Can fiilinin 2. ve 3. halleri could olarak evrilmektedir. Bu bağlamda cümleler kullanılmaktadır.
CAN-BUS Shield V2, Arduino ile aracınızın ECU'sunun haberleşebilmesini sağlar. Bu sayede Arduino kullanarak aracınızın motor devri, soğutma suyu sıcaklığı, gaz pedalı pozisyonu vb. gibi birçok bilgisine anlık olarak ulaşabilirsiniz.
Soru ve olumsuz yapılarda, tahmin yürütmek için kullanılabilir. Olumsuz cümlelere de imkânsızlık anlamı verir. Etken (Active) cümlelerde kullanıldığı gibi, edilgen (Passive) cümlelerde kullanımı bulunan “Can” kip belirteci, edilgen cümleye olasılık anlamı katar.
Can ve could; bir beceri, yetki, talep, teklif veya fırsat ifade eden yardımcı fiillerdir. Could fiili esasen, can fiilinin geçmiş zaman kipidir. Ancak 2. Tip koşul cümlelerinde olduğu şekilde, can kelimesinin sahip olmadığı başka fonksiyonlara da sahiptir.
“Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder. “Can” kip belirteci gibi, bu kip belirteci de ricada bulunma, izin isteme/verme, birine yardım önerme ve tavsiyede bulunma gibi anlamlar taşır ve daha kibar bir kullanımdır.
İlgili 37 soru bulundu
Can ve could için farklı cümler kurulumları bulunmaktadır. Could ile kişinin geçmiş zamanda bir işi yapabilme yetisini belirtilmektedir. Şimdiki zaman ya da geniş zamanda bir işi yapabilme yeteneği ise can ile anlatılmaktadır.
Could Kullanımı
“Can” teriminin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “Could”, rica, anlık ihtimal, geçmişte sahip olunan yetenekler ve gelecekte olması muhtemel durumlarda kullanılıyor. Could kullanımı ayrıca olumsuz ya da soru cümlesi şeklinde olabiliyor.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Geçmişte bir eylemi gerçekleştirebilme yeteneğini belirtirken "could" kullanılır. Örneğin, "I could swim when I was a child" (Çocukken yüzebilirdim) cümlesi, kişinin çocukluğunda yüzmeyi başarabildiğini ifade eder. Ayrıca izin ya da resmi olmayan isteklerin ifadesinde de "could" kullanılabilir.
d) “Would” ve “Could” geçmiş zamanda gerçekleşmemiş, ihtimal dışında olan şart cümlelerinde kullanılır. “Could” = olasılık , “Would”= kesinlik ifade eder. If they got married younger , they could have a baby. (Eğer onlar daha genç evlenselerdi, bir bebekleri olabilirdi.)
İrregular Verbs olarak bilinen düzensiz fiiler tablosu çok iyi düzeyde öğrenilmelidir. Can fiilinin 2. ve 3. halleri could olarak evrilmektedir.
Modal fiillerinden biri olan “can” Türkçe'de “–ebilmek” anlamına gelir ve özne ne olursa olsun “can”den sonra fiilin 1. Hali kullanılır.
Can, İngilizcede birinin bir işi yapabilme becerisi, işin gerçekleşme ihtimalini ve bir işin yapılmasına izin verilmesini bildiren cümlelerde kullandığımız bir Modal fiildir. Aynı zamanda Can ile kurduğumuz soru cümleleri informal (resmi olmayan) soru cümlelerinde ricada bulunurken kullanılır.
Past, Türkçede geçmiş anlamına geliyor. Cümle içinde bir olaydan bahsediyorsak Past Tense kullanıyoruz. Geçmiş zaman bilgisi veren cümlelerde V2 fiil kullanıyoruz.
CAN 2.0 A ve CAN 2.0 B iki ayrı CAN BUS sürümüdür. CAN 2.0 A 11 bit mesaj kimliğine sahiptir. CAN 2.0 B 29 bit mesaj kimliği özelliğine sahiptir. CAN düğümlerinden gönderilen ve alınan mesajlar bir kimlik numarasına sahip olduğundan dolayı alıcılara tanımlı mesajlar ulaşır.
Canbus sistemine sahip olan araçlarda teybin bir çok kontrolü bu ünite üzerinden sağlanır. Direksiyon kumandası bağlantıları, teybin ışıkları, geri vites kamera tetiği, teybin üzerine gelen araç bilgileri ve ayarları gibi parametler canbus sistemi üzerinden sağlanmaktadır.
İngilizcede would kip belirteci, geçmiş zamanda will kip belirtecinin yerine kullanılmaktadır. Birden fazla anlama sahip olsa da temelinde will'in geçmiş zamanı olarak tanımlanabilir. Öte yandan kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde de would ile başlayan cümle yapıları görülmektedir.
"Would you" ve "Could you", bir istekte bulunmanın eşit derecede kibar ve geçerli yollarıdır. "Could you", kulağa "Would you" dan daha kibar geliyor.
İngilizcede “Shall” kip belirteci, özellikle hukukî, edebi ve dinî metinlerde yer almak üzere resmî kullanımda sıkça karşılaşılan bir yapıdır. Hukukî belgelerde üçüncü kişinin yükümlülüklerini belirtir. Resmî duyurularda “must” yerine kullanılabilir.
Öncelikle, would, will'in geçmiş zaman halidir. Would Tip 2 ve Tip 3 şart kiplerinde kullanılır. Hem will hem de would kullanabildiğimiz durumlarda would kullanmak daha kibar duracaktır. Would you like some juice? (Meyve suyu ister miydiniz?)
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
“Should” kullanımı “Should” ve olumsuz hâli olan “shouldn't” yapıları, en çok tavsiye verirken kullanılır. Bu kullanımda Türkçedeki “-meli / – malı” ekine benzetebileceğimiz “should,” bir zorunluluk veya kural belirtmez. Bir zorunluluk veya kuraldan bahsetmek isterseniz ise “must” kullanmalısınız.
Must temelde bir durumun çok gerekli ya da zorunlu olması anlamına gelir. Ve bir cümlede must kullanıldıysa bu o eylemin kesinlikle gerçekleşmesi gerektiğini bize anlatır. Hemen hemen aynı anlama gelen ''Have to'' yardımcı fiiline göre daha az kullanılır.
Bu kalıp Did + Subject + V1 + Object şeklinde kullanılmaktadır. Yani Simple Past Tense sorularında fiil birinci hale gelirken, soru cümlelerinin başında kullanılan “do” “did”e dönüşmektedir. Örnek: Did you buy pencil yesterday? Örnek: Did you invite him to the party last night?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri