Dış gebelik olarak da adlandırılan ektopik gebelik , döllenmiş bir yumurtanın bir kadının rahminin dışında, karnının başka bir yerinde büyümesidir. Hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir ve hemen tıbbi bakıma ihtiyaç duyar. Vakaların %90'ından fazlasında yumurta bir fallop tüpüne yerleşir.
Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan geçişini tamamlayamadığında dış gebelik meydana gelmektedir.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Dış gebelik rahime ulaşamadan yumurtanın tüplerde tutunması ile olmaktadır. Gelişemeyeceği ortamda anneyi tehlikeye atmaktadır. Tedavisi şart bir durumdur. Ancak kimi zaman dış gebelik kendi kendine sonlanabilmektedir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
İlgili 36 soru bulundu
Düzenli olarak gerçekleştirilen pelvik muayeneler doktorun fallop tüpü veya yumurtalıktaki ağrı, hassasiyet veya kitle alanlarını belirlemesine yardımcı olabilir. Ancak doktor bireyi sadece pelvik muayene ederek dış gebeliği teşhis edemez. Dış gebelik teşhisinin konması için kan testlerine ve ultrasona ihtiyaç vardır.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir. Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır?
Dış gebelik, erken dönemde yapılan ultrason ve muayene ile anlaşılabiliyor. Dış gebeliğin en önemli belirtisi ise kanama ve ağrı oluyor.
Dış Gebelik İdrar Testinde Çıkar Mı
Dış gebelik de tıpkı normal gebelik gibi hormonları tetiklediğinden idrar testinde sonuç pozitif olabilir. Ancak tam tanı için ultrasonografi ve BETA HCG testleri uygulanması daha doğru olabilir.
Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
Cinsel ilişki olmadan normal gebelik ya da dış gebelik oluşamaz. Ancak nadiren cinsel ilişki gerçekleşmeden dışarı boşalma olsa da spermler vajina içine yüzebilir ve gebelik gerçekleşebilir. Bu durumda adet gecikmesi ya da anormal kanama durumunda gebelik testi yapılması önerilir.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Dış Gebelik Önlenebilir Mi? Dış gebeliği önlemenin bir yolu yoktur, ancak riski azaltmanın bazı yolları şunlardır: Cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltabilir.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan rahmin alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde de dış gebelik oluşur. Dış gebelik normal olarak ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir.
Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebeliğin başlangıçta herhangi bir belirtisi veya işareti olmayabilir. Diğer durumlarda, Ektopik gebeliğin belirtileri hamilelik ile aynı olabilir (regl olmama, göğüslerde hassaslık, bulantı vs.). Eğer hamilelik testi yaptıysanız, sonuç pozitif olacaktır.
Boş Gebelik Kimlerde Görülür? Boş gebeliğin tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunur.
Gebelik dönemi içinde yapılan ilk kontrollerde kese görülmeye başlar ve özellikle bebeğin ilk kez kalp atışı duyulması ayrı bir yere sahiptir. Bu durumda çiftler biran önce bebeğinin kalp atışını duyacakları muayene için doktora gitmek isterler. Bu süreçte bebeklerde 5,5-6 haftalık olduğunda kalp atışı duyulabilir.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Dış gebelik, döllenme sonrası oluşan bebeğin, rahim içi yerine tüpler gibi başka dokulara yerleşmesi ve burada büyümeye çalışmasıdır. Bu yüzden dış gebelikleri sonlandırmak için rahim içine yaptığımız kürtaj işlemini uygulayamayız.
Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır? Çoğu zaman operasyon laparoskopi ile yapılır. Bu vesileyle uzman, müdahale ettiği gövdeyi korumak için elinden gelen her şeyi dener. Ektopik gebelik için diğer tedavi metotreksatın kas içine veya doğrudan yumurtaya enjekte edilmesidir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri