sağlar.
Yetişkinler için drama eğitimi, yaratıcılığı teşvik eden, iletişim becerilerini geliştiren ve kişisel büyüme sağlayan önemli bir eğitim yöntemidir. Drama, tiyatro ve oyunculuk tekniklerini içeren interaktif bir süreçtir.
Drama Etkinlikleri Çocukların Farkındalıklarını Artırıyor!
Drama etkinlikleri okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin tamamına kendilerini fark etme, farklılıkları sorgulama ve keşfetme, değerlendirme ve analiz yapabilme, uyum gösterebilme ve hayal etme gibi beceriler kazandırır.
Örnek: Duyu Organları Konuşuyor! “Duyu organları konuşuyor” adlı drama etkinliği ile duyu organları ve işlevleri tanıtılır. Her bir duyu organının işlevi ile ilgili okulu ve çevresini tanımaya yönelik çalışmalar yapılır. Drama, kendini ifade etmede bir araç ya da bir sanat biçimi olarak kabul edilir.
Öğretim elemanlarının, drama dersini verecek öğretmenlerin kimler olacağı konusunda kesin bir birliktelik bulunmamaktadır. Genellikle, “drama öğretmenliği olmalı ve sınıf öğretmenleri ile okulöncesi öğretmenleri vermelidir” görüşü hakim olmaktadır.
4-6 yaş çocuk drama kursu süresi, 32 hafta 32 saat, 7-9 yaş yaratıcı drama kursu MEB onaylı eğitim süresi, 32 hafta 32 saat, 10-12 yaş çocuk drama eğitimi süresi, 32 hafta 96 saat, 13-14 yaş çocuk drama eğitimi süresi, 32 hafta 108 saat olarak planlanmıştır.
Drama çocukların hayal güçlerini ve yaratıcıklarını destekleyen, yaşantı yoluyla öğrenmelerini sağlayan bir yöntemdir (Cottrell, 1987) ve bir eğitim yöntemi olarak dramanın amacı, çocukta doğuştan var olan yaratıcılığı geliştirmektir.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Çocuk drama eğitimi fiyatları 2500 ila 3000 TL arasında değişebilir. Bu kurslar genellikle MEB standartlarına uymaya çalışır, eğitmen kadrolarını geliştirmeyi hedefler ve öğrenci sayısını artırmak için çaba gösterir.
Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Eğer hali hazırda bir okulda öğretmenseniz yaratıcı drama sertifikası sayesinde okulunuzda Yaratıcı Drama Kulübü açabilir, ayrıca danışman olarak hizmet sunabilirsiniz. MEB onaylı yaratıcı drama sertifikası sayesinde kreş ve anaokulu gibi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitici pozisyonunda görev alabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Drama Öğretmeni 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 20.200 TL maaş alıyor. Drama Öğretmeni, 2024 yılında en düşük 19.100 TL alırken, en yüksek 25.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Drama Öğretmeni, Temmuz 2023 yılında ortalama 14.200 TL maaş alıyordu.
Bu branşın eğitim süresi 120 saattir. Yaratıcılık becerisini genel amaç olarak hayatın içinde bir beceri şeklinde sunabilme ve yaratıcı drama becerilerini etkin olarak kullanabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Dramanın eğitime etkileri arasında en önemli olanı dil gelişimidir. Çocukların dil gelişimi sayesinde konuşmak, düşünmek, dinlemek ve anlamak gibi önemli becerileri kazanırlar. Dil becerilerini ise drama çalışmaları sırasında grupla kurduğu iletişim sonucunda doğal yollarla geliştirir.
Sınavlar internet üzerinden, Avrupa Online Sınav Uygulama Kriterlerine göre gerçekleştirilecektir. Eğitim ve sınav 45 Gün sürecektir. Eğitim ve sınavların bu süre zarfında gönderilmesi gerekmektedir.
Üniversitelerin Tiyatro-Drama bölümünden mezun olmak da meslek için yeterlidir. Bunun dışında özel eğitim veren kurumlarda Milli Eğitim Bakanlığından onaylı olarak verilen kurslara katılıp sertifika sahibi olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri