Dirijan (Kürtçe: Dirêjan) aşireti, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ve İran'da bulunan bir Kürt aşiretidir. Malatya'nın Hekimhan, Arguvan ve Yazıhan' ın bazı köylerinde yaşar.
Bu doğrultuda Malatya basını olarak bizlerde Malatyanın en büyük aşireti DREJAN AŞİRETİ NE kazandırılmış bu derneğe hayırlı olsun diyoruz.
Yaklaşık 150 yıl gibi bir süredir göçebe yaşamı bırakan Alikiler Batman'ın Beşiri ilçesinde 50 ye yakın köy ve mezraya sahip olmuş ve bölgenin en büyük aşireti olmuştur.
En büyük aşiretlerden biri de İzol aşireti olarak kabul edilir ki, üç milyona varan nüfusu olduğu tahmin ediliyor. Aşiretin aynı zamanda yaklaşık 300 temsilcisi de bulunuyor. Mardin'de tanınan Omeri aşireti de büyük aşiretler arasında sayılırken, nüfusunun tam olarak kaç kişiden oluştuğu bilinmiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Alevi olan Zaza ve Türkmenler bulundukları hemen her il ve ilçede Dersimli olduklarına dair izler göstermektedir ve zamanında Dersim'den göç ettiklerini söylemektedirler.
Tunceli Türkmenleri
Tunceli'de yer alan aşiretlerden karsan aşireti Oğuzların Üçok kolunun Bayındır boyuna mensuptur.
Çarpışmada Direjan aşiretinin reisi, Şatır obasından Topal Ali'dir.
Doğu'daki Şafii aşiretlerin aksine Hanefi mezhebini seçmişlerdir ve aşiretin büyük bir bölümü bu mezhebe tabidir. Dünya genelinde 280.000 kadar nüfusa sahip olan Dirijan 578 köy ve mezrada oluşmuştur.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
İzol kavmi, İÖ 10. yüzyıldan beri bu mıntıkada yaşamış. Mardin ile Ergani arasında kümelenmiş.
Van'ın en büyük aşiretlerinden olan Ertoşi Aşireti'ne mensup iş insanı Nevzat Durmaz, oğlu Adem Durmaz'ı aynı aşirete mensup ve iş insanı olan Talat Yağızer'in kızı Sozdar Yağızer ile evlendirdi.
Kurumsal - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.
O dönemde Kâhta'da bulunan Rişvan Aşireti de bu tahrirde sayıldı. Bölgenin Osmanlı Devletine katılmasıyla Kâhta sancak haline getirilen Malatya'ya bağlandı. Rişvan Aşireti 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Maraş bölgesinde de görülmeye başladı. Mesela 1565'de Maraş'ta bulunan Türkmen cemaatleri arasında Rişvan.
Farklı kaynaklar, farklı kriterlere göre farklı sıralamalar yapmaktadır. Ancak genel olarak kabul edilen bir görüşe göre, Türkiye'nin en büyük aşireti İzol aşiretidir. İzol aşiretinin ülkemizde 3 milyondan fazla mensubu bulunmaktadır. İzol aşireti, Türkiye'nin 15 farklı ilinde yaşamaktadır.
Osmanlı coğrafyası- nın geniş bir alanında faaliyet gösteren aşiretlerden biri de Rişvan Aşireti'dir. Özellikle Malatya, Adıyaman, Maraş ve Sivas çevrelerinde yarı göçebe bir hayat süren Rişvan Aşireti, bölgenin sosyal, iktisadî ve idarî yapısı içerisinde önemli bir konuma sahipti.
ADIYAMAN GERGER DREJAN AĞAÇLI KÖYÜMÜZDE CEKİLEN DUMANLI YOL FİLMİN BİR KISMI RABBİM AHİRETE GÜC EDENLERE RAHMET EYLESİN MEKANI CENNET OLSUN | By Drejan-DiranFacebook.
Bu aşiretlerin kökeni 10 ile 11 yy arasında Halep kuzeyinde ikamet eden daha sonra diğer Türkmen boyları gibi Eskişehir Ankara dolaylarına göç ve iskan edilen Beğdili Boyuna dayanmaktadır.
Aşiretlerin temel geçim kaynakları hayvancılık ve buna bağlı ticaretinden elde edilen iktisadi gelirlerdir. Göçebe yaşam formunda aşiret bölgesi açısından devasa bir insan topluluğunun ve hayvan popülasyonun dolaşımı söz konusudur.
ana kolu hakkari merkezi ile van'ın çatak, başkale, gürpınar'dan ağrı'ya kadar yerleşim yerlerinde yaşayan bölgenin en büyük aşiretlerindendir.
Aşiret reisi, kabile reisinden farklı olarak kabileler arası eş güdümü sağlayan bir konumdadır. Aşiretiçi kabileler arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi merkezileşmiş bir karar verme ve toplumsal denetim sistemi yoktur.
İlin yüzde doksanı Alevi-Bektaşi inancına sahiptir. Alevilik, Hz. Muhammed'in ve Hz. Ali'nin düşünceleri ve felsefesinin toplum inancına yerleşmesi ve buna bağlı olarak ta ehli-beyt sevgisi olarak ortaya çıkmıştır.
1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır. Dersim diye telaffuz edilen aslında bugünkü Tunceli'yi değil, o yörenin adını belirler.
Yüzyıllar boyunca melez topraklar olan Dersim'in tarihine baktığımız zaman günümüzdeki Alevi nüfusun farklı etnik kökenlerin özgün bir sentezi olduğunu görüyoruz : Ermeni, İran Deylem, Kürt ve Türkmen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri