Dramanın Uygulama Basamakları Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
İletişim, etkileşim, empati, eylem, devinim, rol oynama, hayal gücü, kurgusallık, doğaçlama gibi öğeler drama çalışmalarında grubu oluşturmak için önemlidir ve birey bunlara hazır olmalıdır.
Yaratıcı Drama Sürecinin Aşamaları
İlk aşama olan ısınma-hazırlık aşamasında konuya giriş yapılır. Oturumda ele alınacak konunun ne olduğu sezdirilir. Bunun yanında, katılımcının bir sonraki aşamaya hazırlanması sağlanır. Canlandırma aşaması yaratıcı drama süreçlerinde asıl konunun ele alındığı aşamadır.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Öğrencilere rol dağıtımından sonra, öğrenciler konu hakkında gerekli araştırmaları yaparlar ve aldıkları rollerle örtüştürürler. Ertesi gün sınıfta, araştırılan ve anlatılan olayın gereklilikleri çerçevesinde her öğrenci kendi rolünü doğaçlama olarak oynar. Rol oynama etkili bir öğrenme tekniğidir.
İlgili 44 soru bulundu
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Bir drama eğitim planınını Ders, Konu (Tema), Kazanımlar, Süre, Sınıf (Çalışılacak Grup), Araç-Gereçler, Yöntem ve Teknikler ve Süreç oluşturur. Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Değerlendirme için eğitmen, açık uçlu sorular sorma, zihinde canlandırmaya davet etme, tanımsal, duyusal ve bilişsel sorular sorma gibi yöntemler kullanır. Sonuç olarak, tartışma kültürünün geliştirilmesi, eleştirel ve öz-eleştirel olmayı öğrenme, grup içi demokrasinin oluşturulması amaçlanır.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Ayrıca okul öncesi dönem çocuklarına yönelik drama, etkinliklerine ve eğitim durumlarına yer verilmektedir. Dramada uygulama aşamaları ısınma, oyun ve rahatlama ve değerlendirme olmak üzere üç grupta incelenebilir.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Klasik Fransız Dramı (Racine, Corneille) beş perdeden oluşur. Geleneklerine çok fazla bağlı olan İtalyan dramı ise üç perdeyi tercih eder. Bir perdelik oyun tarzı üç-beş bölümlük dram bölümlerinin aralarındaki ara oyunlardan (intermezzo) meydana gelir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Dramatik etkinlikler bir fikrin, durumun, olayın, canlının veya nesnenin sözcükler ve hareketlerle ifade etmesini içerir. Pantomim, rol oynama, dramatizasyon, hikâye tamamlama, taklidi oyun, vb. okul öncesinde yer alan dramatik etkinlikler arasındadır.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Oluşum, bir önceki aşamada yapılan etkinliklerden de beslenerek, önceden tasarlanmamış sonuçların ortaya çıktığı bir aşamadır. Oluşum aşaması rastgele bir sanat ürünü taslağının meydana gelmesiyle sonuçlanabileceği gibi, bir tiyatro tekniği veya eğitimde kullanılan tekniklerle de sonuçlanabilir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Tiyatro tekniklerinden faydalanarak bir fikri, olayı ya da yaşantıyı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama ismi verilir. Oyunculara yönelik olarak yazılmış olan bölümleri duygusal ve kurgu olarak canlandırma sanatıdır.
Bir düşünceyi, durumu ya da olayı tiyatro tekniklerini kullanarak karşıdaki kişilere yansıtmaya yaratıcı drama denir. Kişide eksik olan yönleri ortaya çıkarmak ve tamamlamak, yaratıcılığı geliştirmek, özgüven duygusunu ortaya çıkarmak, empati ve iletişim yeteneklerini geliştirmek.
Yaratıcı drama; Bir grup çalışması içinde ve ele alınan konu çerçevesinde, eski bilgilerden yararlanarak, durum ve yaşantıları doğaçlamalarla gözden geçirip, konuyla ilişkili yaratıcı ürünler oluşturulan, dönüşüm yaratma sürecidir.
Doğaçlama tekniklerini kullanan bir tiyatro tarzıdır. Karakterler, temaya uygun olarak çeşitli hareketler yapar ve duygularını ifade eder. Dürüstçe tepki vermeyi, sorumluluk almayı ve stressiz bir ortamda eğlenmeyi sağlar. Yaratıcı Drama, çocukların hayal güçlerini serbest bırakmalarına yardımcı olan bir etkinliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri