Günümüz çağında ise drama “oyun oynamak ve canlandırmak” anlamındadır. Drama alanında ilk çalışmaları 1871-1956 yıllarında yaşayan Harriet-Finlay Johnson yapmıştır.
Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir. Cook, “Oyun Yolu” (Play Way) adlı kitabını 1917'de yayınladıktan sonra bu alanda otuz yedi yıl boyunca yazılı bir esere rastlanmamaktadır.
Eğitimin içine dramayı alıp kullanmaya başlayan ve hayatımıza yaratıcı drama kavramını sokan, aynı zamanda İngiliz bir öğretmen olan Harriet-Finlay Johnson'dır.
Drama terimi, 1980'li yıllara kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nda '' temsil'' ve ''dramatizasyon'' olarak yer almış, devlet tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Tamer Levent'in 1980'li yıllarda gençlerle başlattığı ''Eğitimde Drama'' çalışmaları, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.
İlgili 25 soru bulundu
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Drama veya Dırama (Yunanca: Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir.
Drama kelimesinin diğer bir anlamı da “oynamaktır”. İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemlerde tiyatronun gelişmesinden sonra bir kişinin katılanlara anlamlı bir şey yapması için ortaya çıkmıştır. İnsanların yarattığı tasarımlarını eyleme dönüştürmesiyle günümüze kadar gelmiştir.
Dram eğitmeni, kendi deneyimlerinden yola çıkarak farklı tekniklerin yardımı ile öğrencilerinin kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak drama eğitimi veren meslek çalışanıdır. Drama eğitmeni, kişisel gelişim eğitimi verir. Çocukların sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler.
Drama sözcüğünün kökü Yunanca "Dran"dır. Dran, itmek, çekmek, yapmak, etmek, eylemek anlamlarında kullanılır (Lehmann, 1986, p.255'dan Akt.: San, 1990).
Yaratıcı drama lideri, yaratıcı drama etkinliklerinin yürütülmesini ve grubun yönlendirilmesini sağlayan, yaratıcı drama etkinlikleri ile ilgili her türlü süreci yöneten profesyonel meslek elemanıdır.
Çünkü, yaratıcı drama lideri, amaçları belirleyen, bu amaçlar doğrultusunda oturumları planlayan, kullanılacak teknikleri ve süreç sonunda kazanımları değerlendirme yolunu seçen ve bütün bu eğitim sürecini yöneten kişi olarak öncül bir role sahiptir.
Drama çalışmalarına katılan bireylerin, çalışmalar sırasında kendilerini ve diğer katılımcıları tanıma, iletişim becerilerini geliştirme, kendini anlama ve ifade etme berecisini geliştirme gibi bazı olumlu kazanımları olmaktadır.
Dramaturg, bir tiyatro metni sahneye konulmadan önce metnin ana fikrini, yazarın ne anlatmak istediğini, oyunda metindeki hangi temanın öne çıkarılabileceğini, temelde metnin nasıl sahnelenebileceğini çözümleyen kişidir.
Yine bu anlamıyla dram kavramı ilkçağda bütün tiyatro yapıtları için kullanılmış, dramlar tragedya ve komedya diye ikiye ayrılmıştır.
Drama tiyatro demek değil ancak tiyatro tekniklerinden yararlanılan bir performans türü. Tiyatroda; oyun yazarı, kostüm, makyaj, ışıklandırma, sahne tasarımı yer alır. Drama çalışmalarında doğaçlama, rol oynama gibi grupla birlikte yapılan ve yaşantı paylaşımı olan bir süreç vardır.
Drama Öğretmeni Ne Kadar Maaş Alır? Drama Öğretmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Drama Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.200 TL civarındadır.
Yaratıcı Drama Egzersizini Kimler Açabilir? Yaratıcı Drama egzersizi, Yaratıcı Drama Eğitmenleri açabilir. Yaratıcı Drama Eğitmeni olmak için de geçerli bir sertifikanız olmaktadır.
Katılımcı ve girişken olması gereken Drama öğretmenleri genellikle üniversitelerde 2 ve 4 yıllık eğitim veren Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun olabilirler. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara katılarak da drama öğretmeni olunabilir.
Dramanın öncelikli amacı çocukları eğlendirmek olmasa da, drama etkinliği sırasında çocuk eğlenir ve mutlu olur. Sözel olmayan iletişimin öğrenilmesini sağlar. Yaratıcılık ve estetik gelişimini sağlar. Etik değerlerinin gelişmesine olanak sağlar.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde İtalyanca “dramma”, Fransızca “drame” kökenli olduğu belirtilen drama; “sahnede oynanmak üzere yazılmış oyun”, “acıklı, üzüntülü olayları, bazen güldürücü yönlerini de katarak konu alan sahne oyunu veya televizyon filmi”, “tiyatro edebiyatı”, “mecaz, acıklı olay” olarak tanımlanmıştır.
Drama: eylem adını taşıyan yine Yunanca “dromenon “ seyirlik olarak kullanımıdır. Ayrıca Yunanlılarda drama doğrudan doğruya “yaşamak” anlamında kullanılırdı. Redhouse'de “bir sahne oyununda olduğu gibi geçen hayat olayları“ anlamında kullanılmaktadır. Yunanca'daki başka bir anlamı da; oynamaktır.
1-Sadece Selanik şehrinden değil, Selanik Vilayeti'ne bağlı Drama, Serez gibi yerlerden mübadeleyle Türkiye'ye gelenlere de Selanikli denilir. Selanik göçmenleri Anadolu'dan gidip, Rumeli'yi vatan yapan Müslüman Türklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri