Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir. Cook, “Oyun Yolu” (Play Way) adlı kitabını 1917'de yayınladıktan sonra bu alanda otuz yedi yıl boyunca yazılı bir esere rastlanmamaktadır.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Brian Way'ın kendi geliştirdiği özgün yaklaşımlarına (yaratıcı drama yaklaşımı ve katılımcı tiyatro yaklaşımı) ilişkin yazdığı iki kitap (Drama Yoluyla Gelişim- Seyirci Katılımı: Genç İnsanlar İçin Tiyatro) dışında bu özgün yaklaşımlarını inceleyen, yalnızca üç çalışma bulunmaktadır.
Cecily O'Neill. Cecily O'Neill eğitimde drama ve tiyatronun kullanılması alanında uluslararası bir otoritedir.
20/01/2006 tarihinde Çağdaş Drama Derneği'nde görüştüğümüz, yaratıcı dramanın eğitimde bir yöntem,bir sanat formu ve disiplin olarak Türkiye'deki yerini alması için öncü çabaları olan sanat eğitimbilimcisi Prof . Dr. İnci San'ın görüşleri, kendi ifadeleriyle aktarılmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
1980′li yıllarda, Devlet tiyatrosu oyuncu ve yönetmeni Tamer Levent'in ergen ve genç gruplarıyla başlattığı 'Eğitimde Drama' çalışmaları, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden İnci San'ın katkılarıyla belirli bir düzeye gelir.
Ayrıca ülkemizde Tamer Levent ve İnci San yaratıcı dramanın öncüleri olarak bilinmektedirler.
Finlay-Johnson'a göre bir öğrenci ne zaman isterse o zaman öğrenir. Dramatizasyon sayesinde bilme isteğinin duyulabileceğini söyler.
Drama kelimesinin diğer bir anlamı da “oynamaktır”. İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemlerde tiyatronun gelişmesinden sonra bir kişinin katılanlara anlamlı bir şey yapması için ortaya çıkmıştır. İnsanların yarattığı tasarımlarını eyleme dönüştürmesiyle günümüze kadar gelmiştir.
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Drama veya Dırama (Yunanca: Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. 2011 tarihiyle nüfusu 58.944'tür.
Türkiye'de yaratıcı dramamn çağdaş anlamda başlangıcı Prof. Dr. İnci San ile Tamer Levent'in bir araya geldiği ilk buluşma olan 1982 yılına kadar uzanır.
İngiltere'de dramanın gelişimiyle ilgili ilk adımlar sırasıyla; Harriet Finlay-Johnson, Caldwell Cook ve ardından Peter Slade tarafından atılmıştır (Bolton, 1999; Sağlam, 2004; Carkin, 2007; Adıgüzel, 2010). Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Eğitsel drama, İngiltere'de Peter Slade, Brain Way, Dorothy Heathrote ve Gavin Bolton tarafından geliştirilen ve genel olarak çocukların hemen her konudaki eğitimi için uygulanan bir eğitim yöntemidir.
Dünyada drama için ilk adımlar İngiltere'de dramanın önemli bir öğrenme yolu olduğu düşüncesinden hareketle, Harriet Finlay-Johnson tarafından atılmıştır. The Dramatic Method of Teaching (Dramatik Öğretim Yöntemi) adlı kitabı Harriet Finlay-Johnson'ın bu alanın öncülerinden biri olduğunu göstermektedir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Yaratıcı drama, bir amacın veya düşüncenin canlandırılmasına odaklanan bir etkinliktir. Tiyatro tekniklerinden yararlanarak, kişisel yaşantılardan esinlenilerek bir hikaye oluşturulur. Yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir. Yaratıcı drama, bir terapi biçimi olarak da kullanılabilen bir aktivitedir.
Drama Lideri: Çalışmaya rehberlik eden kişidir. Bir lider değişime açık, gelişmeye elverişli, esnek bir kişiliğe sahip olmalıdır. Mesleki formasyona sahip, psikoloji, gelişim psikolojisi, tiyatro, müzik, plastik sanatlar, oyun ve tiyatro pedagojisi gibi alanlarda yeterli olmalıdır.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Bunlar; eğitimde drama, eğitsel drama, eğitimde dramatizasyon, gelişimsel drama, informal drama, doğaçlama yoluyla drama, tiyatro eğitbilimi, tiyatro pedagojisi, pedagojik tiyatro, pedagojik oyun, rol oyunu, oyun […]
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri